
Jablkový koláčik s medom a mandľami
Dnes pečiem z krehkého kupovaného cesta. Rýchlo a stručne. To sa u mňa často nestáva. Myslím tým to lístkové cesto aj tie stručné príspevky :). Nezvyk. Ale na rýchle pečenie ako stvorené a predsa aj také dni sú, treba si to priznať. Keď chcem rýchlo spraviť koláčik a fakt nemám náladu robiť cesto ( áno, občas aj ja nemám náladu a hlavne čas piecť). Určite to poznáte. Ja som ale pridala med, ktorý tam spraví tak fajnovú chuť, že zjete prvý kúsok, potom druhý a potom ďalší kúsok a nebudete vedieť skončiť ako môj Miško. Hodila som tam aj mandle. Vo Francúzsku mu hovoria Tarte aux pommes. A podobne ako quiché , u Francúzov je na dennom poriadku a každá familly si ho pripravuje po svojom.
Keď budete mať chuť, pripravte si ho niekedy aj v tejto mojej milej verzií. U nás sa zjedol za jeden jediný večer. Tá chuť medu, jabĺk a mandlí Vás dostane.
Ingrediencie
- 1 krehké cesto na koláč alebo lístkové cest
- 7 jabĺčok
- 2 PL + 1 PL medu ( plné )
- 1 ČL trstinový cukor (dosladiť podla sladkosti jabĺk )
- 2x 25g maslo
- 1/3 ČL vanilkový extrakt
- 4 PL mleté mandle
Postup
- Jablká si očistíme. 5 jabĺk nakrájame na malé kocky. 2 jablká si nakrájame na tenké pásiky.
- Do hrnca dáme roztopiť maslo. Pridáme na kocky nakrájané jablká.
- Jablká posypeme 1 ČL cukru. Pridáme vanilkový extrakt. My máme sladké jablká, takže viac cukru nebolo treba. Vy si ich doslaďte ako potrebujete. Na vrch dáme med, premiešame, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni a varíme 5-7minút.
- Keď sú jabĺčka podusené a mäkké, pučítkom na zemiaky alebo vidličkou ich roztlačíme na malé kúsky. Dáme bokom.
- Na väčšej panvici si rozpustíme maslo.
- Pridáme na plátky nakrájané jabĺčka a med. jemne premiešame, aby sa jabĺčka nerozpadli.
- Chvíľku dusíme.
- Do formy na pečenie dáme lístkové cesto. Popicháme vidličkou.
- Na cesto vylejeme jablkovú popučenú zmes a naň dáme 3 PL mletých mandlí. Uhladíme.
- Na vrch poukladáme plátky jabĺk a posypeme 1 PL mletých mandlí.
- Pečieme na 200°C cca25-30min.