Vianoce

Vianočný medový závin

Vianočná klasika. Takou je určite tento medovo-orechovo-slivkový závin. Teda vlastne, všade na internete ho nazývajú medový alebo medovníkový závin, tak idem s internetom :). My sme ho doma nikdy nepripravovali, takže u nás sa netraduje žiadny rodinný recept. Posledné dva roky som ale chcela vyskúšať túto dobrotu a tento rok som sa konečne dokopala ho upiecť. A vlastne som zistila, že je to neeeskutočne jednoduchý a chutný Vianočný koláčik. Ja som samoška použila celozrnnú múku a namiesto časti cukru som použila banán. Bála som sa, či tam nebude cítiť, ale vôbec! Chutnala ho veľká časť rodiny a nikto z nich tam banán necítil. Inak je tento závin mäkunký, s cestom sa super pracuje a v spojení so slivkovým džemom a vlašskými orechmi je to naozaj parádny vianočný koláčik, ktorý ešte ako bonus aj dlho vydrží. Mám z neho obrovskú radosť. A u mňa, už v pokročilom štádiu tehotenstva, je obrovskou výhodou tá totálna nenáročnosť. Je to tak jednoduché všetko spolu vymiešať a potom rozvaľkať a naplniť… och, ale je dobrý!

 

2 záviny cca 28×23 cm. 
Doba prípravy: 2×15 minút             
Doba pečenia: 30 minút

Ingrediencie:

  •  250 g celozrnnej múky
  • 90 g hladkej múky (ja som použila špaldovú)
  • 30 g cukru (ja som použila panelu, ale použite taký, aký zvyknete, v recepte je dosť zredukovaný a nahradený banánom a medom)
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli
  • kôra z 1 bio citrónu
  • 1 ČL perníkového korenia

 

  • 1 vajíčko
  • 100 g zmäknutého masla
  • 50 g medu
  • 1 menší banán

Náplň

  • 200 g slivkového džemu
  • 250-300 g vlašských orechov

Postup:

  1. Do misy dáme všetky suché ingrediencie. Premiešame ich.
  2. Pridáme maslo, med, vajíčko a rozmačkaný banán. Vypracujeme jednotné cesto a dáme do chladničky odpočinúť aspoň na jednu hodinu.
  3. Rúru zapneme na 170°C.
  4. Cesto po odpočinku v chladničke rozdelíme na dve časti. Prvú časť vyvaľkáme na tenkú placku z rozmerom cca 28 na 22 cm. Takto vyvaľkané cesto potrieme polovicou slivkového lekváru a posypeme orechmi. Časť orechov môžeme nasekať na drobno, časť necháme neposekané.
  5. Roládu zrolujeme, prenesieme na  plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. To isté spravíme aj s druhou časťou cesta.
  7. Pečieme cca 30 minút.
  8. Po vybratí z rúry môžeme rolády potrieť medom.

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *