bezlepkové,  koláče/dezerty/muffiny

Gaštanový koláč bez múky

Tento koláčik je náš zimný favorit, ak chceme niečo rýchle, poriadne čokoládové a gaštanové. Má parádnu sýtu konzistenciu, no stále jemnú, nie ťažkú. Cítiť v ňom gaštany a aj keď je najlepšie pripraviť si svoje gaštanové pyré, ja sa priznám, že to vôbec nestíham a tak koláčik pečiem z kupovaného pyré. V ňom ma hnevá ten pridávaný cukor, takže do koláčiku už žiaden cukor nepridávam. Aj napriek tomu je sladký tak akurát. Nenájdete v ňom teda žiaden pridaný cukor ani múku a keď použijete bezmliečne alebo bezlaktózové maslo, koláčik sa stane okrem bezlepkového aj bezmliečny, takže je veľmi univerzálny na prípravu pre všelikoho. Super správa!

Na jeho prípravu vám postačí jedna miska a hrniec a s vodou. Potom už len všetko postupne vmiešať a koláčik sa môže piecť.

Je výborný len tak posypaný kakaom, no ak chcete „sviatočnú“ verziu, môžete na vrch pridať ľahunký ízy šľahačkový krém, ktorí sa veľmi hodí k sýtemu gaštanovému koláčiku. Stačí vyšľahať šľahačku, nechať ju stuhnúť v chladničke a potom natrieť na koláč. Alebo ku šľahačke pridať ešte lyžicu smotanového syru či tvarohu..

Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek verziu, už samotný koláčik je radosťou! Potešte ním seba či svojich blízkych. 🙂


Ingrediencie

  • 120 g horkej čokolády (aspoň 55%)
  • 45 g masla (použiť môžete aj bezlaktózové alebo rastlinné mlieko)
  • 1 PL medu
  • 240 g gaštanového pyré
  • 3 vajíčka
  • 20 g strúhaného kokosu alebo hrsť pomletých ovsených vločiek alebo orechov
  • 1/2 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli, trošku čokoládového extraktu

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 stupňov.
  2. Na šporák dáme hrniec s vodou a naň misku, aby sme celý koláč pripravovali nad vodnou parou.
  3. Do misky nalámeme čokoládu, pridáme maslo a med a spolu nad parou miešame, až kým nám nevznikne jednotná hmota.
  4. Do misky pridáme v rukách podrvené gaštanové pyré a ručnou metličkou poriadne zapracujeme. Nevadí, ak ostanú drobné kúsky gaštanového pyré nezapracované.
  5. Misku odstavíme zo šporáka a postupne vmiešame vajíčka, hrsť kokosu, orechov alebo ovsených vločiek, vínny kameň, štipka soli a trošku čokoládového extraktu.
  6. Zmes prelejeme do formy na pečenie (priemer cca 20 cm) (spodok vystielam papierom na pečenie) a pečieme cca 30 minút.
  7. Po upečení necháme mierne vychladnúť a vyklopíme z formy.

komentáre 2

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *