GAPS Úvod diéta

Úvod Diéta GAPS umožňuje črevnej sliznici rýchlejšie sa uzdraviť a zotaviť sa.

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby sa úvodná diéta GAPS dodržiavala pred plnou diétou GAPS. Sú chvíle, kedy bude potrebné vykonať zmeny v úvodnej diéte GAPS, ale tieto zmeny je najlepšie určiť pod dohľadom certifikovaného GAPS terapeuta. Tí, ktorí sú sužovaní zápchou, môžu zistiť, že počas úvodnej diéty GAPS musia urobiť nejaké zmeny, napríklad odložiť zavedenie jogurtu a kefíru a zvýšiť šťavu z kyslej kapusty a/alebo kyslej kapusty. Každodenné pridávanie GAPS Milkshake môže tiež priniesť úľavu pri chronickej zápche.

Úvodná diéta má 6  etap a je navrhnutá tak, aby používala veľmi ľahko stráviteľné jedlá a pridávala nové potraviny postupne počas niekoľkých dní, týždňov až mesiacov, v závislosti od reakcie vášho tela. Dr. Campbell-McBride odporúča, aby ste v každej fáze úvodnej diéty zostali 3 až 5 dní, hoci niektorí jedinci môžu prejsť každou fázou už za dva dni, zatiaľ čo tí, ktorí majú problémy s trávením alebo psychickými problémami, môžu potrebovať zostať na Úvodnej diéte  oveľa dlhší čas, občas až dlhé mesiace. To možno najlepšie určiť konzultáciou s certifikovaným GAPS praktikom. Niekedy môže človek zotrvať v určitej fáze aj celé mesiace.

Keď prechádzate úvodnou diétou, neváhajte sa vrátiť do predchádzajúcej fázy, ak to vaše príznaky naznačujú. V prípade zhoršenia tráviacich symptómov pri prechode do ďalšej fázy sa vráťte do predchádzajúcej fázy ešte niekoľko dní. Príznaky naznačujúce, že nie ste pripravení postúpiť do ďalšej fázy, zahŕňajú hnačku, nadúvanie, bolesť brucha, silnú plynatosť, zápchu alebo výskyt kožných reakcií.

1. ETAPA

Vaša základná strava v 1. fáze bude pozostávať z:

Domáci mäsový vývar (hovädzie, jahňacie, bizón, kuracie, morčacie, bažantie alebo rybacie). Výborná je špiková kosť-kostná dreň, ktorá je veľmi výživná a rovnako všetky mäkké a tukové tkanivami okolo kostí.

Guláš alebo polievka z dobre uvareného mäsa alebo rýb a dobre uvarenej zeleniny a mäsového vývaru

Probiotické potraviny (domáce fermentované zeleninové šťavy a/alebo domáca fermentovaná srvátka, domáci jogurt alebo fermentovaná kyslá smotana); tí, ktorí majú zápchu, by mali používať fermentované zeleninové šťavy, zatiaľ čo tým, ktorí majú hnačku, sa odporúča používať domácu srvátku alebo jogurt.

Čaj z čerstvého zázvoru, harmančekový čaj so surovým medom, ak je to žiaduce (a nezaoberá sa premnožením candidy)

Čistá voda

2. ETAPA

Pokračujte potravinami 1. fázy.

Pokračujte v jedení polievok s kostnou dreňou, vareným mäsom alebo rybami a inými mäkkými tkanivami mimo kostí. Je dôležité pokračovať v pití mäsového vývaru a zázvorového čaju. Do každej šálky mäsového vývaru a každej misky polievky pridávajte stále nejaké probiotické jedlo. Môžu to byť šťavy z kyslej kapusty alebo z inej fermentovanej zeleniny alebo po troške skúšame zaraďovať aj fermentovanú zeleninu alebo domáci kefír/jogurt.

Pridajte surové organické vaječné žĺtky.

Pridajte dusené mäso a jedlá pripravené z mäsa a zeleniny.

Zvýšte denné množstvo domáceho jogurtu a kefíru, ak sú zavedené.  Zvýšte množstvo šťavy z kyslej kapusty, kvasenej zeleniny. Zaveďte fermentované ryby, počínajúc jedným kusom denne a postupne zvyšovať.

Zaveďte domáce ghee, začnite od 1 čajovej lyžičky denne a postupne zvyšujte.

3. ETAPA

Pokračujte so všetkými predchádzajúcimi jedlami.

Pridajte zrelé avokádo roztlačené do polievok, začnite od 1-3 čajových lyžičiek a postupne zvyšujte množstvo.

Pridajte palacinky, začnite od jednej palacinky denne a postupne zvyšujte množstvo. Tieto palacinky pozostávajú z bio orechového masla, vajec a zimnej tekvice alebo cukety.

Pridajte miešané vajíčka miešané s množstvom ghee, husacej alebo kačacej masti.

Predstavte kyslú kapustu a inú kvasenú zeleninu (ich šťavy by sa mali konzumovať od 1. fázy).

FÁZA 4

Pokračujte so všetkými predchádzajúcimi jedlami.

Postupne pridávame mäso pripravené pečením alebo na panvici (ale ešte nie grilované ani vyprážané).

Začnite pridávať za studena lisovaný olivový olej do jedál, začnite od niekoľkých kvapiek do jedla a postupne zvyšujte množstvo na 1-2 polievkové lyžice na jedlo.

Zaveďte čerstvo vylisované šťavy, počnúc niekoľkými lyžicami mrkvovej šťavy.

Skúste pridať mliečny kokteil GAPS (recept nájdete čoskoro na blogu aj v pripravovanom ebooku)

Pečieme „chlieb“ s mletými mandľami alebo akýmkoľvek iným orechom a semiačkami pomletými na múku. (recept nájdete čoskoro na blogu aj v pripravovanom ebooku)

5. ETAPA

Pokračujte vo všetkých predchádzajúcich potravinách.

Pridajte varené jablko ako jablkové pyré, ak sú všetky predchádzajúce potraviny dobre znášané.

Pridajte surovú zeleninu počnúc mäkšími časťami hlávkového šalátu a olúpanú uhorku.

Ak je šťava vyrobená z mrkvy, zeleru, šalátu a mäty dobre znášaná, začnite do nej pridávať ovocie: jablko, ananás a mango, ak nie je problémom premnoženie Candidy.

ETAPA 6

Pokračujte vo všetkých predchádzajúcich potravinách.

Zaveďte trochu ošúpaného surového jablka, ak sú všetky zavedené potraviny dobre znášané.

Postupne zavádzajte surové ovocie a viac medu.

Postupne zavádzajte pečenie koláčov a iných sladkých vecí povolených v strave. Pri pečení použite sušené ovocie ako sladidlo.

Po úspešnom zavedení potravín 6. štádia na niekoľko dní bez narušenia trávenia môžete prejsť na GAPS Plnú diétu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.