Jablkový perník s kefírom

Tu je recept na náš obľúbený jablkový perník. Na všetko Vám postačí jedna miska a lyžica. No dobre, a strúhadlo na jablká. Ale je to veľmi vďačný, rýchly a parádny perník, ktorý doma zvŕtame pomerne často. Nadýchaný a jemný,  z veľkej časti je z našich obľúbeným pomixovaných vločiek. Je to dobrota. U nás si ho vychutnáva už aj najmladší člen, ktorý sa až trasie, keď ho papá. Strašne to prežíva. A my sa z tohto perníka vytešujeme s ním.

Perník si môžete pripraviť v klasickej verzií alebo ako ste už u mňa zvyknutý, aj vo fermentovanej, kedy cez noc vločky a múka fermentujú a stávajú sa ľahšie stráviteľnými. Ráno už len pridáte zvyšné suroviny a zamiešate.


Ingrediencie

 

    • 300 g rozmixované vločky (ovsené, špaldové, ražné, pšenové.. akékoľvek)

    • 120 g múky (špaldovej, pšeničnej .. ), môžete dať aj strúhaný kokos a trošku ubrať kefíru

    • 120 g cukru

    • 2 ČL perníkové korenie

    • 1 ČL mletá škorica

    • 2 ČL vínny kameň (prášok do pečiva bez fosfátov)

    • 1 ČL sóda bikarbóna

    • 4 PL kakao

    • 400 g kefíru (záleží na hustote)

    • 120 g oleja

    • 3 vajíčka

    • 3 stredné jabĺčka

Na vrch

 

    • Marhuľový džem

    • 180 g kvalitnej horkej čokolády

    • 100 g smotany na šĺahanie

Postup

 

    1. FERMENTOVANÁ VERZIA: Večer vopred zmiešame múky a kefír a necháme na linke do rána fermentovať. Ráno pridáme všetky ostatné ingrediencie, poriadne zamiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom a vysypaný múkou alebo kakaom.

    1. KLASICKÁ VERZIA. Do misy nasypeme  všetky suché ingrediencie. Lyžicou zamiešame. Pridáme kefír, olej, vajíčka. Poriadne zamiešame. Pridáme nahrubo nastrúhané jablká a primiešame. Pečieme na 180 stupňov, cca 35-40 minút.  Šťavnatosť koláča závisí od jabĺk a hustoty kefíru.

    1. Po upečení potrieme ešte teplý perník marhuľovým džemom.

    1. Na polevu si rozpustíme v smotane na šľahanie čokoládu. Zmes vylejeme na vychladnutý perník a necháme stuhnúť.

Dobrú chuť!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.