Vianoce

Vanilkové rožky (Gaps verzia)

Kto by nemiloval Vianočnú klasiku, ktorou vanilkové rožky určite sú? Keď sa pečú, majú takú svoju typicky Vianočnú vôňu a u nás boli vždy na zozname vianočného pečenia. Odkedy k nám zavítalo nové stravovanie, lepku sa doma vyhýbame. Niektorí členovia úplne z dôvodu GAPS protokolu, iný zas len občasne a hlavne, snažíme sa ho konzumovať v jeho „predtrávenej“ forme, kedy si prejde procesom fermentácie, a teda za pomoci kvásku alebo kefíru. Viac o kefírovom spôsobe fermentácie múky sa dočítate v mojej druhej knihe Medzi jedlom a láskou.

A späť k rožtekom. Dlho nebudem písať. Len Vám povedať, že sú skvelé, voňavé. Z veľkej časti z odtučnenej mandľovej múky, k tomu trošku medu, kvalitné maslo (ale použiť môžete aj prepustené maslo) a žĺtka. Úplne jednoduchý recept inšpirovaný od jednej úžasnej ženy, doktorky Terezy Feltoni Gurini z jej ebooku. S cestom sa super pracuje a u nás chutia úplne všetkým.

A tak je splnená veľká predvianočná úloha. Vanilkové rožteky v tolerantnej verzii pre všetkých.

Tak ako sme po tom túžili. Ako jedna rodina.


Čas prípravy: 10 minút

Počet porcií: 30 rožtekov

Ingrediencie

  • 100 g odtučnenej mandľovej múky
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice medu
  • 80 g masla alebo ghee
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipku soli

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s metličkou s medom a rozpusteným maslom.
  2. Pridáme múku, orechy, štipku soli a vanilkový extrakt. Ak ho nemáte, len ho vynechajte.
  3. Z ingrediencií vypracujeme jednotné cesto. Zabalíme a necháme odpočinúť v chladničke aspoň hodinu.
  4. Po tejto dobe vypracujeme rukami z cesta rožteky, poukladáme na plech na pečenie a pečieme na 170 stupňov približne 8-10 minút.
  5. Obalíme v kokosovej múke alebo vo vanilkovom cukre.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *