chlieb a pečivo

Domáce špaldové tortilly

Tortilly nám veľmi chutia a radi si ich robíme, ale keď som si minule pozrela zloženie tých kupovaných, skoro ma vystrelo. Toľko umelín, och. Ja viem, že na niečo umrieť musíme, ale netúžim, aby to boli zrovna éčka z tortill :). Tak som si povedala, že ich  musím doma pripraviť.  Nadšene som sa pustila do ich príprav, že veď to nemôže byť nič náročné. Ha, moje sebavedomie zničilo prvé hutné, tvrdé cesto, ktoré muselo putovať do koša. S malou dušičkou som spravila ďalšie, ktoré ale dopadlo tiež nie veľmi slávne. Tortilly som z neho nakoniec s veľkou námahou spravila, ale boli také tvrdé, divné, žiadne. Ostala som z nich znechutená, ale to sa mi asi ani nečudujete. No ale, keďže som tvrdohlavec, pustila som sa do nich znova. Receptom som sa inšpirovala na Bite me. Iné cesto, iný pomer ingrediencií a moja malá dušička, skrývajúca v sebe otázku ako zase dopadnú. A viete čo? Dopadli super a balvan mi spadol zo srdca. Cesto je parádne. Dobré sa s ním pracuje. Ja ešte popracujem na tom, aby boli trošku tenšie, ale to už je môj mini problém :). Kľudne ich niekedy skúste. Mne najviac chutia s tuniakom alebo lososom, Miškovi zase s nejakým dobrým mäskom.


Ingrediencie na 6 tortill

  • 245g celozrnnej špaldovej múky
  • 140g hladkej špaldovej múky
  • 270ml horúcej vody
  • 1 a pol ČL himalájskej soli
  • 4 a pol PL olivového oleja

Postup

  1. Vodu dáme zohriať do bodu varu.
  2. V mise si zmiešame múky a soľ.
  3. Pridáme olej a horúcu vodu. Pozor na obarenie!
  4. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 20 minút odpočívať pri izbovej teplote prikryté utierkou.
  5. Cesto si rozdelíme na 6-9 častí a každú čas vyvaľkáme na poriadne pomúčenej doske.
  6. Opekáme na väčšej rozpálenej suchej panvici.
  7. Tortillu otočíme po chvíľke, ako sa na nej začnú tvoriť bubliny.
  8. Keď je tortilla hotová, preklopíme ju na tanier a prikryjeme navlhčenou kuchynskou papierovou utierkou. Tortilly tak neztvrdnú, ale ostanú krásne mäkkučké. Ďalšiu hotovú tortillu dáme na prvú tortillu, vlastne na ten navlhčený papierový obrúsok a opäť prikryjeme obrúskom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *