bezmliečne

Mandľovo-brusnicové cookies (bez laktózy)

Cookies majú u nás doma jednu obrovskú výhodu. Narobíme ich plný plech, zatvoríme do nádoby a potom už len ku kávičke postupne vyjedáme. Ja nie som veľký závislák na sladkom, hoci pečiem často. Úplne mi stačí, keď si spravím kávu (no momentálne je to bezkofeinová, nič moc, ja viem, ale tehotenstvo nepustí), sadnem si a k dobrej teplej kávičke si zobnem niečo sladké. To je môj každodenný rituál. Niekedy sa mi to podarí hneď ráno, inokedy až poobede, keď mi to moje malé vtáča spinká.
Tieto cookies sú veľkým favoritom môjho manžela. Akože chutia aj mne, ale on ich vyžieral vo veľkom. Pritom som si sama v sebe šomrala, že toto budú také obyčajné cookies, nič extra predsa do nich nejde. No aj tak vypálili suprovsky. Namiesto masla som použila kokosový olej, parádička však? Bezlaktózoví kamoši, tešte sa! S cestom sa síce trošku ťažšie pracuje, kapánek sa drolí, ale to len vtedy, keď chcete pracne vytvarovať z cesta jednu veľkú gulisko, čo je koniec koncov zbytočné. A keď už robíte iba malé guľky, tie držia fajne, takže nie je sa čoho báť. Namiesto tony múky som použila kopec mletých mandlí a neľutujem, sú tam mňamkavé a veru zdravšie ako len samá múčisko. A brusnice máte tiež pre zdravie, takže nech sa nikto nesťažuje – cookies sú parádne, rýchle a zdravuškavé! 🙂


Ingrediencie

  • 75g kokosový olej ( nie tekutý, stačí izbovej teploty až mierne stuhnutý)
  • 80g pomletý trstinový cukor
  • 120g špaldová múka
  • 90g mleté mandle
  • 1/2 ČL vínny kameň
  • 1/2 ČL sóda bikarbóna
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 Čl vanilkový extrakt
  • 1 vajíčko
  • 70g sušené brusnice
Postup
  1. Do misky si dáme kokosový olej a vidličkou ho rozdrvíme.
  2. Následne k nemu primiešame ostatné ingrediencie a rukou vymiešame cesto ( brusnice pridajte ako posledné )
  3. Cesto sa mierne drolilo, to nevadí. Z cesta formujeme malé guličky, ktoré pekne držia po hromade. Mierne ich sploštíme rukou a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Cookies pečieme na 150°C cca 20 minút.

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *