Naša hokajdo polievka
Máte radi v lete polievky? Ja veľmi! Aj napriek teplám. Teda, ak nie je ako dnes. To už je veru poriadne teplo a na jedlo ani nepomyslím. Ale ostatné, tie tradične príjemné letné dni si rada dám takú vlažnú dobrú polievku. V lete je u nás najčastejšia polievka rajčinová z čerstvých rajčín s parmezánom a potom krémová hokajdo. Určite ju aj vy robievate. Každý na ten svoj spôsob. Tak Vám pridávam i ten náš, v ktorom nájdete skvelú kombošku korenín. Ja používam curry, kurkumu, škoricu, muškátový orech, koriander a taaaaak ďalej. Tieto aromatické koreniny dodajú polievku origoš chuť, to Vám garantujem. Nemusíte sa báť ani škorice, či zázvoru. Dajte ho spokojne trošku menej. A namiesto smotany môžete pridať kokosové mlieko, ktoré celú polievku veľmi zjemní a tak bude vhodná aj pre bezmliečných alergikov. A na vyváženie polievky a pridania trošku kyslosti som pridalaza lyžicu citrónovej šťavy alebo jablčného octu. Naschvál som neudávala množstvá byliniek ani citrónovej šťavy, pretože každému vyhovuje inak. A počas dochucovania vždy polievku chutnám a viem si ju vyľadiť presne tak, ako máme najradšej. Tak veľa šťastia aj Vám pri tvorení tejto obľúbenej polievky s kóóóópou korenín :).
Ingrediencie
- 1 hokajdo tekvica
- 1 malá maslová tekvica (alebo druhé hokajdo)
- červená cibuľa
- 2 mrkvy
- 3 PL červená šošovica
- soľ, korenie
- curry korenie, kurkuma, mletý zázvor, mletá škorica, muškátový orech, koriander
- bazalka, tymián, estragón, oregáno
- 100ml kokosové mlieko ( ja som použila z konzervy plnotučné)
- trochu citrónovej šťavy alebo jablčný ocot
Postup
- Tekvice a mrkvy si umyjeme. Ja som použila mladunké tekvice ako i mrkvy a tak ich nebolo treba šúpať, lebo kôra je dosť mäkká. Ak používate už veľké alebo staršie tekvice, radšej ich ošúpte.
- Všetku zeleninu si pokrájame na kocky, cibuľu nadrobno.
- Na olivovom oleji si osmažíme cibuľku, pridáme tekvice a mrkvy. Chvíľku podusíme, zalejeme vodou, osolíme a varíme do 3/4 mäkka.
- Ku koncu varenia pridáme šošovicu a 5 minút povaríme.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a začneme dochucovať. Niekto to robí predtým, mne vyhovuje ochucovať až po rozmixovaní. Bylinky tak nestratia všetky svoje prospešné látky.
- Do polievky pridáme trošku curry korenia, kurkumy, trošičku mletého zázovru, škorice. Nastrúhame muškátový orech – toho dávam vždy viac a pridáme rozdrvený koriander alebo lístky čerstvého.
- Do malej misky si dáme umyté lístky byliniek – bazalka, oregáno, estragón, trošku tymiánu Nám veľmi chutí tento mix. Množstvo dávam od oka, v množstve rozdielnom – bazalky dávame najviac, oregána, estragónu a tymiánu ešte menej. Pridáme jednu žufanku polievky a ponorným mixérom pomixujeme, aby sa bylinky dobre rozmixovali. Pridáme k celej polievke, premiešame. Podľa potreby ešte dochutíme. Ja pridávam trochu citrónovej šťavy a keď nemám, pridám jablčný ocot.
- Nakoniec pridáme kokosové mlieko.
P.S. polievku môžete podávať s tekvicovým olejom alebo s opraženými tekvicovými semiačkami alebo sézamom. Na druhý deň je ešte lepšia. 🙂