
Jablkový perník s kefírom
Tu je recept na náš obľúbený jablkový perník. Na všetko Vám postačí jedna miska a lyžica. No dobre, a strúhadlo na jablká. Ale je to veľmi vďačný, rýchly a parádny perník, ktorý doma zvŕtame pomerne často. Nadýchaný a jemný, z veľkej časti je z našich obľúbeným pomixovaných vločiek. Je to dobrota. U nás si ho vychutnáva už aj najmladší člen, ktorý sa až trasie, keď ho papá. Strašne to prežíva. A my sa z tohto perníka vytešujeme s ním.
Perník si môžete pripraviť v klasickej verzií alebo ako ste už u mňa zvyknutý, aj vo fermentovanej, kedy cez noc vločky a múka fermentujú a stávajú sa ľahšie stráviteľnými. Ráno už len pridáte zvyšné suroviny a zamiešate.
Ingrediencie
- 300 g rozmixované vločky (ovsené, špaldové, ražné, pšenové.. akékoľvek)
- 120 g múky (špaldovej, pšeničnej .. ), môžete dať aj strúhaný kokos a trošku ubrať kefíru
- 120 g cukru
- 2 ČL perníkové korenie
- 1 ČL mletá škorica
- 2 ČL vínny kameň (prášok do pečiva bez fosfátov)
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 4 PL kakao
- 400 g kefíru (záleží na hustote)
- 120 g oleja
- 3 vajíčka
- 3 stredné jabĺčka
Na vrch
- Marhuľový džem
- 180 g kvalitnej horkej čokolády
- 100 g smotany na šĺahanie
Postup
- FERMENTOVANÁ VERZIA: Večer vopred zmiešame múky a kefír a necháme na linke do rána fermentovať. Ráno pridáme všetky ostatné ingrediencie, poriadne zamiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom a vysypaný múkou alebo kakaom.
- KLASICKÁ VERZIA. Do misy nasypeme všetky suché ingrediencie. Lyžicou zamiešame. Pridáme kefír, olej, vajíčka. Poriadne zamiešame. Pridáme nahrubo nastrúhané jablká a primiešame. Pečieme na 180 stupňov, cca 35-40 minút. Šťavnatosť koláča závisí od jabĺk a hustoty kefíru.
- Po upečení potrieme ešte teplý perník marhuľovým džemom.
- Na polevu si rozpustíme v smotane na šľahanie čokoládu. Zmes vylejeme na vychladnutý perník a necháme stuhnúť.
Dobrú chuť!