vegetariánske

Jesenný tekvicový šalát s miso zálievkou

Konečne recept s tekvicou. Ide o pečený šalát. Týchto receptov je na internete nespočetne, ale ja som ho poňala trošku inak. Okrem toho, že som pridala dosť kasickej zeleniny ako zemiaky, cibuľa a cesnak, výnimočným na tomto šaláte je práve miso zálievka. Naše deti aj muž potrebujú okrem tekvice aj sýtu zeleninu a takýto šalát zjedli aj oni. Pečené zemiaky s kopou cibule, cesnaku a tekvice vždy u nás zmizne rýchlosťou blesku. Výberom zeleniny sa ale nenechajte príliš ovplyvniť. Spokojne použite zeleninu, ktorú máte práve doma alebo máte radi. Také šaláty sú predsa najlepšie.

A čo je to tá miso zálievka? Miso pastu možno niektorý poznáte. Ide o fermentovanú pastu, ktorá má veľmi veľa živín, vitamínov a minerálov. Miso je tradičný japonský fermentovaný vyrobok, ktorý vzniká kvasením sójových bôbov so soľou a koji a niekedy aj ryžou, jačmeňom, morskými riasami alebo inými prísadami. Existuje veľa druhov miso pást a niektoré sú výraznejšie, niektoré zas jemnejšie. Miso pasta by sa nemala variť, aby neboli zničené živé enzýmy, ktoré sa v nej nachádzajú. A je dobrá na všetko možné vo vašom tele. Je to fakt skvelá zdravá vec. Takže spraviť si dresing z miso pasty je skvelý nápad, ktorý využívame už celkom dlho.

Do zálievky som použila olej z čiernej rasce od Biopoint. Čisto prírodný BIO olej z egyptskej čiernej rasce s nemeckou certifikovanou kvalitou si vďaka lisovaniu za studena a výťažkom z prvého lisu zachováva všetky živiny a účinky na zdravie, o ktorých vedeli už staroveký Egypťania (kde ho nazývali aj “poklad faraónov”). Okrem hlavnej aktívne zložky nigelónu obsahuje olej aj vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín (omega 6 a 9) spolu s veľmi množstvom minerálov a vitamínov A, B (B1, B2 a B3), D a E, a ďalších aktívnych látok (vápnik, fosfor, zinok, nigellin, tymochinón, atď.).

Skúste dodať vaším jedlám okrem chuti aj výživu. Bude to stáť za to! 🙂


Počet porcií: 4 Čas prípravy: 10 minút + 35 minút

Ingrediencie

  • 70 g cíceru (surového)
  • 1 menšia hokajdo tekvica
  • 4 zemiaky
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, kurkuma, bazalka, oregáno, senovka
  • olivový olej
  • červená paprika
  • 100 g feta syru
  • čerstvé bylinky

zálievka

  • 1 ČL miso pasta
  • 2 PL oleja z čiernej rasce alebo iného oleja (výborný je aj z vlašských orechov od rovnakej firmy)
  • 1 PL citrónová šťava
  • trošku pomarančovej šťavy
  • 1 ČL javorového sirupu alebo medu

Postup

  1. Deň vopred si na noc až 24 hodín namočíme cícer do vody. Na druhý deň ho poriadne prepláchneme a spolu so saturejkou alebo bobkovým listom ho uvaríme do mäkka.
  2. Rúru si zapneme na 190 stupňov. Tekvicu umyjeme. Ak nie je striekaná, nie je potrebné ju šúpať. Vydlabeme stred a nakrájame na mesiačiky. Zemiaky umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky. Strúčik cesnaku aj so šupkou dlaňou rozpučíme. Na plech poukladáme všetku zeleninu, cesnak a cibuľu, zakvapneme olivovým olejom, posolíme, pridáme kurkumu, bylinky, premiešame a dáme piecť do rúry na 30 minút.
  3. Medzi tým si pripravíme zálievku. V malej miske si zmiešame miso pastu s olejom, pridáme citrónovú a pomarančovú šťavu a podľa chuti pridáme trošku javorového sirupu alebo medu.
  4. Keď je zelenina upečená, pridáme k nej feta syr, cícer zmiešaný s červenou paprikou a dáme zapiecť na 5 minút.
  5. Pred podávaním polejeme miso zálievkou.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.