
Žemľovka bez vianočky
Sladké jedlo nemusí byť len plné bielej múky a cukru. Nemusí byť nezdravé a ťažké. Môže byť ľahké, prirodzene sladké a nenáročné. Takým je aj táto žemlovka bez vianočky alebo jednoducho jablkovo- tvarohový koláčik.
Žemlovku doma nerada robím. Príde mi pracná a všetky tie vrstvy ma odrádzajú. Ale kombinácia tvarohu a jabĺk je skvelá, tak sme to skúsili jednoducho. Nastrúhať jablká, pridať tvaroh a dať piecť. A to je Vám taká dobrota! Obrovská! Stačia na to úplne základné suroviny a ľahká dobrota je na svete. Presvedčte sa sami.
Poďme spolu si ju pripraviť.
Čas prípravy: 15 minút + 30 minút pečenie Počet porcií: 4-6
Ingrediencie
- 4-5 jabĺk
- trošku škorice
- lyžica cukru
- lyžica rumu
- 500 g tvarohu
- 4 PL kefíru alebo jogurtu
- 2 vajíčka ( zvlášť žĺtka a bielka)
- lyžica cukru
Postup
- Jabĺčka ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zmiešame ich so škoricou a troškou cukru. Jablká rukami vyžmýkame od šťavy a vložíme do zapekacej misy potretej maslom.
- Tvaroh zmiešame s kefírom alebo jogurtom, troškou cukru a žĺtkami. Túto zmes poukladáme na jabĺčka a dáme piecť na 20 minút na 200 stupňov.
- Medzitým si vyšľaháme bielka (ja ich šľahám bez cukru, ale môžete trošku pridať) do tuha.
- Upečenú žemľovku vytiahneme z rúry, jemne naň dáme bielka a dáme zapiecť ešte na 10 minút.


