
Jablkovo-tvarohový koláčik
Jeseň patrí jablkám. Aspoň u nás. Sprevádzajú nás celú jeseň a vždy si nakúpime domáce, skladujeme ich v pivnici a celú zimu len chrumkáme. Neviem ako vy, ale ja som sa jabĺk ešte nikdy neobjedla. Stále ich milujem. A rovnako máme doma radi koláče z nich. Jablkové pité, jablkové muffiny, len tak jednoducho strúhané jablká so strúhanou mrkvou a .. veď viete, koláčov s jablkami je nekonečne veľa. Nám doma veľmi chutí kombinácia jabĺk a tvarohu a v tejto super kombinácií sa nesie aj dnešný koláčik. Ako cesto som použila perfišný lavaš, ktorý máme doma veľmi radi a vždy v mrazničke po ruke. Dá sa z neho vytvoriť skvelá pizza, koláče, plnené tortilly. Jeho využitie je veľmi široké. Má čisté zloženie a keď nestíhame, je to dokonalá voľba. A už asi ani niet čo dodať ku koláčiku. Je to naozaj veľmi jednoduchý a rýchly koláč. Chutí výborne, veď ako by aj mohla chutiť kombinácia strúhaných jabĺk a tvarohovej plnky? Dobrú chuť!
Počet porcií: 12 kúskov Čas prípravy: 15 min. Čas pečenia: 30 min.
Ingrediencie
- lavaš chlieb ( 1 veľký plát)
Tvarohová plnka
- 700 g tvaroh
- 2 PL kyslej smotany
- 2-3 vajíčka
- 1 PL medu
- trošku vanilky
Jablková plnka
- 5-6 jabĺk
- 1 ČL škorice
- 1 PL medu
- hrsť vlašských orechov
Postup
- Rúru zapneme na 170°C.
- Pripravíme okrúhlu formu na pečenie, ktorú vystelieme lavašom, ktorý sme preložili na dve-tri vrstvy. Nebojte sa, lavaš je veľmi tenký, takže viac vrstiev je ideálnych, aby cesto nepremoklo od jabĺk a tvarohu a ostalo chrumkavé. Aj dve-tri vrstvy lavašu sú vcelku tenkým cestom, takže nie je sa čoho báť.
- Na tvarohovú plnku zmiešame všetky ingrediencie. Ak použijete hrudkový tvaroh (ja používam zväčša farmársky hrudkový), tak tvaroh s ostatnými ingredienciami najlepšie rozmixujete na hladkú hmotu ponorným mixérom.
- Na jablkovú zmes jablká umyjeme, osušíme, môžeme ošúpať, ak sú kupované a nastrúhame nahrubo. Pridáme vanilku, škoricu a trošku medu. Všetko spolu premiešame.
- Do formy, kde už máme lavaš vystlaný na dne formy a po bokoch, pridáme tvarohovú plnku, zarovnáme a na vrch pridáme strúhané jablká bez šťavy (v rukách ich môžete jemne vyžmýkať).
- Koláčik pečieme 20 minút. Po tejto dobe pridáme na jablká nasekané vlašské orechy, rúru stíšime na 130°C a pečieme ešte 10 minút.
- Koláč necháme mierne vychladnúť a krájame.