Tuniakový quiché s rajčinami

 

Ako isto viete, quiché mám moc rada. Miško má najradšej slaninkový a ja som si našla svojho favorita jednoznačne v tomto tuniakovom. Je mega šťavnatý. Tuniaka milujem. U Miška má miesto hneď po jeho slaninkovom.

Občas, ak quiché nerobíte práve z lístkového cesta, býva problém s cestom. Nedrží dobre alebo cesto pretečie a podobne. Mne sa to stalo našťastie len raz. Ale počula som od viacerých, že mali s cestom problémy. Neviem presne kde je problém. Len Vám poradím, že ak robíte cesto, je lepšie, keď sa nedrolí a je maslovejšie. Ak sa Vám cesto pri miesení zdá suchšie a ťažko sa s ním pracuje, kľudne pridajte podľa potreby zmäknuté maslo. Cesto dobre vypracujte. Pri tomto ceste ani nie je treba, aby dlho odpočívalo v chladničke. Stačí, keď ho necháte v chlade, kým si pripravíte vajíčkovú zmes. Cestá na quiché sú rôzne. S vajíčkom, so syrom, či len ako toto, iba voda s múkou. Je tiež dobré. Fajn sa mi s ním pracuje. Možno je len trošku drolivejšie po upečení. Odporúčam každému  nájsť si to svoje cesto na quiché. Preto aj dnes Vám prinášam zase iné. Formu používam z ikey. A ešte jedna malá rada pri valkaní cesta. Po mnohých skúsenostiach si cesto vyvaľkám na doske iba do veľkosti, pri ktorej ho ešte dokážem preniesť z dosky do formy bez toho, aby sa mi celé potrhalo. Niekedy je to malý kruh, inokedy väčší. Následne majte veľa trpezlivosti a cesto postupne prstami a dlaňami roztláčajte po forme, až kým ho nedostanete aj na okraje. Je lepšie, keď je cesto aj na okrajoch, predchádzate tým možnému vytečeniu zmesi von z formy. Cesto by malo byť rozložené vo forme rovnomerne a jednotne bez toho, aby malo dáke pukliny či diery. S maslovejším cestom ľahšie docielite tento jednotný efekt, preto odporúčam si namiešať správne cesto už pri miesení. Keď vylejete vajíčkový zmes na cesto, šup s ním rýchlo do rúry. A vajíčkovú zmes nalejte len po okraj cesta. Opäť, je to preto, aby zmes nemala ako vytiecť.

Pre niekoho možno základné, dávno známe pravidlá, no pre niekoho aj cenné rady. Budem rada, ak niekomu poslúžia a nájdete rovnako ako ja, radosť z prípravy quiché a ešte väčšiu, keď si budete na ňom pochutnávať 🙂 .

Ingrediencie

  • 220g špaldová celozrnná múka
  • 115g masla
  • 1 PL vody
  • pol ČL soli

 

  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
  • 5 vajíčok
  • 4 PL kyslej smotany
  • 130ml smotany na varenie
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 rajčina
  • 1-2 PL kapary (podľa toho ako veľmi ich máte radi :))
  • hrsť nastrúhaného syra
  • kurkuma
  • soľ
  • korenie
  • provensálske bylinky
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame so soľou, zmäknutým maslom, vodou a žĺtkom. Vypracujeme cesto. Ak sa Vám drolí, pridajte ešte maslo. Cesto dajte do chladničky na chvíľu.
  2. V mise zmiešame vajíčka, smotanu na varenie a kyslú smotanu. Pridáme nastrúhaný syr, nakrájanú cibuľku a na drobno nakrájané kapary.
  3. Celú zmes osolíme, okoreníme, pridáme kurkumu, provensálske bylinky.
  4. Cesto rozvaľkáme. Ak sa Vám bude trhať, rozvaľkajte ho len do určitej veľkosti, preneste ho do formy a tam ho pekne rukami utľapkajte do celej formy, aby neboli nikde medzery a cesto vyzeralo jednotne. Je s tým trošku práce, ale zvládnete to. Potom cesto popichajte vidličkou.
  5. Tuniaka sceďte, aby nemal v sebe veľa vody.
  6. Na cesto poukladajte tuniaka, nalejte vajíčkovú zmes a na celú zmes poukladajte na tenko pokrájanú rajčiny a celý quiché posypte čerstvou petržlenovou vňatkou.
  7. Pečieme na 190°C cca 30 minút.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.