Quiché s medvedím cesnakom, tofu a baby špenátom
Keď som žila vo Francúzsku, quiché bol naším takmer každodenným pokrmom. Najčastejšie sme ho robievali u Blanche ( jej meno v preklade znamená Biela, krásne však? ), ku ktorej sme chodili aj s jednou Ruskou na pravidelné návštevy. Vlastne ani neviem, či to boli návštevy, boli sme tam už ako doma. Blanche mi bola ako babička. Trávili sme s ňou naozaj veľmi veľa času. Je to úžasný človek s veľkým srdcom. Pochádza z ostrova Martinique ( krááásny ostrov v Malých Antilách v Karibiku ), takže jej francúzština má až smiešny prízvuk. Vždy sme s ňou prežili kopec zábavy, ale aj veľa rozhovorov, nákupov, prechádzok, či len tak sme u nej počúvali rádio Espérence a pomáhali jej upratovať a ešte častejšie variť. Práve tam sme často robievali quiché na všetky možné spôsoby. Je to vďačné jedlo, rýchlo pripravené a ja som si ho zamilovala. A vždy keď ho pripravujem, spomínam si na Blanche a na jej láskavé srdce.
Ingrediencie
- 100g špaldovej celozrnnej múky
- 80g špaldovej hladkej múky
- 90g masla
- 1 vajíčko
- 1/3 čl himalájskej soli
- 1 biele tofu
- 100g baby špenátu
- hrsť medvedieho cesnaku
- 1 PL slnečnicových semiačok
- 5 vajíčok
- 1 a pol smotany na varenie
- kurkuma
- muškátový orech
- čierne korenie
- himalájska soľ
- provensálske korenie
- parmezán
Postup
- Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame so soľou, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a spolu vypracujeme. Cesto dáme do chladničky na 1-2hod.
- Na troške kokosového tuku opražíme nakrájané tofu a slnečnicové semiačka
- Baby špenát a medvedí cesnak umyjeme a osušíme a pridáme k tofu a necháme chvíľku zdusiť. Odstavíme.
- Vajíčka zmiešame so smotanou a korením.
- Cesto rozvaľkáme a podla potreby natlačíme do formy, aj po okrajoch. Popicháme ho vidličkou. Naň dáme tofu so zeleninou a zalejeme vajíčkovou zmesou. Na vrch postrúhame parmezán.
- Pečieme na 180°C cca 30minút.