
Vianočné makarónky & Makové bezlepkové koláčiky
Moja posledná Vianočná „dvojka“ je úplne famózna, dokonca bezlepková, takže snáď poteším kamošov bezlepkáčov. Prvým sú makarónky.. och s nimi som sa ale natrápila, v duchu si ponadávala, že ja blbá som sa na ne dala, ale stojí to za to. Táto Vianočná verzia je fakt vianočná – pridala som tam perníkové korenie, takže krásne voňajú .. tak krásne, že neodoláte a zjete rovno polovicu 🙂 … plnené sú čokoládovým ganaché, no mňam! Makarónky sú dezertom samým o sebe . elegantné, chutné, dokonalé … Tým mojím na vizuále ešte chýba, no chcela som Vás povzbudiť, aby ste sa nebáli ich vyskúšať.
A druhou maškrtou sú tieto bezlepkové makové hviezdičky. Úplne som zatúžila mať aj jeden makový vianočný recept. Často keď som videla makové koláčiky, maku tam bolo príliš málo podľa môjho vkusu a tak som skúšala a skúšala, až vznikli tieto fakt chutné makové koláčiky, ktoré obsahujú rovnaký pomer mletého maku ako bezlepkovej múky, jupííí kopec maku! 🙂 Ak nechcete použiť bezlepkovú múku, spokojne použite klasickú. Ja som sa chcela popasovať s bezlepkovou, aby som Vám vedela posunúť zaručený recept na cesto, ktoré sa nebude droliť, čo sa často pri bezlepkových múkach proste stáva. A na to, že je tam aj kopec maku som bola strašne prekvapená, ako dobre sa s cestom pracovalo. Až ma bavilo ho vaľkať. Jasne pomúčte si dosku aj valček, ale inak to nie je žiadna veda :).
Tak hurá do Vianočného pečenia, hlavne žiadny zhoň. Nie je žiadna tragédia ak nebudete mať napečené všetko, čo by ste chceli .. hlavne si tieto sviatky užite v pokoji a v radosti .. blízko tých, ktorých máte najradšej .. či máte upečené dva druhy alebo sto druhov, na tom nezáleží 🙂 …
Zo srdca Vám prajem krásne a pokojné Vianočné sviatky!
Vianočné makarónky
Ingrediencie (na cca 12-15 makaróniek)
- 60g váječných bielkov
- 105g práškového cukru
- 60g mleté mandle
- 40g krupicového cukru
- 1/2 ČL perníkové korenie
- 2 ČL holandské kakao
- 150g tmavej horkej čokolády (najlepšie 70%)
- 130g smotany na šľahanie
- 10g masla
Postup
- Bielka je najlepšie mať izbovej teploty a dva dni odstáte. Ak vaše bielka aj nemajú dva dni, čo postáli v chladničke v pohári, nevadí. Za ten čas, čo bielka získajú izbovú teplotu si v kuchynskom mixéri zmiešame mleté mandle s práškovým cukrom a 3x preosejeme. K zmesi pridáme pol ČL perníkového korenia, ktoré tiež preosejeme.
- Keď sú bielka izbovej teploty, začneme ich šľahať. Keď začnú maž snehovú konzistenciu pridáme na dvakrát krupicový cukor a šľaháme kým nemajú pevnú penovitú konzistenciu.
- Teraz začneme postupne pridávať suchú mandľovo-cukrovú zmes. Pridávame ju k bielkam na 3x a za každým lopatkou jemne prekladáme kým sa mandľová zmes s bielkami nespoja a nemajú mierne tekutú konzistenciu.
- Polovicu cesta si prelejeme do druhej misy, ku ktorej pridáme preosiate holandské kakao a jemne premiešame, aby sa kakao spojilo s mandľovou zmesou.
- Pripravíme si papier na pečenie. Na papier si predkreslíme v asi 2 cm rozostupoch krúžky s priemerom asi 3-4 cm. Jasom obkreslovala malý poldecákový pohárik.
- Zmes si dáme do zdobiaceho sáčku s kruhovým otvorom a postupne vytlačíme do nakreslených kruhov. Keď máme plech plný, plechom niekoľko krát buchneme o stôl,aby sa odstránili všetky bublinky. Niektoré biele makarónky môžeme jemne poprášiť kakaom. Makarónky necháme odstáť asi 50 minút až hodinu v suchej miestnosti, kým sa na povrchu nevytvorí „škrupinka“, alebo kým sa zmes nelepí na prsty. Ak vonku prší alebo vy doma varíte, kľudne nechajte makarónky schnúť aj dlhšie. Ak ich dáte skoro do trúby a na povrchu makaróniek sa nestihla vytvoriť „škrupinka“, makarónky Vám v trúbe pravdepodobne popraskajú, tak ako sa aj mne stalo prvý krát. nie je.
- Makrónky so škrupinkou na povrchu pečieme asi 12 minút na 140-150°C (teplota závisí od Vašej rúry). Následne ich necháme vychladnúť a pomaly poodlepujeme z papiera na pečenie. Môžeme si pomôcť aj nie príliš ostrým, ale tenkým nožíkom.
- Ganache si pripravíme nasledovne – šľahačku zohrejeme na bod varu a odstavíme, pridáme na malé kúsky nalámanú čokoládu a maslo a miešame kým sa nerozpustí, Ganache necháme vychladnúť, aby mala roztierateľnú konzistenciu a pospájame s ňou makrónky.
Makové koláčiky
Ingrediencie ( na cca 12-15 zliepaných kúskov)
- 75g bezlepková múka (zmes)
- 75g mletý mak
- 70g pomletý trstinový cukor (tyčovám mixérom alebo v mixéri)
- štipka soli
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
- 1 vajíčko
- 75g zmäknuté maslo (nie priveľmi zmäknuté)
- višňový džem
- 70g horká čokoláda ( aspoň 60%)
- štvrť ČL kokosový olej
Postup
- Na cesto si zmiešame všetky ingrediencie okrem džemu, čokolády a kokosového oleja a vypracujeme z neho jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 40-60minút.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenšie cesto, z ktorého vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Vykrojené tvary ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme na 140°C cca 22-25 minút.
- Koláčiky necháme vychladnúť a potom jemne prenesieme z plechu.
- Keď sú už úplne vychladnuté, natierame ich višňovým džemom a zliepame.
- Na polevu si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s kokosovým olejom a ľubovoľne ňou pofrkáme vrch koláčikov.