
Makový cheesecake
Oh, zase ďalší čizkejk …áno, áno, áno .. a vôbec sa zaň nehanbím. Je inej chuti ako taký klasický, ale treba predsa vyjsť z bezpečnej chuťovej zóny, hlavne vďaka melase. A dokonca chutil aj deťom. Prvý krát som ho robila, keď prišli k maminke moja sestra so Zlína s deťmi a aj teta z Bratislavy so svojimi troma vnúčatkami. Od vtedy som ho ešte vytuningovala. A ináč, vtedy u našich bol dom plný detí, no čo Vám poviem, ale bola to bomba ich sledovať ako sa spolu hrajú a zabávajú. Deti mi vždy dokážu prinavrátiť ten jednoduchý pohľad na svet a v mnohom sú mi príkladom. Ešte že ich máme.
Už dlho som chcela spraviť makový cheesecake, ale poriadne makový. Žiadne také, že trochu maku kdesi švacnúť. Receptov som prešla celé desiatky a ako to často u nerozhodných ľudí býva ( áno, priznávam sa, občas som poriadne nerozhodná ), nevedela som sa ani pre jeden rozhodnúť a koniec koncov, chcela som spraviť taký svoj. Tak som zapojila trošku fantázie, na viac krát skúšala a dolaďovala, skúšala a dolaďovala a znova skúšala…. až po tentokrát. Maku tam bolo habadej, všetci sa zalizovali a tak si vravím, že budem dobrá duša a podelím sa i s Vami o receptoš, nech nesebčím 🙂 …. takže tadááám, makovo-makový cheesecake je na svete. Je ozajstno-ozajstne makový. Korpus nie je klasický keksíkový, ale super zdravý a chutný. Dala som do neho melasu, ktorá je brutál zdravá. Poznáte ju? Je to vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Hovorí sa jej aj čierny zázrak. Je bohatá na vápnik a železo a obsahuje celý rad minerálov. A má výraznejšiu chuť, možno preto ju mnohí nemusia. Ale v spojení s makom je to fajn kombinácia. A ak by ste náhodou ešte váhali či si tento zdravý cheesecake pripraviť, mak je tiež naozaj veľmi vyžívný – obsahuje veľa bielkovín a tiež viac než dosť super vitamínov ako napríklad vápnik, železo či horčík. Tak hor sa do jeho prípravy nech si naše kosti pochutnajú na mega dávke vápnika.
Ingrediencie
- 180g mletý mak
- 20g kokos
- 40g pomleté ovsené vločky
- 30g melasy
- 1 dcl mlieka
- 1 vajičko
- 3 PL kokosového oleja
- 1 PL chia semiačok
- 400g cream cheese
- 250g ricotta
- 250g jemný tvaroh
- 3 vajíčka
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL maku
- 100g trstinový cukor
- 330g jahodovej drene (alebo šťavu s višní alebo čokoľvek čo sa Vám tam hodí. Ja som mala mrazenú jahodovú dreň)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 3 PL vody
- cukor podľa chuti
- 3-4 ČL kukuričného škrobu
Postup
- Ovsené vločky si pomelieme. Kokosový olej si rozpustíme.
- Rúru si zapneme na 160°C. na spodok rúru dáme plech s vodou.
- V mise zmiešame mak, ovsené vločky, kokos a chia semiačka. Pridáme kokosový olej, melasu, vajíčko a mlieko. Zmiešame dokopy a natlačíme do okrúhlej formy.
- Cream cheese zmiešame s ricottou a tvarohom. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, mak a cukor. Prešľaháme. Nakoniec prišľaháme po jednom vajíčka, aby vznikla jednotná hmota.
- Náplň nalejeme na cheesecake a pečieme cca 45-50min. Ak je treba, dolejeme na plech na dne rúry vodu.
- Cheesecake necháme vychladnúť.
- Polevu si pripravíme tak, že jahodovú dreň zmiešame v hrnci s citrónovou šťavou a cukrom podla chuti. Pridáme kukuričný škrob. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým zhustne.
- Polevu necháme mierne vychladnúť a nalejeme na vychladnutý cheesecake.
- Necháme úplne vychladnúť v chladničke. Najlepšie cez noc alebo aspoň zopár hodí.