bezlepkové,  bezmliečne,  koláče/dezerty/muffiny

Pohánkovo-cícerový koláčik s hruškami ( bezlepkový, bezlaktózový, bez vajec)

Jáájha, zase som samu seba nahovorila, aby som skúsila upiecť niečo sladké s použitím zeleniny, hm … presnejšie strukoviny. No viete, keď ma neprehovára môj manžel, ktorý tomu strkaniu zeleniny a strukovín do sladkého vôbec nechápe, musím sa prehovoriť sama. On, ako správny chlap, vidí zeleninu v úlohe akurát tak prílohy k jedlu a ako fajn ľahkú večeru. Ale s myšlienkou jesť sladkú zeleninu sa ešte celkom nezmieril. I keď, mrkvové lievance a mrkvové cupcakes mu fakt že veľmi chutili. A taktiež cukinový cheesecake. Ale boli aj menej slávne pokusy, kedy ma odpinkol na plnej čiare a znova mi pripomenul hlavnú úlohu zeleniny v našom stravovaní.
Nech je to už akokoľvek, samu seba nezapriem a vykúzlila som fajn koláčik . Ej, mala by som sa trošku brzdiť, pretože slovko vykúzlila nie je vôbec to správne. Skôr som sa na ňom nadrela a žiadne čári-mári-fuk nebolo. Prvý pokus dopadol úplne zle. Druhý pokus už o niečo lepšie. A tento tretí je už hodný zdieľania. A aby som už konečne prezradila o aký koláčik sa jedná (vlastne vy už to dávne viete z názvu), nebudem to tu naťahovať zbytočnosťami. Je to super pohánkovo-cícerový koláčik s hruškami. Bez lepku (klasickej múky), bez vajíčok, bezlaktózový. Ja osobne s pohánkou veľmi bojujem a ešte nie sme moc kamoši, takže koláčik je pripravený tak, aby v ňom pohánka nebola príliš cítiť. Iba tak akurát. Čokoláda dodá celému koláčiku takú mini konzistenciu brownies a hrušky zase šťavnatosť. Veď vyskúšajte niekedy.

 
Ingrediencie
  • 200g uvarený cícer
  • 55g pohánkovej múky
  • 45g ryžovej múky
  • 30g kokos
  • 2 ČL karob
  • 80g trstinový cukor
  • 90g tmavá horká čokoláda
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 1 PL chia semiačka
  • pol šálky rastlinného mlieka ( napr. mandľového )
  • 1 ČL jablčný ocot
  • 1/2 ČL vínny kameň
  • 1/2 sóda bikarbóna
  • štipka soli
  • 1 hruška

Postup

  1. Najprv si uvaríme cícer .
  2. Cícer si rozmixujeme v mixéri alebo tyčovým mixérom spoločne s mliekom. Mlieko pridávame postupne po tretinách .
  3. Nad vodnou parou is necháme rozpustiť čokoládu.
  4. K cícerovej zmesi pridáme jablčný ocot a vanilkový extrakt a premiešame.
  5. V druhej mise si spolu zmiešame pohánkovú a ryžovú múku, kokos, karob, sódu bikarbónu, vínny kameň, cukor, chia semiačka a štipku soli.
  6. Cícer zmiešame spolu so suchými ingredienciami, aby sa všetko spojilo. Stačí vidličkou.
  7. Na záver k zmesi primiešame rozpustené čokoládu a ešte raz poriadne premiešame.
  8. Do okrúhlej formy si dáme papier na pečenie.
  9. Zmes vylejeme do formy a na vrch poukladáme nakrájanú hrušku.
  10. Pečieme na 180°C cca 30minút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *