
Špaldové cestoviny aglio e olio so sušenými paradajkami
V rámci testovania dmBio produktov mi domo prišli špaldové cestoviny. U nás cestoviny milujeme a ja by som len vymýšľala, čo by som do nich našvácala. Tentoraz tu mám pre Vás ale úplne že jednoduchý receptík. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a pre tieto cestoviny to dokonale platí. Možno si poviete po prečítaní surovín, že veď to musia byť úplne suché a nevýrazné cestoviny, ale nehádžte ešte flintu do žita a dajte im šancu. Tieto cestoviny nie sú ani suché, ani fádne, ani bez chuti. Sú dokonalé! Teda ak máte radi vecičky, ktoré do nich idú. Prvý krát som ich jedla u mojej sesternici v Blave a tiež som neverila, že tak dobré cestoviny sú tak rýchlo spravené a potrebujete k nim minimum vecí. Odvtedy si ich doma robievame a ja nedám na ne dopustiť.
Opražený cesnak s chili a dávkou olivového oleja, kvalitného olivového oleja, to Vám radím. A nie že dáte do panvice pár kvapiek oliváču, potom sa nečudujte, že cestoviny budú suché. Pekne dajte toľko olivového oleja, aby sa v nich cesnak parádne smažil. No nie zas pol deci. Však vy to už viete odhadnúť. K tomu kvalitné sušené paradajky ( odporúčam nie nakladané v oleji, ale len balené, ja ich kupujem v bio obchode a posledné dva roky si ich sama suším), parmezán a hotovka. Nie je k nim treba žiadna smotanová omáčka či nezmyselný kečup. Takto sú fajnotinkové, dokonalé a s pohárikom bieleho vínka úplná bomba…
- špaldové špagety (na dve porcie)
- 5-6 strúčikov cesnaku
- kúsok chilli (podľa chuti)
- hrsť sušených rajčín
- hrsť strúhaného parmezánu
- soľ
- olivový olej
Postup
- Cestoviny si uvaríme al dente v osolenej vode.
- Cesnak si nakrájame na tenké plátky. Chilli si nakrájame na malé kúsky a sušené rajčiny si nakrájame na väčšie kúsky.
- Olivový olej nalejeme do panvice. Spokojne dajte viacej, je to základ pre cestoviny a tiež je dobrý na to, aby Vám cesnak neprihorel.
- Cesnak vložíme do rozpáleného oleja a na MIERNOM ohni restujeme. Dajte si pozor, aby Vám cesnak nezhorel, inak bude horký.
- Po chvíľke pridáme chilli a ďalej restujeme.
- Pridáme sušené rajčiny a ešte chvíľku, podľa toho v akom stave je cesnak, restujeme. Odstavíme z ohňa a pridáme scedené cestoviny, dosolíme a poriadne premiešame.
- Podávame s nastrúhaným parmezánom. MŇAM!