Aj Vám sa stane, že potrebujete niečo upiecť, nemáte možnosť sa za 5 minút dostať do obchodu a tak spájate čo doma nájdete ? No mne sa to stalo práve pár dní dozadu a koľké šťastie. Inak by asi nevznikol tento ultra šťavnatý a zdravý koláčik, ktorého sme sa nevedeli s Miškom dojesť. Vlastne asi by som sa mala pokorne priznať, že som zjedla z tohto koláča viac ako môj manžel a to u mňa nie je na dennom poriadku. Naschvál píšem, že šťavnatý, pretože mak má občas tendenciu byť v koláčoch trochu suchý. A pocit, keď s a mi krkom doslova prediera mak je malou nočnou morou.
Na internete nájdete viacero inšpirácíi na kombošku tvarohu a maku. Takže trošku som sa inšpirovala a tak trošku viac osm si ho pripravila podľa seba. Hotový je za chvíľu. Žiadna veda to nie je, každá vrstva vznikne iba zmiešaním všetkých surovín dokopy. A môžete si ho kľudne obmieňať do všakovako-možných kombinácii. Verím, že si niekedy spravíte tento dobrý koláčik. Ja som sa rozhodla tajne si ho premenovať na pracovný názov „V jednoduchosti je krása“ 🙂
Ingrediencie cesto
150g špaldovej celozrnnej múky
50g trstinového cukru
70g pomletých ovsených vločiek
130g masla
2 ČL vínny kameň ( kypriaci prášok bez fosfátov)
2 žĺtka
maková plnka
200g mletý mak
1 PL ďatlového sirupu
50g rozpusteného masla alebo kokosového bio oleja
200g domácich zaváraných višní
1 PL domáceho džemu
1 vajíčko
2 PL višňovej šťavy
tvarohová plnka
250g nízkotučný jemný tvaroh
2 vajíčka
1 kyslá smotana
1 PL agáve sirup
pol ČL vanilkového extraktu
Postup
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a natlačíme do formy.
Na makovú plnku tiež všetko zmiešame dokopy a vylejeme na cesto.
Na tvarohovú plnku opäť zmiešame všetko dokopy a vylejeme opatrne na makovú plnku. Maximálne jednoduché.