chlieb a pečivo

Špaldové žemle ( na hamburgery)

Cez týždeň sa mi podarilo ísť pozrieť jednu moju kamošku. Je to úžasný človek s obrovským srdcom. Nikdy som od nej necítila žiadne posudzovanie, výčitky, vypočítavosť či skrytú závisť…jednoducho vlastnosti, ktoré sa v medziľudských vzťahoch niekedy vyskytujú a vedia poriadne naštrbiť jednotu. Je veľmi prajná a štedrá a vždy vie každému zo srdca odpustiť .. No takže určite chápete, že pri takýchto ľudoch sa človek cíti úplne pokojne a rád s nimi trávi čas. Ešte k tomu býva na neuveriteľne krásnom mieste. Ako aj my, na malom kopečku s krásnym výhľadom. Oni ten výhľad majú ešte krajší a keď ste u nich na dvore, svet je zrazu iný, krajší a čistejší. Úplný pokoj je tam. A je im jedno(rovnako ako nám), že je to trošku svahovité, nerovné a že nekráčajú stále po dokonale uhladenej rovine. Domov je niečo oveľa oveľa viac … je to miesto, kde bije vaše srdce, kde voľne dýchate, a kde nachádzate pokoj … pochopila som to práve u nej a vždy sa tam rada vraciam (a čo najčastejšie:)). A okrem tej krásnej prírody majú aj všelijaké zvieratká. Ovečky, psíka, pštrosov, muflónika, kuriatka, morky a vedľa susedia majú kopec krásnych šedých kozičiek. A večer, keď sa trošku zotmie, v diaľke môžete vidieť diviakov (nebojte, nechodia bližšie) a srnky. Zamilovali by ste sa do tohto miesta rovnako ako ja …

A nech Vám teda aspoň rýchlo prezradím, čo sa to včera pieklo v trúbe, nie? Môj Miško má veľmi rád hamburgery, ale pre ich nezdravé zloženie ich dosť obmedzuje. Chcela som mu spraviť radosť a pripraviť mu to čo má rád, no nechcela som žemle kupovať. Z toho celkom logicky vyplýva, že som upiekla takéto fajnovučké žemličky trebárs, a teda v tej chvíli hlavne, na domáca hamburgery. Najlepšie sú v ten deň, takže ak ich všetky nezjete, radšej dajte do mrazničky a a na druhý deň si ich vytiahnite.

Hamburgery sa nakoniec podarili. Dostala som pohár zavarených uhoriek s čili, tak tie sme si pridali do hamburgerov, okrem toho to bola taká hamburgerová klasika. Najedli sme sa jak valibuci a ja som bola šťastná, že som mohla svojmu dobrému manželíkovi spraviť týmto radosť ..

Ingrediencie

  • 300g sójového mlieka
  • 20g olivového oleja
  • 380g špaldová hladká múka
  • 70g špaldová celozrnná  múka
  • 15g sušené droždie
  • 1 a 1/2 ČL himalájskej soli
  • žĺtko na potretie
  • sézam alebo iné semiačka na posypanie

Postup

  1. Do misy si dáme jemne zohriate mlieko a sušené droždie a necháme pár minút, aby sa droždie aktivovalo.
  2. Pridáme olivový olej a premiešame.
  3. A nakoniec pridáme múky zmiešané so soľou a rukami vypracujeme cca 3minuty cesto.
  4. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť cca hodinku.
  5. Následne si cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do hrúbky cca 1,5 cm.
  6. Vykrajujeme kruhy o veľkosti cca7cm, podľa toho, aké veľké žemle chcete. Ja som mala vykrajovátko 7 cm v priemere a žemle po upečení sú akurát.
  7. Zvyšné cesto opäť rozvaľkáme, vykrojíme ďalšie kolieska, až kým nepoužijeme celé cesto.
  8. Žemle ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte cca 30min.
  9. Po uplynutí doby, žemle natrieme vajíčkom a posypeme sézamom a pečieme na 200°C cca 15minút.

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *