raňajky

Mrkvové lievance s cream cheese krémom

 

Recepty s mrkvou mám rada. Už som z nej robila cupcakes či známy carrot cake. Ešte skúšam a pátram po lepšej mrkvovej torte. Sľubujem, že keď nájdem ten ideálny recept, podelím sa oň s Vami. Mrkva má príjemnú sladkastú chuť a dodá koláčom vláčnosť, preto ju mám rada aj v inej forme, ako len robiť z nej príkrmy pre našu dcérku.
A konečne padli na radu aj mrkvové lievance. Rozhodla som sa pre ne už večer a postrúhanú mrkvu s kefírom a trstinovým cukrom som naložila na noc do misy, nech pekne odpočíva a pustí svoju chuť. Možno to na chuti nespravilo veľa, ale určite neubralo. Mrkva bola jemná, mäkšia, pustila trošku šťavy a malo to ešte jednu super výhodu. Ráno som mala uľahčenú veľkú časť práce na týchto lievancoch. Až mi prišlo zvláštne vykúzliť ráno s takou rýchlosťou tak úžasné lievance.
Spravila som ich s ražnou celozrnnou múkou, reku že nech obmením tú moju špaldisko. A ak si ich budete robiť, naozaj úprimne, iba pre Vaše dobro samozrejme, odporúčam ich s cream cheese krémom a na vrchu s orechmi. Je to ideálna a asi najlepšia kombinácia. Bez tohto bude lievancom niečo chýbať. Hm .. to hovorí tá pravá.  Musím sa priznať, že som zjedla ešte horúce( žeravé :)) 3 lievance priamo z panvice a nič im nechýbalo 🙂
Môj Miško nie je prílišný zástanca pchania zeleniny do sladkých jedál. Ja som zas druhý extrém a zeleninu by som dávala takmer všade, kde to fantázia dovolí( nenadarmo sa hovorí, že protiklady sa priťahujú). A keď Miškovi tak veľmi chutili, že ešte ďalšie ráno ich musel raňajkovať, myslím, že to ako dôkaz stačí :).


Ingrediencie

  • 1 a pol šálky nastúhanej mrkvy ( čo sú asi 3  stredné mrkvy )
  • 1 šálka kefíru
  • 3 PL trstinového cukru
  •  1 šálka ražnej celozrnnej múky
  • 1 a pol ČL vínny kameň
  • pol ČL sóda bikarbóna
  • pol ČL škorica
  • trošku muškátového orechu
  • štipka himalájskej soli
  • 1 vajíčko
  • 2 PL rozpusteného kokosového oleja
  • 1 ČL vanilkový extrakt

 

  • 100g cream cheese
  • 80g nízkotučný jemný tvaroh
  • 3 PL kefíru
  • 1-2 ČL agáve sirupu
  • pol lyžičky vanilkový extrakt

 

  • vlašské orechy
  • lieskovce


 
Postup

  1. Večer zmiešame v mise nastrúhanú mrkvu, kefír a cukor a uložíme na noc do chladničky.
  2. Na druhý deň zmiešame v miske všetky suché ingrediencie.
  3. V ďalšej miske zmiešame vajíčko, kokosový olej a vanilkový extrakt. Pridáme mrkvovú zmes, premiešame a na koniec primiešame suchú zmes.
  4. Opekáme na panvici na troške kokosového oleja.
  5. Orechy si nasekáme na drobnejšie kúsky a opečieme na panvici.
  6. Krém si pripravíme tak, že v hrnci dáme zohriať cream cheese s kefírom, agáve sirupom a vanilkovým extraktom. Nakoniec primiešame tvaroh a necháme rozpustiť.
  7. Orechy si môžeme posekať na menšie kúsky a na panvici opiecť.
  8. Krém podávame teplý k lievancom a vrch posypeme orechmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *