Natural talianske rizoto s hráškom a medvedím cesnakom

 

Dnes tu mám pre Vás moje obľúbené rizotto zo zdravej natural ryže, s hráškom a medvedím cesnakom. Mne osobne naturál ryža veľmi chutí. Aj v talianskom rizotte. Varí sa síce dlhšie, ale má viac prespešných látok a nazaoj aj chuťovo mi viac sedí. Ale spokojne použite tú svoju obľúbenú. Najčastejšie používam čerstvý hrášok, jeho sezóna za chvíľku začne, tak ak nemáte doma, vybehnite na trh a nalúpte si do rizotta a aj do mrazáka :). Alebo občas používam aj sušený hrach, strukovinu. Za chvíľku je uvarená a super sa mixuje, keďže nezostávajú po ňom žiadne šupky, ktoré niektorým vadia. Mne chutia obe varianty rizotta a obmieňam ich v závislosti od momentálnych zásob. A ak si spravíte do zásoby aj pesto z medvedieho cesnaku, rizotto si môžete spraviť aj mimo jeho sezónu, pretože úplne jednoducho k rizottu pridáte lyžicu, či dve domáceho pesta.

 

Ingrediencie

  • 200g ryža natural
  • 7- 8dcl vývaru (najlepšie domáci samoška, ale ak nestíham, mám po ruke z bio obchodu a použijem tam 15g)
  • červená cibuľka
  • 1-1,5 dcl biele víno
  • 130g medvedí cesnak
  • 120g hrášok alebo 110g hrach, ktorý si uvaríme do mäkka)
  • 1 dcl vody
  • 2 PL olivový olej
  • 3 PL parmezán
Postup
VARIANTA S HRÁŠKOM:
  1. Ryžu si umyjeme. Cibuľku nakrájame na drobné kúsky.
  2. Na olivovom oleji si osmahneme cibuľku, pridáme scedenú ryžu a chvíľku miešame. Zalejeme vínkom a necháme variť na strednom plameni, po kým sa víno odparí.
  3. Teraz postupne pridávame vývar, po troškách a miešame. Za každým, keď sa vývar odparí, pridáme znova trošku. Je dobré neodísť na dlhšiu dobu od šporáka, aby Vám rizoto neprihorelo. Ryžu varte do mäkka.
  4. Hrášok si uvaríme. Medvedí cesnak dobre umyjeme a prepolíme na poly. Na rizoto si môžete pomixovať iba medvedí cesnak s olivovým olejom a mladý hrášok pridať celý do skoro hotového rizota, alebo môžete časť rozmixovať a zbytok hodiť do rizota. Je to len na Vás aký pomer rozmixovaného a celého hrášku chcete v rizote. Ja rada časť hrášku mixujem s medvedím cesnakom a časť tam vhodím celý. Takže 2/3 hrášku s 1 dcl vody, medvedím cesnakom a olivovým olejom dáme do mixéra vymixujeme na jednotnú hmotu. Ak Vám vadia šupky, prepasírujte.prepasírujte.
  5. Keď je ryža takmer uvarená, pridáme zelenú zmes a celý hrášok, ak ste ho všetko nerozmixovali. Necháme chvíľku povariť. Pridáme nastrúhaný parmezán, premiešame a odstavíme z ohňa.
VARIANTA S HRACHOM:
  1. Hrach si den pred varením dáme do misky a zalejeme vodou.
  2. V deň varenia ho uvaríme do  mäkka. Trvá to cca 15minút.
  3. Ryžu si umyjeme. Cibuľku nakrájame na drobné kúsky.
  4. Na olivovom oleji si osmahneme cibuľku, pridáme scedenú ryžu a chvíľku miešame. Zalejeme vínkom a necháme variť na strednom plameni, po kým sa víno odparí.
  5. Teraz postupne pridávame vývar, po troškách a miešame. Za každým, keď sa vývar odparí, pridáme znova trošku. Je dobré neodísť na dlhšiu dobu od šporáka, aby Vám rizoto neprihorelo. Ryžu varte do mäkka a pravideľne miešajte.
  6.  Medvedí cesnak dobre umyjeme a prepolíme na poly. Do mixéra dáme medvedí cesnak, uvarený hrach s 1 dcl vody, 2 PL olivového oleja a vymixujeme na jednotnú hmotu. Takto mixnutý hrach nemá žiadne šupky, takže hmota je hladká.
  7. Keď je ryža takmer uvarená, pridáme hrachovo-cesnakovú  zmes  Necháme chvíľku povariť. Pridáme nastrúhaný parmezán, premiešame a odstavíme z ohňa.
Ako som písala vyššie. Takéto rizoto si vieme pripraviť aj použitím pesta z medvedieho cesnaku. Stačí pridať dve lyžice pesta tesne pred koncom varenia risota. Ja si robím pesto nasledovne:
PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU:
  • 100g medvedí cesnak
  • 150-200ml kvalitný olivový olej
  • 60g tekvicové semiačka
  • trošku soli
Medvedí cesnak dobre umyjeme a poriadne osušíme. Do mixéra dáme cesnak, olivový olej, tekvicové semiačka a soľ. Mixujeme, po kým nevznikne jednotná hmota. Mne to trvalo chvíľku a viac krát som musela premiešať medvedí cesnak s olivovým olejom, aby sa všetko dobre pomixovalo. Spokojne pridajte olivový olej podľa potreby. Hotové pesto dáme do skleného pohára s dobrým víčkom, na vrch dáme tenkú vrstvu olivového oleja (pesto vydrží dlhšie) a uskladníme v chladničke.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.