MÁRIA ŠIMKOVÁ

Karfiol s kurkumou

KURKUMOVÝ KARFIOL

Jeden z najobľúbenejších fermentov našich deti je tento krásne žltý karfiol.😋

Karfiol je veľmi zaujímavá zelenina na fermentovanie. Sám o sebe je neutrálny a ja ho rada pripravujem na tri spôsoby.

Jeden z nich je karfiol s kurkumou. Kurkumu však nepridávame do fermentu, ale do čistej vriacej vody (cca 1 ČL na 1 karfiol), v ktorej asi minútu až dve povaríme karfiolové hlavičky. Tak sa póry karfiolu najlepšie otvoria a nasiaknu farbu z kurkumy. Karfiol potom stačí zliať z vody, vodu vyliať (má silnejšiu kurkumovú chuť, mohla by nepriaznivo ovplyvniť chuť fermentu), nechať úplne vychladnúť a postupovať ako pri bežnom fermentovaní. To znamená naložiť do pohára karfiol, k vode pridať soľ a soľným roztokom zaliať karfiol a nechať fermentovať 3-5 dní. Nemusíte sa báť výraznej chuti kurkumy, karfiol sa do vody s kurkumou len namočí, aby získal túto žiarivú farbu.

Také jednoduché, že?

Vďaka tomu, že karfiol krátko povaríme, prirodzene mierne zmäkne a tak sa nám doba fermentácie skráti. Takýto karfiol je už po 3-5 dňoch fermentovania príjemný naskus a akurát nafermentovaný.

Odporúča 6 zo 6 členov rodiny Šimkovej.

A ako inak si ho môžete ešte naložiť? 

S pastou na kimchi bude mať výraznú kimchi chuť. Stačí ak karfiol umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme cibuľku nakrájané na tenké prúžky. Zamiešame s kimchi pastou, natlačíme do pohára a necháme fermentovať pár dní, podľa Vašich chutí.

Druhý spôsob je pridať cviklu, ktorá dodá fialovú farbu a karfiol bude mať krásne sfarbenie. Pripravíme si nálev, na ktorý použijeme 20g soli na liter vody, najlepšie filtrovanej, ale použite akú máte. Karfiol umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Zeleninu spolu zamiešame a naložíme do pohára, max 3 cm pod okraj pohára. Pridáme nálev, aby bola celá zelenina ponorená. Zaťažíme a necháme fermentovať 4-10 dní, podľa veľkosti zeleniny.

Tak čo, kto si ho najbližšie dni pripraví tiež?

Ingrediencie

  • 1 karfiol
  • 1 ČL kurkumy
  • voda
  • soľ

Postup

  1. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky.
  2. Do hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme mletú kurkumu. Do vriacej vody ponoríme na 1-2 minúty ružičky karfiolu. 
  3. Následne scedíme, karfiol necháme vychladnúť a vodu s kukrumou vylejeme. Trošku si z nej môžete odložiť do soľného roztoku, ktorý si pripravíte v pomere liter vody/20g soli. Množstvo vody záleží od veľkosti pohára i karfiolu. Pripravte si napríklad pol litra soľného roztoku a keď tak, dorobíte si neskôr, ak Vám bude chýbať.
  4. Vychladnutý karfiol vložíme do ľubovoľného pohára, zalejeme soľným roztokom a necháme fermentovať 3-7 dní. Zväčša stačí do 5 dní. Po 3 dňoch ochutnajte a rozhodnite sa, či ho chcete ešte mäkší alebo je to pre Vás ideálna tvrdosť karfiolu. Ak je hotový, pohár uzavrieme a skladujeme v chladničke. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.