
Hruškovo-tvarohová galetka
Táto moja hruškovo-tvarohová galetka! Jááj, je to láska! A na jeseň ju robím veľmi často. Je úplne lahodná vďaka tvarohu, ale spokojne ho môžete aj vynechať a na cesto pridať len hrušky. Funguje skvele so slivkami, jablkami a mne sa do galetky vlastne hodí snáď všetko ovocie 🙂 Proste také univerzoš cesto, tvarohová náplň a ovocie podľa možností. Taká moja klasika, keď máme doma veľa ovocia. Spolu s bublaninou, na ktorú nájdete recept v mojej kuchárke, ktorá čoskoro vyjde, sú toto asi dva najčastejšie robené koláče. A poviem Vám tajomstvo. Cesto si spokojne môžete pripraviť aj deň či dva dopredu, keď sa Vám naskytne voľná chvíľka. A v deň prípravy iba vytiahnete cesto z chladničky ( aspoň hodinku- dve dopredu), vyvaľkáte, potriete tvarohovou plnkou, naukladáte hruškami a máte. Je to naozaj ízy-pízy receptoš. Len sa pripravte na to, že ako rýchlo ho pripravíte, tak takou istou rýchlosťou aj zmizne zo stola.
Počet porcií: 12 Čas prípravy: 25 min Čas pečenia: 30 min.
Ingrediencie
Cesto
- 100 g pomleté ovsené vločky
- 100 g špaldová múka hladká
- 100 g mierne zmäknuté maslo
- 1 žĺtko
- 1 PL med
- štipka soli
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 1 ČL škorica
Náplň
- 250 g tvaroh
- 2 PL kyslá smotana
- 1 vajíčko + 1 bielko, ktorá nám ostalo z cesta
- 1 PL med
- trošku vanilky
- 3 hrušky
- 1 PL med
- 1 ČL škorica
- 1 ČL vanilkový extrakt
Postup
- Na cesto si zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho do chladničky na hodinu odpočinúť.
- Zatiaľ si pripravíme náplň. Tvaroh zmiešame s vajíčkom, smotanou, vanilkou a medom. Odložíme bokom. Hrušky si umyjeme, osušíme a nakrájame na mesiačiky. V mise ich veľmi jemne zmiešame s medom, extraktmi a škoricou.
- Rúru si zapneme na 180°C.
- Plech si vystelieme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme kruh. Cesto môžete vyvaľkať valčekom medzi dvoma papiermi na pečenie alebo prstami roztiahnuť na kruh s rozmerom cca 25 cm. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň a na ňu poukladáme hrušky tak aby po okrajoch ostalo voľno 1 cm. Galetku po okrajoch zahneme a dáme piecť do rúry na 25-30 minút.
- Po upečení galetku vytiahneme z rúry a môžeme ju ešte poliať jednou lyžicou medu. Necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať.