Včera som dostala chuť na niečo sladke (ako inak) a času na pečenie veru nebolo. V chladničke bola smotana na šľahanie, ktorú už bolo treba niekde švacnúť, inak by skončila zle nedobre (to znamená v koši). A šľahačka sa mi asi najviac spája s jarmokom u nás v meste. Práve tam sme si každý rok dávali wafle s nutellou, kopcom šlahačky a s mandarinkami z konzervy. A bola to už taká klasika. Takže sa mi nečudujte, že pri pohľade na šlahačku ma napadli wafle. A dobre tak, pretože wafle ešte na blogu nemám. Ja som sa rozhodla pre také netradičné a iné. Tie Vaše si predsa spravíte hocikedy doma a nepotrebujete na tom môj recept :). Dnešne wafle sú bez vajíčok, bez lepku, bez laktózy, takže pre všetkých možných alergikov. No nie bez chuti. I nealergici a všežrúti si prídu na svoje. A inak počuli ste už o chia vajíčkach? Ja nie, až do včerajšieho poobedia. Sú to v podstate len obyčajné chia semiačka zaliate vriacou vodou, ktoré vytvoria skvelú štruktúru a dokážu cesto držať pohromade aj keď tam nejdú vajíčka. Parádny výmysel, teda aspoň na dnešné wafle. Veď vyskúšajte niekedy, tá textúra Vás dostane :).
Ingrediencie
2 chia vajíčka ( 2 PL chia semiačok zmiešame s 6 a pol PL zovretej vody )
1 šálka ryžovej múky
pol šálky pohánkovej múky
pol šálky kokosu
1 ČL vínny kameň
1 ČL vanilkový extrakt
2 a pol PL agáve sirup ( alebo med či cukor )
1/3 šálky jablková presnidavka
1 a pol šálky ryžového mlieka (alebo iného rastlinného )
kôra z jedného citróna
štipka soli
Postup
Chia semiačka zalejem vriacou vodou a poriadne premiešame. necháme chvíľku odstáť.
V jednej mise zmiešame suché ingrediencie (múky, kokos, vínny kameň, citrónovú kôru a štipku soli).
V druhej mise zmiešame presnidavku, vanilkový extrakt, agáve a mlieko. Pridáme chia vajíčka a metličkou poriadne premiešame.
Suché a mokré ingrediencie poriadne premiešame spolu.
Naberačkou dávame zmes do waflovača a pečieme do zlatista.