
Čokoládové la crème brûlée
Ako ste si všimli, cena vajíčok rapídne stúpla. Bežného spotrebiteľa to vie poriadne nahnevať. Aj mňa, musím priznať. Z veľkej časti si myslím, že je to opäť len marketingový ťah. Smutné. Ale verím, že je to aj príležitosť nájsť si v našom okolí lokálných „farmárov“ u ktorých si vajíčka stále dokážeme kúpiť za prijateľné ceny.
Za iných okolností by som Vám k tomuto receptu napísala, aby ste si ho pripravili, keď dostanete chuť na niečo úžasné a čokoládové. Len tak, bez špeci dôvodu. Ale momentálne, hľadiac na krabičku desiatich kupovaných vajíčok, za ktoré som vysolila dva a pol eura a sama si dva krát rozmyslím, kam ich použijem, som si to rozmyslela. Takže pozrime sa na tento dezert z iného hľadiska, ktoré verím, Vás nakopne si ho doma pripraviť. Dnešný recept je obmena môjho obľúbeného crème brûlée. A keďže do crème brûlée idú iba žĺtka, tento mega chutný recept majte v zálohe, keď do iného receptu použijete iba bielka. Takto nič nevyhodíte a všetko zužitkujete. A nie hocijako! Toto poctivo čokoládové pokušenie je úplne dokonalé. Pre odľahčenie som nepoužila tučnú smotanu na šľahanie, ale len mlieko. Dokonca môžete použiť aj iné mlieko ako rastlinné. Množstvo som viackrát upravovala, aby vznikla perfektná konzistencia, ako pri použití smotany na šľahanie. Tak už len smelo do prípravy tohto jedinečného, francúzskeho dezertu… Dobrú chuť!
Za iných okolností by som Vám k tomuto receptu napísala, aby ste si ho pripravili, keď dostanete chuť na niečo úžasné a čokoládové. Len tak, bez špeci dôvodu. Ale momentálne, hľadiac na krabičku desiatich kupovaných vajíčok, za ktoré som vysolila dva a pol eura a sama si dva krát rozmyslím, kam ich použijem, som si to rozmyslela. Takže pozrime sa na tento dezert z iného hľadiska, ktoré verím, Vás nakopne si ho doma pripraviť. Dnešný recept je obmena môjho obľúbeného crème brûlée. A keďže do crème brûlée idú iba žĺtka, tento mega chutný recept majte v zálohe, keď do iného receptu použijete iba bielka. Takto nič nevyhodíte a všetko zužitkujete. A nie hocijako! Toto poctivo čokoládové pokušenie je úplne dokonalé. Pre odľahčenie som nepoužila tučnú smotanu na šľahanie, ale len mlieko. Dokonca môžete použiť aj iné mlieko ako rastlinné. Množstvo som viackrát upravovala, aby vznikla perfektná konzistencia, ako pri použití smotany na šľahanie. Tak už len smelo do prípravy tohto jedinečného, francúzskeho dezertu… Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 230g mlieko
- 3 žĺtky
- 5g holandské kakao
- 70g horká čokoláda
- 10g trstinový cukor + cukor na flambovanie
Postup
- V hrnci si dáme zohriať mlieko na bod varu.
- Do jednej misky si dáme žĺtka, cukor a kakao a metličkou poriadne zamiešame, aby žĺtka mierne napenili.
- Do druhej misky si nalámeme horkú čokoládu.
- Polovicu horúceho mlieka nalejeme na čokoládu, necháme čokoládu rozpustiť a dobre zamiešame
- Druhú polovicu primiešame ku žĺtkovej zmesi.
- Obe zmesi spojíme.
- Nalejeme do keramických misiek a dáme napiecť na 160°C cca 20-30min. Čas závisí od toho, koľko zmesi dáte do jednej mištičky. Ja som použila dve misky a pieklo sa mi to cca 25min. Do troch misiek to bude akurát na 20min.
- Necháme vychladnúť a dáme do chladničky zachladiť aspoň na tri hodiny alebo na celu noc.
- Pred podávaním posypeme trstinovým cukrom a flambovacou pištoľou zapečieme.
„Medzi najväčšie záhady patrí fakt, že ak zje žena dve kilá ČOKOLÁDY, určite priberie aspoň päť.“