MÁRIA ŠIMKOVÁ

Vianočný zemiakový šalát

Dobre, dobre. Píšem tu o minimalizme a ako toho k životu nepotrebujem veľa, ale nemať vianočný šalát?? Tu už ma chytá mierna panika 🙂 🙂 . Preháňam trochu, vo Francúzsku som ho na Vianoce nemala a prežila som 🙂 . Ale chápete ma, mne ten vianočný šalát strašne chutí! Ja som v skutočnosti veľmi málo sladký typ človeka a sladké mi stačí občas a málo. Ak mi dáte sladký obed, nezavďačíte sa mi príliš a ovsená kaša na raňajky mi začne liezť hore krkom presne po 5 lyžičkách. Okeeej, ešte lievance alebo palacinky, dajme tomu, ale väčšinu sladkých koláčikov síce milujem, ale tak ku kávičke a jeden kúsok, po dobrom jedle. Takže ku sladkým tradičným vianočným koláčikom (u mňa už tradične na zdravší spôsob) som chcela pridať recept aj na náš tradičný zemiakový šalát. Priznávam, ani tento šalát nie je ten najklasickejší, so samými zemiakmi a kopou majonézy. Taký mi nerobí príliš dobre. Ja som strašne chcela vyskúšať zemiakový šalát so zelerom. Asi sa chytíte za hlavu teraz, keď čítate zeler. Ale prosím, neodchádzajte! 🙂 Hneď to vysvetlím! Už dlhšie okukujem blog inšpiratívnej cukrfree Janini a je mi inšpiráciou. Nie som úplne cukrfree, ale veľa z receptov sa mi veľmi páči, rovnako jej prístup. A celkovo, ako vlastne žije bez zbytočného cukru a aký to má pozitívny dopad na naše zdravie, sa do veľkej miery stotožňujem. Sama si prešla neľahkou cestou, ja ju úplne chápem a mám to rovnako ako ona.. A sama vidím, čo dokáže narobiť taký ten klasický životný štýl, ktorý považujeme za normálny, hoci taký vôbec nie je..

U nej na blogu so našla aj nezemiakový vianočný šalát a teda sľúbila som si, že ho niekedy vyskúšam. Ja som si ho prispôsobila na naše chute a zloženie a musím Vám povedať, že tento šalát je čistá dokonalosť! Najlepšie ho urobiť deň vopred. V deň prípravy v ňom ucítite chuť zeleru. Na druhý už nie. Ja som šalát dala Miškovi na druhý deň na večeru. Nepovedala som mu ani slovko o tom, čo v ňom je.. Poznám ho totižto. Tak som mu pekne naložila a jedol. A jedol. Až skoro zjedol a tak sa ho pýtam, že ako mu chutí. Chutilo mu. Hovorí mi, že sa mi podaril. Ale ani slovko o zeleri. A môj manžel vie byť veľký kritik, verte mi. Tak som mu s poslednými sústami prezradila, že v šaláte je namiesto veľkej časti zemiakom zeler. Vypúlil na mňa oči a neveriacky ho v ústach hľadal… Dostatočný dôkaz?

Moje rady a tipy na ten najdokonalejší ľahký a zdravší Vianočný šalát? Tú sú!

  1. Ako  som vyššie spomínala, ak ho robíte zo zelerom, pripravte ho deň vopred. Na druhý deň ani nespoznáte, že je v ňom zeler. A všeobecne je známe, že šalát je na druhý deň oveľa lepší, chute sa prepoja a všetko dokonale ladí! Okrem toho si ušetríte na štedrý deň robotu a budete mať voľné ruky pre svojich blízkych..
  2. Pomer zeleru a zemiakov si viete sami ľubovoľne nakombinovať. Stačí dodržať približne gramáž.. Ja som do tohto šalátu pridala aj  varené klasické zemiaky, ale v pomere so zelerom je ich o polovicu menej, takže šalát je oveľa ľahší a zeleninový. Keď ho budem robiť nabudúce, dám ešte menej zemiakov a viac zeleru. Inak Janina z Cukrfree od ktorej som sa inšpirovala, dala namiesto zemiakov kvaku, super nápad! 🙂 Určite vyskúšam aj s ňou, pretože kvaku máme doma veľmi radi, je neutrálnej chuti a tak si ju viem v šaláte dokonale predstaviť. Takže len smelo do toho- klasické zemiaky sa dajú nahradiť ľahšou zeleninou a nič pri tom nezbadáte.
  3. Majonéza. Tak to je samostatná kapitola. Na výber máte viacero možností, ja som vybrala tri. Prvá varianta je namiesto celej majonézy pridávam len trošku majonézy a zbytok kyslej smotany alebo nejakého tučného jogurtu. Klasickú majonézu kupujem v obchode, raz za rok. Stačia 2-3 lyžice. Takto ostane šalát ľahký. Druhá varianta je pripraviť si   majonézu bez vajíčok, dokonca je bezmliečna. Recept na ňu prinášam o kúsok nižšie. Namiesto vajíčok použijete olej a rastlinné mlieko. A tretia varianta, úplne úžasná je kešu majonéza. Je ľahká, chutná a ja ju ešte potom miešam s jogurtom alebo smotanou. Ale nemusíte. Stačí ju pridať do rozvaru, o ktorom si povieme nižšie. Vo výsledku, v celom šaláte, úplne zapadne do chuti šalátu. Fakt. Háčik má ale jeden. Na jej prípravu potrebujete vysokovýkonný mixér, aby ste dosiahli kešu majonézu krémovej konzistencie. Ak taký nemáte, ja odporúčam siahnuť po klasickej majonéze a zredukovať jej množstvo v šaláte na dve-tri lyžice. Všetko bude perfektné!
  4. A posledná finta, ktorá dotiahne šalát do chutovej dokonalosti! Nie je moja, naučila ma ju robiť moja maminka a slúži na perfišné dochutenie šalátu a kvôli tomu, aby cibuľa v šaláte bola veľmi jemná a lahodná. Maminka robí rozvar, v ktorom krátko povarí nakrájanú cibuľu, pridá tam ocot, cukor a soľ. Všetko nechá vychladnúť a potom cibuľu precedí a do vychladnutého ochuteného rozvaru primiešame majonézu (klasickú, bez vajíčok alebo kešu) a smotanu alebo grécky jogurt. Takto sa šalát dokonale dochutí a cibuľa bude v šaláte tak jemná .. Vyskúšajte!
  5. Niekto pridáva vajíčko, kukuricu alebo kápiu. Niekto dáva menej hrášku, je to už na Vás, čo si do Vášho rodinného šalátu pripravíte!

Takže nech sa páči, ten najlepší, zdravší a ľahší, vianočný „zemiakový“ šalát, po ktorom sa budete cítiť super je tu pre Vás .. Ja ho budem určite jesť od Štedrého večera do Silvestra, taký je parádny! 🙂

Ingrediencie (pre rodinu)

  • 1 veľký zeler alebo dva stredné ( naposledy som veľký zeler odvážila a mal 880 g, po ošúpaní mal cca 600 g)
  • 300 g zemiakov (150 g zemiaky+ 150 g kvaka)
  • 200 g hrášku
  • 4 stredné mrkvy
  • 1/2 pohára zavarených uhoriek
  • 1 cibuľa
  • 150 ml vody
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 – 1 ČL soli
  • 2 ČL ume ocot alebo klasický ocot
  • korenie
  • ľubovoľne – uvarené vajíčka, kukurica, kápia ..

Odľahčená klasika s majonézou a kyslou smotanou

  • 2-3 PL majonézy (buď klasickej z obchodu alebo z tej bezmliečnej a bez vajíčok na ktorú máte recept hneď o dva riadky nižšie)
  • 150-200 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu

Bezmliečna a bezvajíčková majonéza

  • 100 ml oleja
  • 50 ml rastlinného mlieka (ak nechcete bezmliečnu verziu, použiť môžete aj obyčajné mlieko)
  • 1/2 ČL horčice
  • trošku soli
  • 1 PL citrónovej šťavy

Do vyššej nádoby nalejte mlieko a olej a tyčovým ponorným mixérom vyšľaháme. Keď je už majonéza tuhšej konzistencie, pridáme horčicu, citrón a soľ. Ešte chvíľku mixujeme. Odložíme do chladničky.

Kešu majonéza

  • 120g kešu orechov
  • šťava z pol citrónu
  • 2 ďatle bez kôstky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 na jemno nakrájanej cibule
  • 1/2 nasekaného cesnaku
  • 4 PL vody
  • 6 PL olivového oleja (podľa potreby môžete ešte trošku pridať)

Kešu si namočíme do vody aspoň a na dve hodiny. Spokojne cez noc. Ďatle si na chvíľku namočíme do horúcej vody. Orechy aj kešu zlejeme. Do mixéra dáme všetky ingrediencie okrem olivového oleja. Mixujeme na hladkú konzistenciu. Postupne pridávame olej, až je konzistencia krémová. Podľa potreby dolejeme trošku vody alebo oleja.

 

Postup

  1. Zemiaky si umyjeme a so šupkou dáme variť do mierne osolenej vody. Zemiaky varíme do mäkka, ale dajte si pozor, aby sa zemiaky nerozvarili.
  2. Zeler, kvaku a mrkvu ošúpeme.  Zeler a kvaku (ak dávate) prekrojíme na 4 častí, aby sa uvaril rovnomerne aj s mrkvou. Všetky tri druhy zeleniny vložíme do mierne osolenej vody a varíme radšej trošku kratšie, ako dlhšie.
  3. Hrášok si rovnako uvaríme vo vode.
  4. Medzitým nakrájame cibuľu nadrobno. Do hrnca dáme vodu, nakrájanú cibuľu a zohrejeme. Pridáme trošku cukru, necháme rozpustiť. Ďalej pridáme ocot a soľ a necháme 3 minúty povariť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. Uvarenú zeleninu necháme mierne vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky alebo pretlačíme cez klasické koliesko na šalát. Mrkvu môžeme tiež pretlačiť cez toto koliesko. Zeler a kvaku nakrájame na drobné kúsky. Uhorky nakrájame rovnako na malé kúsky.
  6. Do misy dáme nakrájané zemiaky, zeler, mrkvu, kvaku, uvarený hrášok, ukorky.
  7. Cez sitko precedíme cibuľový rozvar a cibuľu pridáme do misy k nakrájanej zelenine. Vodu nevylievajte!
  8. Do rozvaru, ochutenej vody, v ktorej sme varili cibuľu pridáme majonézu (celú kešu alebo klasickú v odporúčanom množstve spolu so smotanou alebo jogurtom). Môžeme pridať trošku čierneho korenia a ručnou metličkou vymiešame všetko na hladkú zmes. Tú vylejeme na šalát, poriadne premiešame a keď je treba, ešte dochutíme. Šalát je najlepšie nechať odstáť, až potom chutnať, uvidíte, že na druhý deň bude chutiť úplne inak.
  9. To je všetko. Majonézu, ak si chcete doma pripraviť vlastnú, si môžete spokojne pripraviť aj deň vopred. V daný deň už len obstaráte všetku zeleninu, rozvar a šalát je hotový. Nezabudnite ho nechať odležať do druhého dňa! Dobrú chuť a pokojné a radostné Vianočné sviatky! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Trackbacks & Pings

  • Vianoce budú. Bodka. – lapetitemary.sk :

    […] na náš rodinný Vianočný šalát som vám priniesla minulý rok. Tam nájdete všetky moje typy a rady na najlepší šalát. Určite […]

    4 roky ago

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.