polievky

Mrkvovo-pomarančová polievka

Mrkvových a tekvicových polievok je všade veľmi veľa. Každý má tu svoju verziu. My ich máme tiež niekoľko, zväčša podľa toho, čo nájdeme doma. Máme radi klasiku, no radi skúšame aj nové chute. Tentokrát som zatúžila po exotike a tak sa v jednej polievke snúbila mrkva, tekvica, zázvor, pomaranče, citrón a kokosové mlieko. A dopadlo to skvelo! Jemná kyslastá chuť pomarančov a citrónu spolu so sladkou chuťou mrkvy a tekvice s jemným podtónom ostrého zázvoru spolu vytvára naozaj zaujímavú a prevoňanú polievku. Je skvelá!

Dobrú chuť!


Počet porcií: 6-8 Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie

  • 70 g červená šošovica
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 cibuľa
  • 15 g zázvoru
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL rímskeho kmínu
  • 1/2 kg mrkvy
  • 1/2 kg tekvice hokajdo
  • voda alebo zeleninový vývar
  • soľ
  • 1,5 dcl kokosového mlieka
  • šťava z dvoch väčších alebo troch pomarančov
  • šťava z jedného menšieho citrónu
  • na dozdobenie – klíčky, čierna rasca

Postup

  1. Červenú šošovicu deň vopred alebo aspoň pár hodín dopredu namočíme do vody. Na druhý deň ju poriadne prepláchneme.
  2. Cibuľu aj zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Mrkvu aj hokajdo očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  3. Do hrnca dáme kokosový olej a na ňom necháme osmahnúť cibuľu a zázvor. Pridáme kurkumu a rímsky kmín a necháme prevoňať.
  4. Pridáme nakrájanú zeleninu, prepláchnutú šošovicu, posolíme, zalejeme vodou, aby bola všetka zelenina ponorená a necháme variť do zmäknutia.
  5. Celú polievku rozmixujeme dohladka, pridáme kokosové mlieko, šťavu z pomarančov a citrónu. Najprv pridajte menej šťavy a postupne pridajte podľa vašej chuti. Dochutíme podľa potreby soľou alebo kúskom prepusteného masla..

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *