Ako na materskej (dovolenke:)) chodí, málokedy mám čas na trojhodinové vypekance. Cez týždeň sa snažím piecť a variť rýchlo a zdravo. I keď by som sa rada niekedy zavrela do kuchyne úplne sama a kuchtila, vymýšľala nové chute a skúšala všeličo netradičné. Avšak realita je iná a ja sa o kuchyňu delím minimálne s našou dcérkou, ktorá verím, že mi raz bude pomocníčkou. A občas som vôbec rada, že niečo stihnem upiecť. Niekedy pečiem keď spinká, inokedy si ju na chvíľu posadím do stoličky a komentujem jej všetko čo akurát robím ( cítim sa tak dôležito, ako keby som bola v nejakej šou o varení:)), ukazujem jej múku, vajíčka a ona si spokojne pozerá. No a občas to pri pečení vyzerá naozaj ako po výbuchu atómovky. Všade brutálny bordel, múka, vločky, kakao a kadečo iné sa nachádza všade možne okolo nás, i na zemi. Ja to nazývam krízový stav, kedy je mojím cieľom niečo fajn upiecť, ale nemám na to ani čas, a ani naša Ester nemá vôbec chuť sa pozerať na mňa :). To je realita materstva. Určite mnohé z Vás to veľmi dobre poznáte.
Keď som dnes piekla, bol to asi práve ten krízový stav. Jablká boli snáď všade :). Chcela som upiecť niečo čo zasýti, čo si môžeme dať na raňajky. Žiadne prečačkané koláčiky, kapkejky či cheeesecake. Len niečo jednoduché a šťavnaté. A keďže máme doma super jabĺčka z neďalekého domáceho pestovania, putovali rovno do koláča. Recept mám od mojej maminky. Len som ubrala špaldovej múky a pridala ovsené vločky. Taktiež som pridala orechy a brusnice. No a jabĺk som dala nazoaj požehnane. A viete čo je na celom koláči úplne mega super? Že všetko robíte krásne rukami. Skoro ako malé deti na ihrisku. Tento koláčik je parádny a ak ho ochutnáte, určite si ho zamilujete. Ja ho robievam na veľký plech, keďže sa zje jedna radosť. Je to taká milá klasika, ktorá nikdy neomrzí…
A aj príprava bude zrazu naplnená detskou radosťou :).
Ingrediencie
- 400g špaldovej celozrnnej múky
- 100g jemné ovsené vločky
- 250g zmäknuté maslo
- 12g vínny kameň (prášok do pečiva bez fosfátov)
- 90g trstinový cukor ( kľudne dajte aj viac na celý plech, nám to takto stačí)
- pol šálky nasekaných orechov
- pol šálky brusníc
- 1 ČL metá škorica
- 1200g postrúhané jablká ( asi 12 stredných jabĺk)
- cukor alebo iné sladidlo na osladenie jabĺk
- 2 PL jemné ovsené vločky
- kokosový olej na vymastenie plechu
Postup
- Orechy aj brusnice si na chvíľu namočíme do vody.
- Múku si zmiešame s ovsenými vločkami, vínnym kameňom a trstinovým cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a rukami vypracujeme cesto. Možno sa Vám bude trošku droliť, to nevadí.
- Postrúhané jablká zmiešame so škoricou, scedenými orechami a brusnicami. Podľa chuti si jablká osladíme.
- Veľký klasický plech si vymastíme s troškou kokosového oleja.
- Cesto si rozdelime na dve časti v pomere cca 1/3 a 2/3 cesta.
- Tie 2/3 cesta buď postrúhame na strúhadle na plech alebo mne sa super v rukách drobilo, takže som ho medzi rukami drobila na plech a potom som ho utľapkala rukami aby bolo rovnomerne po celom plechu. Nebojte, pečením sa krásne cesto zocelí a pri krájaní sa nebude z dola rozpadať.
- Na cesto dáme jablkovú náplň. Ak máte veľmi šťavnaté jablká, nedávajte tam všetku šťavu, ktorú máte v miske po strúhaní jabĺk.
- A na jablká opäť nastrúhame alebo nadrobíme zvyšok cesta, tú 1/3 z celého a potom povrch ešte posypeme dvomi lyžicami vločiek.
- Koláčik pečieme na 190°C cca 30-40min.