
Mrkvové lievance s cream cheese krémom
Recepty s mrkvou mám rada. Už som z nej robila cupcakes či známy carrot cake. Ešte skúšam a pátram po lepšej mrkvovej torte. Sľubujem, že keď nájdem ten ideálny recept, podelím sa oň s Vami. Mrkva má príjemnú sladkastú chuť a dodá koláčom vláčnosť, preto ju mám rada aj v inej forme, ako len robiť z nej príkrmy pre našu dcérku.
A konečne padli na radu aj mrkvové lievance. Rozhodla som sa pre ne už večer a postrúhanú mrkvu s kefírom a trstinovým cukrom som naložila na noc do misy, nech pekne odpočíva a pustí svoju chuť. Možno to na chuti nespravilo veľa, ale určite neubralo. Mrkva bola jemná, mäkšia, pustila trošku šťavy a malo to ešte jednu super výhodu. Ráno som mala uľahčenú veľkú časť práce na týchto lievancoch. Až mi prišlo zvláštne vykúzliť ráno s takou rýchlosťou tak úžasné lievance.
Spravila som ich s ražnou celozrnnou múkou, reku že nech obmením tú moju špaldisko. A ak si ich budete robiť, naozaj úprimne, iba pre Vaše dobro samozrejme, odporúčam ich s cream cheese krémom a na vrchu s orechmi. Je to ideálna a asi najlepšia kombinácia. Bez tohto bude lievancom niečo chýbať. Hm .. to hovorí tá pravá. Musím sa priznať, že som zjedla ešte horúce( žeravé :)) 3 lievance priamo z panvice a nič im nechýbalo 🙂
Môj Miško nie je prílišný zástanca pchania zeleniny do sladkých jedál. Ja som zas druhý extrém a zeleninu by som dávala takmer všade, kde to fantázia dovolí( nenadarmo sa hovorí, že protiklady sa priťahujú). A keď Miškovi tak veľmi chutili, že ešte ďalšie ráno ich musel raňajkovať, myslím, že to ako dôkaz stačí :).
Ingrediencie
- 1 a pol šálky nastúhanej mrkvy ( čo sú asi 3 stredné mrkvy )
- 1 šálka kefíru
- 3 PL trstinového cukru
- 1 šálka ražnej celozrnnej múky
- 1 a pol ČL vínny kameň
- pol ČL sóda bikarbóna
- pol ČL škorica
- trošku muškátového orechu
- štipka himalájskej soli
- 1 vajíčko
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 100g cream cheese
- 80g nízkotučný jemný tvaroh
- 3 PL kefíru
- 1-2 ČL agáve sirupu
- pol lyžičky vanilkový extrakt
- vlašské orechy
- lieskovce
Postup
- Večer zmiešame v mise nastrúhanú mrkvu, kefír a cukor a uložíme na noc do chladničky.
- Na druhý deň zmiešame v miske všetky suché ingrediencie.
- V ďalšej miske zmiešame vajíčko, kokosový olej a vanilkový extrakt. Pridáme mrkvovú zmes, premiešame a na koniec primiešame suchú zmes.
- Opekáme na panvici na troške kokosového oleja.
- Orechy si nasekáme na drobnejšie kúsky a opečieme na panvici.
- Krém si pripravíme tak, že v hrnci dáme zohriať cream cheese s kefírom, agáve sirupom a vanilkovým extraktom. Nakoniec primiešame tvaroh a necháme rozpustiť.
- Orechy si môžeme posekať na menšie kúsky a na panvici opiecť.
- Krém podávame teplý k lievancom a vrch posypeme orechmi.