bezlepkové,  koláče/dezerty/muffiny

Bezlepkový ricotta koláčik s jahodami a malinami

Už vyše osem mesiacov nám nejde telka. Teda skôr nemáme kartu. To je vlastne jedno. Ale poviem Vám, že nám vôbec nechýba. Tie neustále reklamy, divné slovenské seriály, až primitívne reality show a správy plné negatívnych vecí nám nepridávalo k životu žiadnu hodnotu. Ale za to, viete na čom si fičíme? Na starých českých filmoch a teraz hlavne seriáloch. Cirkus Humberto, Chalupári (topka medzi komediálnymi seriálmi), Sanitka, Žena za pultom (hlavná postava bola síce veľmi silne presvedčená komunistka, ale je tam úžasne vykreslené prostredie obchodov v minulosti) .. A momentálne je to Nemocnica na kraji mesta. Doktor Štrosmajer nemá chybu. Sú to skvelé seriály, ktoré trvajú tak cca 50minút, takže večer sa stíhame aj porozprávať, aj si občas pozrieť ďalšiu časť. A viete, že tam nenájdete takmer žiadne intrigy, podrazy, zmalované a dokonale vyzerajúce herečky? Žiaden primitívny humor, ale nezabudnuteľné vtipné hlášky? Sú to jednoduché príbehy jednoduchých obyčajných ľudí. Ale nečakajte žiadnu nudu. Tie hereckú výkony, ako aj scénare sú parádne. My každý seriál prežívame naplno :). Občas sa pýtame samých seba kam sme sa dostali, že naše televízne kanály dnes vyzerajú ako vyzerajú. A či nám aj niečo dobré prinášajú..Hm … bohužiaľ často pochybujem .. Ešte že máme internet, kde si tieto naše české filmy a seriály môžeme pustiť a stiahnúť:)

Dnes Vám (okrem typu na české seriály) prinášam super bezlepkový koláčik. Dala som si záväzok, že budem viac piecť s ryžovej a pohánkovej múky alebo bez múky.  Nie je to ľahké. Ryžová múka je inej štruktúry ako tá moja obľúbená špaldová a pohánková má zase takú špeci chuť, na ktorú si sama zvykám. Ale tento koláčik sa podaril. Pridala som tam kopec mojej mega obľúbenej ricotty (závisláčka som na nej). Ricotta je véééľmi zdravá inak. Obsahuje super proteíny, kopec vápniku a fajn zásobu vitamínov a minerálov. K tomu jahody a maliny a chutný zdravý koláčik je na svete. Urobte si ním aj vy niekedy radosť…


 
Ingrediencie

  • 220g ryžovej múky
  • 40g mleté mandle
  • 90g trstinový cukor
  • 400g ricotta
  • 60g olivový olej
  • 2 PL kukuričný škrob
  • 2 ČL prášok do pečiva
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • štipka soli
  • 3 vajíčka
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • pol šálky jahôd
  • pol šálký malín

Postup

  1. V mise zmiešame spolu múku, mandle, cukor, kukuričný škrob, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, citrónovú kôru a štipku soli.
  2. V druhej mise ručnou metličkou poriadne vymiešame vajíčka. Pridáme k nim ricottu, olivový olej a vanilkový extrakt.
  3. Suché ingrediencie primiešame k vajíčkovej zmesi a premiešame, ay sa všetko poriadne spojilo.
  4. Jahody si pokrájame na drobnejšie kúsky. Zopár kúskov jahôd si odložíme bokom. Tie dáme potom  na vrch koláča.
  5. Maliny a jahody pridáme k cestu a jemne premiešame.
  6. Okraje formy na pečenie vymastíme a vysypeme ryžovou múkou. Na spodok formy si dáme papier na pečenie.
  7. Celé cesto vylejeme do formy.
  8. Na vrch poukladáme kúsky jahôd, ktoré sme si odložili bokom.
  9. Koláč pečieme na 180°C cca 50-60minút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentár

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *