Cobbler z lesného ovocia

Dnes som si pre Vás pripravila jednu veľkú fajnovinku. Cobbler. Poznáte? Iba niektorí? Nevadí, ja Vám prezradím, čo to je za čudo :). Je to taký ovocný koláčik typický pre britské a írske krajiny. A vlastne aj Ameriku. A aj keď si ho každá krajina robí tak trošku po svojom, základ je ten istý – veľa ovocia a na to úžasné krehké cesto. Mne to trošku pripomína crumble a z malej časti aj tarte tatin, ale je to podoba naozaj len tým, že najprv ide ovocie a potom cesto. Cesto, ktoré ide na vrch je v tomto prípade veľmi jemnunké a nadýchané. Môže sa jesť teplý na raňajky, ale určite môže konkurovať aj tým najlepším dezertom pre návštevy. Ešte mierne teplý, s kopčekom zmrzliny, vytvorí dokonalú kombošku a verte mi, všetci sa budú zalizovať. A pritom je to naozaj jednoduchý koláčik na prípravu. A presne také mám poslednú dobu najradšej, rýchlo hotové, jednoduché a nedbalo krásne!  Nech sa páči, moja verzia cobbleru z lesného ovocia. 🙂

 

Ingrediencie ( na dve zapekacie misky)

Na ovocnú časť:

  • 500g ovocie – černice, ríbezle, maliny, čučoriedky, jahody –
  • 1 -2 PL kokosu
  • 50g kokosový cukor, ja som dala len 30g, sme zvyknutí na prirodzenú chuť ovocia
  • šťava z jedného citrónu + kôra z jedného bio citrónu

Na cesto:

  • 140g múka – ja som použila: 60g celozrná špaldová múka , 30g ciroková muka, 50g rýžová
  • 40g ovsené vločky
  • 60g kokosový alebo trstinový cukor
  • 2 ČL vínny kameň
  • 60g kokosový olej
  • 120ml mlieko
  • 1/3 ČL soľ
  • 1 Čl vanilkový extrakt

Postup

  1. V jednej miske zmiešame jemne všetko ovocie s cukrom, kokosom a šťavou s citróna. Kokos dávam od oka podľa šťavnatosti ovocia. Ak je ovocie menej šťavnaté, dajte len za lyžicu kokosu.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme jednotné cesto, ktoré je také mazgľavejšie.
  3. Do zapekacich mís nasypeme ovocnú zmes a lyžicami naň rozotrieme cesto.
  4. Pečieme na 180°C cca 40 minút.

 

s

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.