
Pohánkovo-cícerový koláčik s hruškami ( bezlepkový, bezlaktózový, bez vajec)
Jáájha, zase som samu seba nahovorila, aby som skúsila upiecť niečo sladké s použitím zeleniny, hm … presnejšie strukoviny. No viete, keď ma neprehovára môj manžel, ktorý tomu strkaniu zeleniny a strukovín do sladkého vôbec nechápe, musím sa prehovoriť sama. On, ako správny chlap, vidí zeleninu v úlohe akurát tak prílohy k jedlu a ako fajn ľahkú večeru. Ale s myšlienkou jesť sladkú zeleninu sa ešte celkom nezmieril. I keď, mrkvové lievance a mrkvové cupcakes mu fakt že veľmi chutili. A taktiež cukinový cheesecake. Ale boli aj menej slávne pokusy, kedy ma odpinkol na plnej čiare a znova mi pripomenul hlavnú úlohu zeleniny v našom stravovaní.
Nech je to už akokoľvek, samu seba nezapriem a vykúzlila som fajn koláčik . Ej, mala by som sa trošku brzdiť, pretože slovko vykúzlila nie je vôbec to správne. Skôr som sa na ňom nadrela a žiadne čári-mári-fuk nebolo. Prvý pokus dopadol úplne zle. Druhý pokus už o niečo lepšie. A tento tretí je už hodný zdieľania. A aby som už konečne prezradila o aký koláčik sa jedná (vlastne vy už to dávne viete z názvu), nebudem to tu naťahovať zbytočnosťami. Je to super pohánkovo-cícerový koláčik s hruškami. Bez lepku (klasickej múky), bez vajíčok, bezlaktózový. Ja osobne s pohánkou veľmi bojujem a ešte nie sme moc kamoši, takže koláčik je pripravený tak, aby v ňom pohánka nebola príliš cítiť. Iba tak akurát. Čokoláda dodá celému koláčiku takú mini konzistenciu brownies a hrušky zase šťavnatosť. Veď vyskúšajte niekedy.
Ingrediencie
- 200g uvarený cícer
- 55g pohánkovej múky
- 45g ryžovej múky
- 30g kokos
- 2 ČL karob
- 80g trstinový cukor
- 90g tmavá horká čokoláda
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 1 PL chia semiačka
- pol šálky rastlinného mlieka ( napr. mandľového )
- 1 ČL jablčný ocot
- 1/2 ČL vínny kameň
- 1/2 sóda bikarbóna
- štipka soli
- 1 hruška
Postup
- Najprv si uvaríme cícer .
- Cícer si rozmixujeme v mixéri alebo tyčovým mixérom spoločne s mliekom. Mlieko pridávame postupne po tretinách .
- Nad vodnou parou is necháme rozpustiť čokoládu.
- K cícerovej zmesi pridáme jablčný ocot a vanilkový extrakt a premiešame.
- V druhej mise si spolu zmiešame pohánkovú a ryžovú múku, kokos, karob, sódu bikarbónu, vínny kameň, cukor, chia semiačka a štipku soli.
- Cícer zmiešame spolu so suchými ingredienciami, aby sa všetko spojilo. Stačí vidličkou.
- Na záver k zmesi primiešame rozpustené čokoládu a ešte raz poriadne premiešame.
- Do okrúhlej formy si dáme papier na pečenie.
- Zmes vylejeme do formy a na vrch poukladáme nakrájanú hrušku.
- Pečieme na 180°C cca 30minút.