
KURKUMOVÝ KARFIOL
Jeden z najobľúbenejších fermentov našich deti je tento krásne žltý karfiol.
Karfiol je veľmi zaujímavá zelenina na fermentovanie. Sám o sebe je neutrálny a ja ho rada pripravujem na tri spôsoby.
Jeden z nich je karfiol s kurkumou. Kurkumu však nepridávame do fermentu, ale do čistej vriacej vody (cca 1 ČL na 1 karfiol), v ktorej asi minútu až dve povaríme karfiolové hlavičky. Tak sa póry karfiolu najlepšie otvoria a nasiaknu farbu z kurkumy. Karfiol potom stačí zliať z vody, vodu vyliať (má silnejšiu kurkumovú chuť, mohla by nepriaznivo ovplyvniť chuť fermentu), nechať úplne vychladnúť a postupovať ako pri bežnom fermentovaní. To znamená naložiť do pohára karfiol, k vode pridať soľ a soľným roztokom zaliať karfiol a nechať fermentovať 3-5 dní. Nemusíte sa báť výraznej chuti kurkumy, karfiol sa do vody s kurkumou len namočí, aby získal túto žiarivú farbu.
Také jednoduché, že?
Vďaka tomu, že karfiol krátko povaríme, prirodzene mierne zmäkne a tak sa nám doba fermentácie skráti. Takýto karfiol je už po 3-5 dňoch fermentovania príjemný naskus a akurát nafermentovaný.
Odporúča 6 zo 6 členov rodiny Šimkovej.
A ako inak si ho môžete ešte naložiť?
S pastou na kimchi bude mať výraznú kimchi chuť. Stačí ak karfiol umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme cibuľku nakrájané na tenké prúžky. Zamiešame s kimchi pastou, natlačíme do pohára a necháme fermentovať pár dní, podľa Vašich chutí.
Druhý spôsob je pridať cviklu, ktorá dodá fialovú farbu a karfiol bude mať krásne sfarbenie. Pripravíme si nálev, na ktorý použijeme 20g soli na liter vody, najlepšie filtrovanej, ale použite akú máte. Karfiol umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Zeleninu spolu zamiešame a naložíme do pohára, max 3 cm pod okraj pohára. Pridáme nálev, aby bola celá zelenina ponorená. Zaťažíme a necháme fermentovať 4-10 dní, podľa veľkosti zeleniny.
Tak čo, kto si ho najbližšie dni pripraví tiež?
Ingrediencie
Postup
Telefón : 0949 143 648
Email : info@mariasimko.sk
IČO : 56579292
DIČ : 1120836607