bezlepkové,  koláče/dezerty/muffiny,  vegetariánske

Žemľovka bez vianočky

Sladké jedlo nemusí byť len plné bielej múky a cukru. Nemusí byť nezdravé a ťažké. Môže byť ľahké, prirodzene sladké a nenáročné. Takým je aj táto žemlovka bez vianočky alebo jednoducho jablkovo- tvarohový koláčik.

Žemlovku doma nerada robím. Príde mi pracná a všetky tie vrstvy ma odrádzajú. Ale kombinácia tvarohu a jabĺk je skvelá, tak sme to skúsili jednoducho. Nastrúhať jablká, pridať tvaroh a dať piecť. A to je Vám taká dobrota! Obrovská! Stačia na to úplne základné suroviny a ľahká dobrota je na svete. Presvedčte sa sami.

Poďme spolu si ju pripraviť.


Čas prípravy: 15 minút + 30 minút pečenie Počet porcií: 4-6

Ingrediencie

  • 4-5 jabĺk
  • trošku škorice
  • lyžica cukru
  • lyžica rumu
  • 500 g tvarohu
  • 4 PL kefíru alebo jogurtu
  • 2 vajíčka ( zvlášť žĺtka a bielka)
  • lyžica cukru

Postup

  1. Jabĺčka ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zmiešame ich so škoricou a troškou cukru. Jablká rukami vyžmýkame od šťavy a vložíme do zapekacej misy potretej maslom.
  2. Tvaroh zmiešame s kefírom alebo jogurtom, troškou cukru a žĺtkami. Túto zmes poukladáme na jabĺčka a dáme piecť na 20 minút na 200 stupňov.
  3. Medzitým si vyšľaháme bielka (ja ich šľahám bez cukru, ale môžete trošku pridať) do tuha.
  4. Upečenú žemľovku vytiahneme z rúry, jemne naň dáme bielka a dáme zapiecť ešte na 10 minút.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *