bezlepkové,  bezmliečne,  nátierky

Guacamole s medvedím cesnakom

   Jar je to. Moje, asi najobľúbenejšie ročné obdobie. Aj keď, ja milujem leto, nech je aj 40°C, milujem sneh a vlastne, mám rada aj jeseň .. Ale ten pocit, keď vzduch je po celej zime zrazu príjemnejší, príroda sa prebúdza, ľudia vyliezajú so svojich domov viac na záhrady, do parkov, na výlety, je naozaj vzácny. A s jedným z prvých znakov prichádzajúcej jari v prírode je medvedí cesnak. Určite ho už všetci poznáte. Posledné roky zažili tieto zdravé zelené lístky veľkú popularitu 🙂 . A už pár dní sa sociálne siete hmýria práve týmto prírodným zázrakom. Inak to nie je ani u nás. Ja sa musím ale priznať, že sme na zbere ešte neboli. Poctivo sa chystáme tento týždeň, tak dúfam, že ste mi všetko nevyzbierali :). Tohto ročný prvý medvedí cesnak mi priniesla rovno na Veľkonočný pondelok moja sestra. Ako som sa len potešila! (Touto cestou ti ešte raz mooooc ďakujem! 🙂 ) Hneď som z neho spravila polievku a toto parádničkovské guacamole. Guacamole je mexické jedlo, či nátierka a ja si pamätám, ako vo Francúzsku som ho pripravovala s nefalšovanou Mexičankou Andreitou. Vtedy som ho jedla prvý krát a strašne mi chutilo. A veru, aj poriadne pálilo. Mexičania majú veľmi radi pikantné, aspoň teda moji mexickí kamoši. A nie len trochu pikantné,ale poriadne :). Ja som si trošku chilli dala iba do mojej súkromnej mištičky. Zbytok rodiny – hlavne deti, pretože môj Miško ešte neprišiel celkom na chuť tejto zelenine (juchu, o to viac ostane mne 🙂 🙂 ) , ho jedli bez chilli. Každopádne, či už s chilli alebo bez, je guacamole skvelé zdravé jedlo a spolu s pár lístkami medvedieho cesnaku chytí táto nátierka náš slovenský šmrnc. Určite vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako Vám chutilo a ak z medvedieho cesnaku pripravujete niečo zaujímavé, napíšte mi na inšpiráciu. Ďakujem 🙂 

 

Ingrediencie:

  • 1 avokádo
  • 1/2 červenej cibuľky
  • 1/2 šťavy z limetky
  • 6 listov medvedieho cesnaku
  • 4 cherry rajčiny
  • 1 ČL čerstvo nadrvený koriander v maždiari
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Avokádo so prepolíme napoly a vydlabeme. Dáme do misky a popučíme vidličkou.
  2. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, šťavu z limetky, na drobno nakrájaný medvedí cesnak, tak isto na drobno nakrájané rajčinky a čerstvo nadrvený koriander. Zamiešame.
  3. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
  4. Necháme chvíľku odstáť, aby sa prepojili chute.

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *