koláče/dezerty/muffiny

Hruškovo-tvarohová galetka

Táto moja hruškovo-tvarohová galetka! Jááj, je to láska! A na jeseň ju robím veľmi často. Je úplne lahodná vďaka tvarohu, ale spokojne ho môžete aj vynechať a na cesto pridať len hrušky. Funguje skvele so slivkami, jablkami a mne sa do galetky vlastne hodí snáď všetko ovocie 🙂  Proste také univerzoš cesto, tvarohová náplň a ovocie podľa možností. Taká moja klasika, keď máme doma veľa ovocia. Spolu s bublaninou, na ktorú nájdete recept v mojej kuchárke, ktorá čoskoro vyjde, sú toto asi dva najčastejšie robené koláče. A poviem Vám tajomstvo. Cesto si spokojne môžete pripraviť aj deň či dva dopredu, keď sa Vám naskytne voľná chvíľka. A v deň prípravy iba vytiahnete cesto z chladničky ( aspoň hodinku- dve dopredu), vyvaľkáte, potriete tvarohovou plnkou, naukladáte hruškami a máte. Je to naozaj ízy-pízy receptoš. Len sa pripravte na to, že ako rýchlo ho pripravíte, tak takou istou rýchlosťou aj zmizne zo stola.

Počet porcií: 12          Čas prípravy: 25 min        Čas pečenia: 30 min.

Ingrediencie

Cesto

  • 100 g pomleté ovsené vločky
  • 100 g špaldová múka hladká
  • 100 g mierne zmäknuté maslo
  • 1 žĺtko
  • 1 PL med
  • štipka soli
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 1 ČL škorica

 

Náplň

  • 250 g tvaroh
  • 2 PL kyslá smotana
  • 1 vajíčko + 1 bielko, ktorá nám ostalo z cesta
  • 1 PL med
  • trošku vanilky

 

  • 3 hrušky
  • 1 PL med
  • 1 ČL škorica
  • 1 ČL vanilkový extrakt

 

Postup

  1. Na cesto si zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho do chladničky na hodinu odpočinúť.
  2. Zatiaľ si pripravíme náplň. Tvaroh zmiešame s vajíčkom, smotanou, vanilkou a medom. Odložíme bokom. Hrušky si umyjeme, osušíme a nakrájame na mesiačiky. V mise ich veľmi jemne zmiešame s medom, extraktmi a škoricou.
  3. Rúru si zapneme na 180°C.
  4. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme kruh. Cesto môžete vyvaľkať  valčekom medzi dvoma papiermi na pečenie alebo prstami roztiahnuť na kruh s rozmerom cca 25 cm. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň a na ňu poukladáme hrušky tak aby po okrajoch ostalo voľno 1 cm. Galetku po okrajoch zahneme a dáme piecť do rúry na 25-30 minút.
  5. Po upečení galetku vytiahneme z rúry a môžeme ju ešte poliať jednou lyžicou medu. Necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať.

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *