bezlepkové,  bezmliečne,  GAPS,  koláče/dezerty/muffiny

Ďatlový koláč

Toto je favorit posledných mesiacov. Tak jemná a lahodná tortička, ktorá vznikala postupne, od decembra, kedy som chcela vytvoriť niečo “tolerantné” pre nášho GAPS člena rodiny.. Prvé pokusy neboli moc slávne, no celkom rýchlo sa mi podarilo vytvoriť koláč, ktorý si zamilovala celá rodina.. Je veľmi jemný, nie hutný, akurát sladký, celý voňavý a aj veľmi jednoduchý na prípravu. Je skvelý sám o sebe, aj ako muffinky alebo ako táto tortička, s ovocím a kokosovou šľahačkou. To už je ale iný dezert hodný veľkej oslavy. 😋

Množstvo je na malú tortičku s priemerom cca 20cm. Mandlová múka vytvorí naozaj jemný koláčik, mixnuté orechy na malé kúsky zase o kúsok inú, no stále skvelú štruktúru. Výborný je v oboch variantoch, vyskúšajte sami. Tak nech sa páči, recept pre všetkých!


Ingrediencie

  • Šálka sušených ďatlí
  • 2 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • Môžete pridať aj 2 PL medu, nám je dosť sladká aj bez medu
  • Šálka a 4 PL mandlovej múky alebo najemno rozmixovanych iných orechov
  • Štipka soli
  • Vanilka
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • Ovocie, džem, čokoláda..
  • Tuhá časť s kokosového mlieka

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 stupňov. Ďatle namočíme na pár minút do horúcej vody, scedime ich, necháme vychladnúť a spolu s vajíčkami a olejom rozmixujeme na hladkú hmotu.
  2. Túto zmes premiestnime do misky, pridáme všetky ostatné ingrediencie a dobre zamiešame ručnou metličkou.
  3. Cesto prelejeme do formy na pečenie (spodok vystlaný papierom na pečenie) o veľkosti cca 18-20cm a pečieme cca 30 minút alebo skúsime test špajlou, aby vyšla čistá. Necháme úplne vychladnúť, vyberieme z formy.
  4. Vrch môžeme potrieť džemom alebo čokoládou, alebo poukladať ľubovoľné ovocie a na vrch dať trebárs kokosovú šľahačku. Dobrú chuť!😋

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *