KEFÍR

 

Domáci kefír k nám zavítam pred vyše štyrmi rokmi, keď mi kúsok kefírového jadra poslala úžasná a vzácna Betka, ktorá vyrába krásne ľanové doplnky pod známou značkou Abreadbag. Od vtedy je u nás a neodišiel. Priniesol chuť i zdravie a nové možnosti do kuchyne.

 

 

ČO JE TO DOMÁCI KEFÍR?

 


Kefír sa vyrába pomocou kefírového jadra. Zrná kefíru sú nepravidelné v tvare, ktoré sa podobajú miniatúrnym kvetom karfiolu, označované ako mliečne kefírové zrná. Sú živým systémom – symbiotickým spoločenstvom baktérií a kvasiniek. Kefírové zrná sú výnimočným zdrojom mikróbov, probiotík a iných zdravých zlúčenín. V skutočnosti sa žiadny iný mliečny ferment celkom nevyrovná skutočnému kefíru, pokiaľ ide o mikrobiálnu biodiverzitu.

Tradičný kefír sa ľahko pripravuje doma, rovnako ako to robili už mnoho storočí starovekí obyvatelia Kaukazu. Čerstvé, nepasterizované alebo pasterizované, najlepšie plnotučné mlieko sa vkladá do čistej vhodnej nádoby s menším podielom zŕn kefíru. Obsah sa nechá pri izbovej teplote asi 24-36 hodín. Po tejto dobe sa kefír scedí. Zrná sa znovu používajú na opakovanie jednoduchého postupu pre nasledujúcu dávku. Tento postup sa vykonáva na neurčitý čas.

Všetko potrebné o výrobe domáceho kefíru sa dozviete v mojich článkoch v kategórií kefír/fermentácia alebo v mojej novej knihe, ktorá je celá o Domácom kefíre, láskyplnom nápoji, ktorý obohatil nás jedálniček a kuchyňu.

VIAC O KNIHE

VIAC O DOMÁCOM KEFÍRE

 

 

 

 

ČO SÚ KEFÍROVÉ ZRNÁ?

 

Mliečne kefírové zrná sú v podstate baktérie a kvasinky obalené proteínovou a polysacharidovou matricou. Kefírové jadro sa množí samo a postupne, tým že je ponorené v mlieku a živí sa laktózou, mliečnym cukrom.

Kúsok kefírového jadra stačí, aby sa mlieko premenilo na bohatý fermentovaný produkt. 

Postup na výrobu domáceho kefíru je veľmi nenáročný a zvládne ho každý. Ak máš záujem o kefírové jadro, na mojom eshope nájdeš možnosti ako sa k nemu dostať.

MÁM ZÁUJEM O KEFÍROVÉ JADRO

 

PREČO PIŤ KEFÍR?

Kefír je úžasný spôsob, ako konzumovať mliečne produkty šetrnejším spôsobom. Fermentované mlieko a mliečne výrobky majú vplyv na zdravie. Sú považované za prospešný nápoj s terapeutickými účinkami a rôznymi ďalšími vlastnosťami.

Kefír je nutričná veľmoc, najmä mliečny kefír. Má veľa vitamínov, minerálov, peptidov, prospešných kyselín a prospešných mikroorganizmov, vďaka ktorým budete zdraví a silní.
Má imunitné výhody, najmä proti nachladnutiu a vírusom. 

Kefir nedávno vzbudil záujem vedeckej komunity z dôvodu mnohých priaznivých účinkov na zdravie. V súčasnosti niekoľko štúdií podporuje zdravotné prínosy kefíru. Kefír sa aj vedeckej komunite ukazuje ako probiotický nápoj s veľkým potenciálom na podporu zdravia, ako aj bezpečné a lacné jedlo, ktoré sa ľahko vyrába doma.

Mikrobiálne interakcie kefíru a bioaktívne zlúčeniny sú výsledkom metabolizmu kvasiniek a baktérií a výhody spojené s použitím tohto nápoja mu oprávnene prepožičiava status PRÍRODNÉ PROBIOTIKUM.