Dnes tu mám pre Vás moje obľúbené rizotto zo zdravej natural ryže, s hráškom a medvedím cesnakom. Mne osobne naturál ryža veľmi chutí. Aj v talianskom rizotte. Varí sa síce dlhšie, ale má viac prespešných látok a nazaoj aj chuťovo mi viac sedí. Ale spokojne použite tú svoju obľúbenú. Najčastejšie používam čerstvý hrášok, jeho sezóna za chvíľku začne, tak ak nemáte doma, vybehnite na trh a nalúpte si do rizotta a aj do mrazáka :). Alebo občas používam aj sušený hrach, strukovinu. Za chvíľku je uvarená a super sa mixuje, keďže nezostávajú po ňom žiadne šupky, ktoré niektorým vadia. Mne chutia obe varianty rizotta a obmieňam ich v závislosti od momentálnych zásob. A ak si spravíte do zásoby aj pesto z medvedieho cesnaku, rizotto si môžete spraviť aj mimo jeho sezónu, pretože úplne jednoducho k rizottu pridáte lyžicu, či dve domáceho pesta.
Ingrediencie
- 200g ryža natural
- 7- 8dcl vývaru (najlepšie domáci samoška, ale ak nestíham, mám po ruke z bio obchodu a použijem tam 15g)
- červená cibuľka
- 1-1,5 dcl biele víno
- 130g medvedí cesnak
- 120g hrášok alebo 110g hrach, ktorý si uvaríme do mäkka)
- 1 dcl vody
- 2 PL olivový olej
- 3 PL parmezán
- Ryžu si umyjeme. Cibuľku nakrájame na drobné kúsky.
- Na olivovom oleji si osmahneme cibuľku, pridáme scedenú ryžu a chvíľku miešame. Zalejeme vínkom a necháme variť na strednom plameni, po kým sa víno odparí.
- Teraz postupne pridávame vývar, po troškách a miešame. Za každým, keď sa vývar odparí, pridáme znova trošku. Je dobré neodísť na dlhšiu dobu od šporáka, aby Vám rizoto neprihorelo. Ryžu varte do mäkka.
- Hrášok si uvaríme. Medvedí cesnak dobre umyjeme a prepolíme na poly. Na rizoto si môžete pomixovať iba medvedí cesnak s olivovým olejom a mladý hrášok pridať celý do skoro hotového rizota, alebo môžete časť rozmixovať a zbytok hodiť do rizota. Je to len na Vás aký pomer rozmixovaného a celého hrášku chcete v rizote. Ja rada časť hrášku mixujem s medvedím cesnakom a časť tam vhodím celý. Takže 2/3 hrášku s 1 dcl vody, medvedím cesnakom a olivovým olejom dáme do mixéra vymixujeme na jednotnú hmotu. Ak Vám vadia šupky, prepasírujte.prepasírujte.
- Keď je ryža takmer uvarená, pridáme zelenú zmes a celý hrášok, ak ste ho všetko nerozmixovali. Necháme chvíľku povariť. Pridáme nastrúhaný parmezán, premiešame a odstavíme z ohňa.
- Hrach si den pred varením dáme do misky a zalejeme vodou.
- V deň varenia ho uvaríme do mäkka. Trvá to cca 15minút.
- Ryžu si umyjeme. Cibuľku nakrájame na drobné kúsky.
- Na olivovom oleji si osmahneme cibuľku, pridáme scedenú ryžu a chvíľku miešame. Zalejeme vínkom a necháme variť na strednom plameni, po kým sa víno odparí.
- Teraz postupne pridávame vývar, po troškách a miešame. Za každým, keď sa vývar odparí, pridáme znova trošku. Je dobré neodísť na dlhšiu dobu od šporáka, aby Vám rizoto neprihorelo. Ryžu varte do mäkka a pravideľne miešajte.
- Medvedí cesnak dobre umyjeme a prepolíme na poly. Do mixéra dáme medvedí cesnak, uvarený hrach s 1 dcl vody, 2 PL olivového oleja a vymixujeme na jednotnú hmotu. Takto mixnutý hrach nemá žiadne šupky, takže hmota je hladká.
- Keď je ryža takmer uvarená, pridáme hrachovo-cesnakovú zmes Necháme chvíľku povariť. Pridáme nastrúhaný parmezán, premiešame a odstavíme z ohňa.
- 100g medvedí cesnak
- 150-200ml kvalitný olivový olej
- 60g tekvicové semiačka
- trošku soli