chlieb a pečivo

Špaldový chlebík

Chlieb považovali naši predkovia za základ každého dňa. Preto okrem toho, že oň prosíme v modlitbe Otče náš, často som počula mojich starých rodičov i iných starých ľudí hovoriť „chlieb náš každodenný“. Je známy už celé tisícročia a naši predkovia si ho veľmi vážili. Ja som zdedila od mojej babičky i maminky zvyk, že predtým ako sa začne chlebík krájať, spravíme na zadnú stranu kríž. Znak, že sme zaň vďačný a že nie je pre nás samozrejmosťou (hoci dnešná konzumná doba ho berie za príliš veľkú samozrejmosť) a zároveň prosba, aby nám bol vždy dopriaty. Moja babička i maminka ( opäť ich spomínam, ale v toľkom sú mi vzorom ) ma učili, že chlieb sa nikdy nemôže vyhodiť, tak si ho vážili. Dosť dlhý a vážny úvod však? Už vlastne končím.

Ja som sa rozhodla asi pred polrokom, že si budeme piecť náš chlebík. Vlastne už skôr padli moje prvé pokusy v domácej pekárničke, no veľa z nich boli naozaj hutne masy iba zďaleka sa podobajúc ozajstnému chutnému chlebíku. Tak som na čas od nich upustila a keď som odišla na materskú ( človek trošku vypne z toho stresujúceho a neuveriteľne uponáhľaného sveta, kde pracovná doba končí často až vo večerných hodinách), začala som sa venovať pečeniu chlebíka.No keby ste len videli tie moje nervy drásajúce prvé pokusy, ktoré dopadli katastrofálne. A to hlasne šomranie pri tom. Nechceli by ste byť vedľa mňa. Áno, uznávam, že sa ešte mám čo učiť trpezlivosti.
Ale nevzdala som sa! Stále sa učím, a stále skúšam niečo nové. To už je asi moja choroba. Manžel občas neveriacky krúti hlavou prečo stále nerobím jeden a ten istý overený recept ( hlavne keď sa mi nejaký naozaj nepodarí ). No ako si pochutnáva, keď sa podarí!
Tak smelo do toho, ak ešte váhate. Stojí to za to dobrodružstvo, verte mi. Chuť a kvalita sa len ťažko dá porovnať s tou v obchodoch.

A Ten pocit, že chlebík sa znova stáva vzácnym, doma vytvoreným darom, pre tých najdrahších ..


Ingrediencie

  • 330g špaldovej hladkej múky
  • 110g špaldovej celozrnnej múky
  • 60g ražno-pšeničnej chlebovej múky
  • 55g uvareného postrúhaného zemiaku
  • 260ml teplej vody
  • 15g himalájska soľ
  • 4 PL lyžice olivového oleja
  • 8g sušené bio drožďie
  • semiačka podľa chuti

Postup

  1. Uvaríme sa malý zemiak v šupke.
  2. V mise spolu zmiešame múky, droždie, soľ, semiačka. Pridáme postrúhaný zemiak, vodu a olivový olej. So všetkých surovín vypracujeme cesto.
  3. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu a pol na teplom mieste. Ja si väčšinou zapnem na chvíľu rúru, iba na minimum, vypnem a vložím tam misu s cestom. Pozor len, aby tam nebolo príliš teplo, lebo cesto zničíte.
  4. Cesto znova trochu premiesime a poprekladáme cez seba a vytvarujem z neho bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky a nechám v nej kysnúť ďalšiu hodinu.
  5.  Rúru si zapneme na 230°C aj s plechom. Na horúcy plech dáme tesne pred pečením papier na pečenie, cesto z ošatky tam preklopíme, rýchlo spravíme nožíkom dva-tri rezy na vrchu a šup s ním do rúry. Na týchto 230°C pečieme 10minút. Potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte cca 20min.
  6. Necháme vychladnúť na mriežke, aby sa chlebík zospodu nesparil.

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *