Poznáte koláč lenivej ženy? To je ten asi najjednoduchší koláč, kde sa všetko iba zmieša, vyleje na plech a pečieme. Ja si vlastne na tento jednoduchý spôsob pretváram už viacero koláčikov. Pri deťoch a praci nie je čas na šľahanie a dlhé prípravu. Je to paradox, lebo ešte dva-tri roky dozadu pre mňa poriadny koláč znamenal šľahať vajíčka (najlepšie zvlášť bielka a žĺtka), maslo a všetko poctivo pomaly pripravovať. Prišlo mi to prirodzené a vychutnávala som si dlhé pečenie. Dnes som rada, keď stihnem všetko v jednej mise zamiešať a hodiť na plech. Takže postupne skúšam viacero koláčikov pripravovať takto jednoducho.
Ale späť k tomuto koláčiku. Na internete je koláč lenivej ženy veľmi známy a keď ho zadáte do google, vyhodí vám desiatky stránok. Mne prišiel len zbytočne nevýživný a výživovo prázdny. Teda až na ten mak. A tak som ešte v januári skúsila spraviť jeho zdravšiu verziu. Takú ozajstne zdravšiu. Nejak som ho postupne pretvárala a dolaďovala, z času na čas, keď ma napadlo. Až vznikla táto verzia, ktorá nám chutí najviac. Je z kefíru, ovsených vločiek a časti múky. Rovnako som ho pre Vás vytvorila aj vo fermentovanej verzií. Je to jednoduché a ide o ten rovnaký princíp ako pri iných fermentovaných receptoch. Večer zmiešate ovsené vločky, múku a kefír a do rána necháte pracovať. Kefír pomáha rozkladať zložité štruktúry ovsených vločiek a múky a fermentovaním sa zvyšuje výživová hodnota jedla. Pre mňa je to úžasný spôsob, ako dodať koláču kvalitu. Pridávam aj recept na klasickú verziu, kde iba všetko zmiešate.
Džem sa pridáva na koláč hneď ako ho vytiahnete z rúry. A ja som iba kvôli fotkám pridala na záver aj roztopenú čokoládu. Akosi ťažko sa mi koláčik fotil iba s džemom. Takže čokoláda tam vôbec nie je treba, ale zase čokolády nikdy nie je dosť, však? Takže je úplne na Vás, či ju na koláč pridáte alebo nie.
Nech Vám koláčik chutí! To Vám prajem! Lebo je naozaj perfiš!
Čas prípravy: 5 min. + 20 min. pečenie Počet porcií: plech cca 34x22cm
Ingrediencie
- 240 g kefíru (záleží od hustoty kefíru)
- 120 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 120 g špaldovej hladkej múky (alebo inej hladkej)
- 120 g celého maku
- 90 g cukru
- 13 g vínneho kameňa (kypriaci prášok)
- 110 g oleja (repkový, kokosový)
- 3 vajíčka
- vanilkový extrakt
- kôra z jedného chemicky neošetreného citrónu
- džem
- kto chce, horká roztopená čokoláda
Postup
FERMENTOVANÁ VERZIA
- Večer vopred zmiešame kefír, ovsené vločku a múku a necháme na linke na druhý deň fermentovať.
- Na druhý deň zapneme rúru na 180 stupňov. Ku kefírovej zmesi pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne zamiešame, aby nám vznikla jednotná hmota.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a pečieme 20-25 minúť. Ešte horúci koláč natrieme džemom. Kto chce, po vychladnutí môže koláč ešte poliať roztopenou čokoládou.
KLASICKÁ VERZIA
- Rúru zapneme na 180 stupňov. V mise si zmiešame všetky ingrediencie.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a pečieme 20-25 minúť. Ešte horúci koláč natrieme džemom. Kto chce, po vychladnutí môže koláč ešte poliať roztopenou čokoládou.
Super tento receptík poznám z detstva a teším sa tejto zdravšej verzií.☺️☺️😋😋
ďakujem krásne, nech sa podari a chutí! 🙂
Majkaaa!:) Úžasný, jemný koláčik. Ja, čo som mak v koláčoch vôbec neľúbila, tak teraz sa toho neviem dojesť ♥ vďaka tvojím receptom ♥
jeeej, to sa naozaj veľmi teším! 🙂 krásne dni prajem! M.
Och, milá Silvia, tak veľmi sa teším. 🙂
Prajem Vám všetko dobré a láskyplné!
M.