
Parížske rožky (GAPS verzia)
Moje milovaná Vianoce. Už ste takmer tu. Och, tak veľmi je nádherné toto predvianočné a Vianočné obdobie. Mám rada obe. S Adventom sa pripravujeme a túžobne očakávame, s Vianocami prichádza tá plnosť radosti, na ktorú sme celý Advent čakali. Ako je len rok dobre vymyslený, však?
Parížske rožky sú úplná klasika našich Vianoc. Maminka ich robí od nepamäti a ja doma tiež odkedy som sa vydala. Recept mám uložený v tomto Vianočnom článku. Tento rok je pre nás trošku iný a vzhľadom na GAPS protokol budú naše koláčiky iné, no rovnako úžasné. Bez lepku a cukru, tak nám to doma naozaj chutí a absolútne nikto sa nesťažuje. Zistila som, že sušené ovocie je úžasné na dosladenie koláčikov a orechy sú láska. Snažíme sa ich nejesť často v pečenej podobe, ale na Vianoce si ich s radosťou vychutnávame.
Táto moja nová verzia pozostáva len z orechov a vajíčka. Cesto je celé orechové, cukor nám v ňom vôbec nechýba. A krém? Tam som iba použila to, čo tak skvelo chutí a i podľa môjho Miška sa tam perfektne hodí. Ďatle a prepustené maslo. Z obyčajným maslom to nebude taká chuť, môžete vyskúšať, ale ja odporúčam radšej s prepusteným maslom. Má orieškovú chuť a k sušeným datliam sa skvelo hodí. Vy si ich na záver spokojne namočte v roztopenej čokoláde s troškou kokosového oleja. Verím, že Vám budú chutiť rovnako ako nám. Lebo nám chutia veľmi!
A priznám sa .. až sa mi tisnú do očí slzy. Bála so sa ako všetci zvládneme našu GAPS cestu. Začiatky boli tak ťažké, no teraz mám nádej, že to zvládneme. Veľkú nádej! Lebo vidím, že sa to dá. Tak dobrú chuť k týmto mojím parížskym rožtekom! 🙂
Prajem Vám pokojné a radostnou nádejou naplnené posledné predvianočné dni. Nechajte v sebe zapáliť to malé dieťa, ktoré sa vie bezstarostne radovať z tých najmenších maličkostí, neporovnáva, nerieši, ale v takej úprimnej nádeji očakáva Vianoce.
Počet porcií: 20 rožtekov Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie
- 1 šálka mletých vlašských orechov
- 1 žĺtok a polovica bielka
- 1 šálka sušených datlí
- 2 PL prepustené maslo
- ak nechcete GAPS verziu, rožteky môžete namočiť do rozpustenej čokolády (1/2 šálky horkej čokolády a 1/3 ČL kokosového oleja)
Postup
- V miske spolu zamiešame mleté orechy, žĺtok a asi polovicu bielka. Cesto by malo byť také, aby sa rukou dali tvarovať rožteky. Záleží na veľkosti vajíčok, takže spokojne pridajte orechov, ak by cesto bolo málo tvarovateľné. Mokrou rukou tvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 150 stupňov dozlatista, cca 20-25 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
- Na krém namočíme sušené ďatle na 10 minút do horúcej vody. Keď zmäknú, precedíme ich a ešte horúce vložíme do vysokej nádoby, pridáme prepustené maslo a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu. Necháme vychladnúť.
- Krém vložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a zdobíme ním rožteky.
- AK robíte polevu: Na polevu necháme nad parou roztopiť čokoládu s troškou kokosového oleja. Rožteky namáčame v čokoládovej poleve zo strany, kde je krém. Necháme úplne vychladnúť.





