polievky

Zeleninovo-cviklová polievka

Toto je tak úžasná polievka, kamoši! Nič iné k tomuto receptu netreba ani písať.

Chutí tak trošku ako boršč, ale bez kapusty a mäsa. Takže z boršču má akurát tak tú cviklu. Ale to je jedno predsa. Do tejto polievky sme sa zamilovali všetci. Deti aj môj Miško, ktorý si ju pýtal ešte štvrtý deň po sebe.

V tejto polievke nájdete všetko. Strukoviny, zeleninu a aj tú fermentovanú. Dlho som premýšľala, ako inak využiť fermentovanú zeleninu, nie len ako prílohu k bežnému jedlu. Polievka mi prišla super nápad. A celé to vypálilo viac než dokonale. Táto polievka je zhmotnením všetkého, čo doma milujeme. Dokonca aj cviklu, ktorú deti nemajú príliš v láske im v tejto polievke nevadila.

Zelenina je nakrájaná na tenké pásiky. Má to viacero výhod. Takého polievky majú deti veľmi radi, zelenina je rýchlo uvarená a má intenzívnejšiu chuť. K tomu ešte fermentovaná cvikla a kaleráb, ktoré som už nevarila, iba šupla do práve uvarenej polievky. Táto zelenina ostane málinko chrumkavá a to nás veľmi bavilo. Do polievky sa mi najviac hodila červená fazuľa, je tam perfektná a prihodila som aj cícer.

Tak smelo do jej prípravy! Nech Vám chutí a prinesie radosť z dobrého a výživného jedla!


Počet porcií: 6-8

Čas prípravy: 40 minút

Ingrediencie

  • 100 g červenej fazule (alebo jedna plechovka červenej fazule)
  • 50 g cíceru (alebo jedna plechovka cíceru)
  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok zázvoru
  • 1 kaleráb
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/3 zeleru
  • 1-2 malé zemiaky
  • 2 cvikly
  • bobkový list, majoránka, oregáno, senovka, soľ
  • 1 plechovka lúpaných paradajok
  • voda alebo zeleninový vývar
  • 2 veľké hrste fermentovanej cvikly s kalerábom
  • 1 mladá cibuľka
  • kyslá smotana

Postup

  1. Deň vopred namočíme fazuľu a cícer, ak nepoužijete tie z plechovky.
  2. Na druhý deň strukoviny prepláchneme a uvaríme do mäkka.
  3. Cibuľu, cesnak a zázvor očistíme a nakrájame na plátky.
  4. Všetku ostatnú zeleninu ošúpeme a nastrúhame na tenké pásiky.
  5. Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme cibuľu, cesnak a zázvor. Pridáme všetku nastrúhanú zeleninu, posolíme, pridáme všetky bylinky a dusíme do polomäkka. Tým, že je zelenina nastrúhaná, je veľmi rýchlo mäkká.
  6. Ku zelenine pridáme aj lúpané paradajky, zalejeme vodou alebo vývarom tak, aby všetka zelenina bola pod vodou. Dovaríme do mäkka. Trvá to krátko.
  7. Na záver pridáme do polievky uvarené strukoviny, fermentovanú zeleninu a nakrájanú mladú cibuľku.
  8. Na tanieri dochutíme lyžicou kyslej smotany a nejakou bylinkou.

„Nachádzaj radosť v jednoduchosti“

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *