
Vianoce budú. Bodka.
Túto vetu povedal kňaz pred pár dňami v kaplnke. Trošku odvážne v dnešnej dobe, že? Hm.. ako keby sme na nič iné nehľadeli, iba na Vianoce, aby sme ich mali, nech aj cez mŕtvoly..
Je to ale naozaj tak? Ono totižto záleží len na uhle pohľadu. Nadpis tohto článku „Vianoce budú. Bodka.“ je myslený úplne z opačnej strany ako tej materiálnej.. Práve v tejto vete je kus slobody, lebo nás nesie k úplnej jednoduchosti, minimalizmu a ponúka nám prežiť to málo a pritom všetko potrebné, čím Vianoce sú. Táto veta je práveže o tom, že Vianoce budú, pretože Vianoce sa rodia v našom srdci a tú radosť z narodenia Ježiška nám nemá kto vziať. Že Vianoce nie sú závislé na nákupoch, darčekoch a výzdobe a aj keď nám všetko zatvoria, láska a nádej Vianoc nám ostáva. Bodka. Ona je tu. Preto nemusíme byť sklamaní a ustarostení, aké Vianoce budeme mať tento rok. Nech by sme nemali nič z tohto, Vianoce budú. Malé Dieťatko prichádza. Bodka. A chce sa dotknúť nášho srdca. V úplnej tichosti. Aby nám priniesol nádej, že všetko, čo teraz prežívame, zvládneme. Aby sme sa nevzdali a nezatvárali vlastné srdce. Lebo to je to najhoršie, čo môžeme spraviť, ak si vlastné srdce naplníme hnevom a zatrpknutosťou. Stane sa tvrdé ako kameň.
Dva roky dozadu som v jednom článku napísala: „O čom sú pre mňa Vianoce? O jednoduchosti Lásky, ktorá vo svojej veľkosti prišla, aby nás navštívila, aby mohla vojsť do našich malých sŕdc a aby náš život mal naozaj zmysel. Má život zmysel bez lásky? Podľa mňa nie. Pre mňa nie. To je ten základ, na ktorom možno stavať a následne sa tešiť aj z iných veci. “ A to, čím sú pre mňa Vianoce sa nezmenilo. Stále sú pre mňa narodením Spasiteľa. Čím sú Vianoce pre Teba?
Na Vianoce je všade navôkol ticho a väčší pokoj. Aj vy to tak vnímate? Veľa ľudí nachádza medzi sebou mier a vľúdnosť. Ale veľa ľudí aj počas Vianoc žije v chudobe, biede, bez strechy nad hlavou. A tak na Vianoce, možno o kúsok viac ako inokedy vo mne viac rezonuje tento rozdiel. Ten pokoj, ktorý prežívame my doma, tú radosť, ktorú si nosíme v srdci a vedomie toľkej biedy a utrpenia vo svete. A tak, ak sa dá, pomôžeme a tak kde to nie je už v našich silách, to vkladáme do jasieľ k malému Ježiškovi a za týchto ľudí sa modlíme. Viete, som vďačná že máme kde bývať, že máme za čo kúpiť suroviny na koláčiky, vianočný stromček, že máme všetko a aj navyše. Snažím sa to nebrať ako samozrejmosť a chcela som to sem napísať, pretože všetko to, čo budem písať ďalej, je možné len preto, lebo nám je dopriaty teplý domov, dostatok jedla a základné materiálne veci. Vianoce by boli aj bez tohto všetkého a ak raz také budú, prijmeme to. Ale je to vzácne môcť Vianočné sviatky prežívať v plnosti všetkých tradícií, zvykov a dobrého jedla. Tak si to zatiaľ naplno užívame a tešíme sa z toho
Vianoce u nás
A aké sú Vianoce u nás? My máme veľmi radi tradície, takže ja Vianoce sú tradičné. Pozbierali sme zvyky našich rodín a vytvorili naše prežívanie Vianočných sviatkov. Tak ich chceme odovzdať aj naším deťom.
Celý Advent sa o Vianociach rozprávame. Učíme deti, že nie sú o darčekoch. Sú o narodení Ježiška a všetkým s tým spojeným. Sme katolícka rodina, ktorá odovzdala svoje životy Ježišovi a tak sa snažíme vnímať aj Vianoce. A celú Vianočnú atmosféru vnímame vo Svetle narodenia Spasiteľa.
Narodenie Ježiša bolo veľkým míľnikom v histórií ľudstva. S ním sa začal nový letopočet, nový vek, nová nádej. Nie je to len obyčajný sviatok, ale počas Vianoc si pripomíname tú obrovskú udalosť, ktorá zmenila svet. Ježíš nám prináša lásku a nádej. A som presvedčená, že aj pre rodiny, ktoré nie sú kresťanské, vo Vianociach môžu nájsť veľmi veľa. Ježiš prichádza ako človek a prináša všetkým ľuďom pokoj. A Vianoce sú aj o ľudskej láske, odpustení, láskavosti, radosti a pokoji. Prežívať Vianoce v Láske sme povolaní všetci. A tak sa to snažíme deťom odovzdávať. Vianoce zo sebou prinášajú obrovskú radosť, nádej, pripomienku tej Veľkej udalosti. Preto sú Vianoce niečím veľkým. A Celá ich atmosféra sa nesie práve vďaka Veľkému dňu spred 2000 rokov.
Už deň pred Štedrým dňom sa snažím si pochystať, čo sa dá. Štedrý deň chcem prežiť s rodinou, v pokoji a očakávaní Ježiška, nie v kuchyni. Aj keď jasné, ani tomu sa nevyhnem a ja to tam mám veľmi rada, ale na Štedrý deň, nech je to čo najmenej času. K posledným prípravám si vždy, vždy pustím CD – Vianoce s Darinou Laščiakovou. Stiahnuť si ho môžete na uložto alebo toto CD je dokonca bezplatne na Spotify, čo je super. Je to najkrajšie vianočné CD, ktoré poznám a vždy pri ňom plačem. Nie zo smútku, ale z dojatia, ako kedysi skromne Vianoce slávili, zo spomienok na mojich starých rodičov, z krásnych piesní a príbehov, ktoré sú tu vyrozprávané, za to, ako úžasne sa Darinka dotkla podstaty Vianoc. Nie je to len hudobné CD, ale pani Darinka si pozvala aj svojich hostí, ktorí rozprávajú, ako oni prežívali Vianoce. Tak sa tam prelína krásna hudba so vzácnymi slovami. Je to prekrásne CD! Presne po takých Vianociach túžim. A bez Darinky a jej piesní si už Vianoce hádam ani predstaviť neviem.
Na Štedrý deň ideme vždy po Betlehemské svetlo, ak nám ho neprinesie Miškov tatino. Tiež ideme na cintorín spomenúť si na našich blízkych. A roky dozadu sme radi chodili po rodine priať požehnané sviatky. Doobeda si zväčša pozrieme nejakú Vianočnú rozprávku. Poobede sa už začíname chystať, všetko je čistučké, všade kopec sviečok, svetielok, deti si oblečú pekné oblečenie, spoločne chystáme stôl, Ježiška položíme na stôl a prázdne jasličky položíme pod stromček. Túto tradíciu som si priniesla z Francúzska, kde som tri roky žila. Tak sme si kúpili ozajstné jasle, pridali suchú trávu a krásnu postavičku malého Ježiška. Deti sú už celé nedočkavé, veď to poznáte…
A ako k nám chodí Ježiško? S deťmi sa večer ideme modliť do najvzdialenejšej izby od obývačky. Zapneme si sviečku a deti sa modlia, Ježiškovi ďakujú a prosia ho, aby prišiel, aby sa narodil. A on vždy príde! Keď zazvoní zvonček, tá detská radosť je obrovská. Od šťastia sa až trasú. 🙂
Teraz začne naša spoločná večera. Najprv si čítame si zo sv. Písma o narodení Ježiška, máme spoločné modlitby, ktoré sa vedia modliť aj deti. Potom si navzájom dávame krížik na čelo s medom. Miško vezme Ježiška, každý ho pohladí a poďakuje mu, že sa narodil a vloží ho do jasieľ, pretože sa už narodil. Zaspievame si pri tom dve-tri koledy. Toto je pre nás asi najsilnejšia chvíľa celých Vianoc.
A už sú na rade oblátky, ktoré si rozdávame vzájomne, s medom, orechmi a cesnakom. Deti ich majú veľmi radi. Jedným očkom pozerajú na darčeky pod stromčekom a tešia sa.
U nás je tradícia Vianočnej kapustnice. Bez mäsa. Máme ju veľmi radi. Pridávame do nej hríby, sušené slivky a fazuľu. A ako ju pripravujem? Rada sa podelím o recept. Je od mojej maminky, tá ho zase má od tej svojej ..
VIANOČNÁ KAPUSTNICA
Ingrediencie
- fazuľa
- kyslá kapusta
- voda
- sušené hríby
- sušené slivky
- ak je treba, soľ, ocot a trošku cukru
- na zásmažku ( na tri litre kapustnice) – 1-2 PL bravčovej masti, 1-2 PL múky
Postup
- Fazuľu (najčastejšie pridávame bielu maslovú a veľkú strakatú) deň vopred namočíme do vody. Na druhý deň poriadne prepláchneme a uvaríme domäkka.
- Kyslú kapustu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Ja kapustnicu nesolím, pretože naša kyslá kapusta je akurát slaná. Ale ak vám je treba, pridajte trošku soli.
- Do takmer uvarenej kapustnice pridáme sušené hríby a sušené slivky a varíme 15- 20 minút.
- Na panvici pripravíme zásmažku. Roztopíme masť, pridáme múku a na miernom ohni miešame, kým zásmažka nechytí zlatú farbu a nezačne rozvoniavať. Následne stiahneme z ohňa, zmiešame s trochou studenej vody a necháme vychladnúť. Cez sitko (aby sa nevytvorili hrudky) ju precedíme do kapustnice a poriadne zamiešame. Necháme prejsť varom.
- Celú kapustnicu potom podľa chuti dochutíme octom či troškou cukru.
Po kapustnici sa nás doma pripravujeme klasický vianočný šalát a kapor. To je moja srdcovka. Kapra sa snažíme kupovať priamo na mieste, kde sa chovajú a pečieme ho. Tento rok budeme vďační za bežného kapra.
Recept na náš rodinný Vianočný šalát som vám priniesla minulý rok. Tam nájdete všetky moje typy a rady na najlepší šalát. Určite nevynechajte zálievku do šalátu. Dokonale ho dochutí. Recept na náš rodinný šalát pridávam aj sem.
NÁŠ VIANOČNÝ ŠALÁT
Na začiatok zopár rád:
- Ak ho robíte zo zelerom, pripravte ho deň vopred. Na druhý deň ani nespoznáte, že je v ňom zeler. A všeobecne je známe, že šalát je na druhý deň oveľa lepší, chute sa prepoja a všetko dokonale ladí! Okrem toho si ušetríte na štedrý deň robotu a budete mať voľné ruky pre svojich blízkych..
- Pomer zeleru a zemiakov si viete sami ľubovoľne nakombinovať.
- Posledná finta, ktorá dotiahne šalát do chuťovej dokonalosti! Nie je moja, naučila ma ju robiť moja maminka a slúži na perfišné dochutenie šalátu a kvôli tomu, aby cibuľa v šaláte bola veľmi jemná a lahodná. Maminka robí rozvar, v ktorom krátko povarí nakrájanú cibuľu, pridá tam ocot, cukor a soľ. Všetko nechá vychladnúť a potom cibuľu precedí a do vychladnutého ochuteného rozvaru primiešame majonézu a smotanu alebo grécky jogurt. Takto sa šalát dokonale dochutí a cibuľa bude v šaláte tak jemná .. Vyskúšajte!
- Niekto pridáva vajíčko, kukuricu alebo kápiu. Niekto dáva menej hrášku, je to už na Vás, čo si do Vášho rodinného šalátu pripravíte!
Takže nech sa páči, ten najlepší, zdravší a ľahší, vianočný zemiakový šalát!
Ingrediencie (pre rodinu)
- 1 zeler
- 500 g zemiakov
- 200 g hrášku
- 4 stredné mrkvy
- 1/2 pohára zavarených uhoriek
- 1 cibuľa
- 150 ml vody
- 1 ČL cukru
- 1/2 – 1 ČL soli
- 2 ČL ume ocot alebo klasický ocot
- korenie
- ľubovoľne – uvarené vajíčka, kukurica, kápia ..
Odľahčená klasika s majonézou a kyslou smotanou
- 3 plné PL majonézy (buď klasickej z obchodu alebo domácej)
- 150-200 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
Postup
- Zemiaky si umyjeme a so šupkou dáme variť do mierne osolenej vody. Zemiaky varíme do mäkka, ale dajte si pozor, aby sa zemiaky nerozvarili.
- Zeler a mrkvu ošúpeme. Zeler prekrojíme na 4 častí, aby sa uvaril rovnomerne aj s mrkvou. Všetky tri druhy zeleniny vložíme do mierne osolenej vody a varíme radšej trošku kratšie, ako dlhšie.
- Hrášok si rovnako uvaríme vo vode.
- Medzitým nakrájame cibuľu nadrobno. Do hrnca dáme vodu, nakrájanú cibuľu a zohrejeme. Pridáme trošku cukru, necháme rozpustiť. Ďalej pridáme ocot a soľ a necháme 3 minúty povariť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Uvarenú zeleninu necháme mierne vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky alebo pretlačíme cez klasické koliesko na šalát. Mrkvu môžeme tiež pretlačiť cez toto koliesko. Zeler nakrájame na drobné kúsky. Uhorky nakrájame rovnako na malé kúsky.
- Do misy dáme nakrájané zemiaky, zeler, mrkvu, uvarený hrášok, uhorky.
- Cez sitko precedíme cibuľový rozvar a cibuľu pridáme do misy k nakrájanej zelenine. Vodu nevylievajte!
- Do rozvaru, ochutenej vody, v ktorej sme varili cibuľu pridáme majonézu a smotanu. Môžeme pridať trošku čierneho korenia a ručnou metličkou vymiešame všetko na hladkú zmes. Tú vylejeme na šalát, poriadne premiešame a keď je treba, ešte dochutíme. Šalát je najlepšie nechať odstáť, až potom chutnať, uvidíte, že na druhý deň bude chutiť úplne inak.
Vianočné piesne a filmy? Jasné!
Tento rok deti veľmi chytili klasické slovenské koledy. Radi sa ich učia, tak sa teším, ako si ich budeme spievať pri stromčeku. Na Vianoce radi počúvame aj koledy a piesne od Pala Haberu či Janais. Vianočné rozprávky máme samozrejme radi tiež a užívame si, keď ich pozeráme spolu.. Tri oríšky, Perinbabu, Vianočné želanie, Sám doma .. všetky! No asi najradšej mám Vianočné oblátky 🙂
Vianočné koláčiky …
Kto by ich nemal rád? Každá rodina má tie svoje obľúbené. A každý člen rodiny tiež. Minulý rok sme piekli veľmi málo a zaobišli sme sa bez nich, no niektoré mi predsa chýbali. Ale, tento rok sa na ne veľmi tešíme. Och, už sa neviem dočkať všetkých tých vianočných vôni! Dievčatá sú už väčšie a oni sami sa pýtajú kedy upečieme tamto či ono, takže pomocníčky mám na blízku. Nepečieme veľa. Počas sviatkov máme radi aj misu ovocia, mandarínku, pomaranče, jablká. To sú tiež naše koláčiky. 🙂 Ale rokmi sa už u nás ustálili obľúbené koláčiky a ja som rada, že si ich tento rok spolu s deťmi pripravíme. A aké sú to? Medzi najobľúbenejšie koláčiky celej našej rodiny patria išlové tortičky. Och, ako veľmi ich máme radi! A ja asi najviac. Je to môj najobľúbenejší vianočný koláčik. Kto si ich tento rok pripraví s nami?
IŠLOVÉ TORTIČKY
Ingrediencie
Cesto
- 210g hladkej múky
- 140g masla
- 30g práškového cukru
- 20g kakaa
- 40g mletých orechy
- vanilka
- škorica
- kvapku citrónovej šťave
Náplň
- 100 g mletých orechov
- 1- 2 PL marhuľového alebo iného hustého džemu (záleží od hustoty)
- 1-2 PL rumu
- 1 PL medu
Čokoládová poleva
- cca 100 g horkej čokolády
- trošku kokosového oleja ( cca pol čajovej lyžičky)
Postup
- Na cesto vymiešame všetky ingrediencie. Zabalíme do obalu a dáme do chladničky na cca 1hodinu.
- Cesto vyvaľkáme na cca 0,5cm hrúbku. Vykrajujeme kolieska a pečieme na 160°C cca 12 minút. Necháme vychladnúť.
- Na náplň zmiešame taktiež všetky ingrediencie a necháme chvíľu odpočinúť. Podľa potreby pridáme ešte džem alebo mleté orechy, aby plnka bola hustá, ale zároveň sa nám dobre natierala na upečené koláčiky.
- Kolieska spájame orechovou náplňou a jednu stranu namočíme v čokoládovej poleve, na ktorú si nad parou necháme rozpustiť čokoládu a trošku kokosového oleja
A tento rok určite pripravíme aj parížske rožky! Krehké orechové cesto, čokoládový krém a čokoládová poleva. To je ale dobrota!
PARÍŽSKE ROŽKY
Ingrediencie
- 250 g mletých vlašských orechov
- 120 g práškového cukru
- 2 žĺtky + 1 vajíčko
KRÉM
- 200 g maslo
- 200 g horká čokoláda (70%)
POLEVA
- 100-150 g horkej čokolády
- 1 ČL kokosového oleja
Postup
- Na cesto zmiešame lyžicou vlašské orechy, práškový cukor, žĺtka a vajíčko. Cesto by malo byť také, aby sa rukou dali tvarovať rožteky. Záleží na veľkosti vajíčok, takže spokojne pridajte orechov, ak by cesto bolo málo tvarovateľné. Mokrou rukou tvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 150 stupňov dozlatista, cca 20_25 minút.
- Na krém vyšľaháme maslo izbovej teploty. Čokoládu roztopíme nad vodnou parou a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú čokoládu mixérom zašľaháme s maslom a dáme do chladničku stuhnúť.
- Krém vložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a zdobíme ním rožteky.
- Na polevu necháme nad parou roztopiť čokoládu s troškou kokosového oleja. Rožteky namáčame v čokoládovej poleve zo strany, kde je krém. Necháme úplne vychladnúť.
ČOKOLÁDOVO-RUMOVÉ GUĽKY? To je … to je láska. Asi to inak povedať ani neviem. Zbožňuje ich každý, kto si ich pripravil. Sú jednoduché, v zdravej verzií, s kvalitnými surovinami a hotové za pár minút. Recept nájdete v mojej kuchárke Medzi jedlom a láskou.
A náš rodinný štedrák nesmie na Vianoce chýbať. Minulý rok som ho nerobila a Miškovi veľmi chýbal. Vlastne aj mne. A tak sme si povedali, že tento rok si ho pripravíme. Všetky tie plnky dokopy, to je sen! Tento štedrák nerobím z kváskového cesta, ale z klasického z droždia. Toto cesto je naozaj dokonale vláčne a dobre sa s ním pracuje. A tá chuť! Och, ale je dobrý! Len mi odpustite tie fotky, sú fakt biedne. Nenechajte sa nimi odradiť a pripravte si tento štedrý koláč! 🙂
ŠTEDRÁK
Ingrediencie (uvádzané množstvo je na veľký plech. Na fotke nájdete štedrák na plechu v polovičnej veľkosti, nech Vás to nepomýli)
CESTO
- 750g polohrubá múka
- 20g droždie
- 3dcl mlieka
- 120g maslo
- 100g cukor
- 3 žĺtky
- citrónová kôra
- vanilka štipka soli
LEKVÁROVÁ
- 200g slivkový lekvár
- voda, rum, škorica, práškový cukor
ORECHOVÁ
- 180g mleté vlašské orechy
- 1,5 dcl mlieko
- 70g práškový cukor
- citrónová kôra ( z cca 1/3 citrónu)
- hrozienka
MAKOVÁ
- 200g mletý mak
- 3dcl mlieka
- 100g práškový cukor
- 10g maslo
- citrónová kôra ( z cca 1/3 citrónu)
- hrozienka
TVAROHOVÁ
- 300g tvaroh
- 80g práškový cukor
- 80g maslo
- 20g hrozienka
- 2 žĺtky
- sneh z bielkov
- hrozienka
- vanilka
- citrónová kôra ( z cca 1/3 citrónu)
Postup
- CESTO: Necháme vzísť kvások tak, že do mierne teplého mlieka dáme trošku cukru a rozdrobíme droždie. Necháme. aby sa droždie aktivovalo a začalo v mlieku pracovať. Trvá to cca 10 minút. Maslo roztopíme a necháme mierne vychladnúť. Do misy si dáme múku, zvyšný cukor, vanilku, tri žĺtky, roztopené vychladené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru asi z jedného nechemicky ošetreného citrónu a celý kvások. Vypracujeme cesto. Preložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Ja vždy dám cesto do teplej trúby. Cesto nakysne raz toľko rýchlejšie. Trúba by mala byť ale iba mierne teplá, inak sa môže cesto zničiť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí.
- SLIVKOVÁ PLNKA: Do hrnca si dáme slivkový lekvár a od oka voda, rum, škorica, práškový cukor, aby nám vznikla taká dobre roztierateľná hmota. Chvíľku varíme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- ORECHOVÁ PLNKA: Do hrnca si opäť dáme všetky ingrediencie na orechovú plnku a na miernom ohni, aby orechy neprihoreli chvíľku varíme. Necháme vychladnúť.
- MAKOVÁ PLNKA: Makovú plnku pripravíme úplne rovnako ako aj predošlé dve. Iba všetko zmiešame v hrnci a chvíľu povaríme. Necháme vychladnúť.
- TVAROHOVÁ PLNKA: Maslo si roztopíme. Bielka vysľaháme do tuha. Do misky si dáme tvaroh, žĺtka, cukor, roztopené maslo, citrónovú kôru, hrozienka a vanilku. Poriadne premiešame. Pridáme vyšľahané bielky a už iba zľahka premiešame.
- VRSTVENIE ŠTEDRÁKU: Plech si vystelieme papierom na pečenie. Vyvaľkáme prvé cesto, opatrne ho prenesieme na plech. Jednotlivé vrstvy cesta sú veľmi tenké, takže dávajte pozor pri prenášaní cesta. Nám k tomu pomáha valček na cesto, na ktorý zvinieme kúsok cesta, aby sa nedotýkalo vzájomne, inak by sa zlepilo. Alebo najlepšie je mať pri sebe ešte dve ruky. Vo štvorici sa cesto prenáša veľmi dobre. Na plechu cesto ešte podoťahujeme, aby pokrývalo celý plech. Naň navrstvíme prvú plnku-lekvárovú. Vyvaľkáme druhú časť cesta a preložíme na lekvárovú plnku. Pozor, ak zle uložíte cesto na lekvárovú plnku, ťažšie sa Vám bude sním pracovať, aby ste ho posunuli na svoje miesto. Dajte si preto záležať, aby cesto ste rozložili na prvú plnku čo najpresnejšie. Prstami podoťahujeme. Na toto druhú cesto ide orechová plnka. Znova postup zopakujete s tretím cestom, na ktoré pôjde maková plnka a za posledné vyvaľkané cesto pôjde posledná tvarohová plnka. Už len celý koláč prikryjete posledným vyvaľkaným cestom. Potrieme roztopeným maslom a dáme piecť na 180°C cca 35-40 minút. Koláč si počas doby pečenia sledujte, aby ste štedrák nevysušili. Každá trúba je iná.
Na Vianoce pripravujeme aj GRILÁŽ . Je to srdcovka môjho Miška, takže ten musí byť. Griláž robím na spôsobom slaného karamelu a recept nájdete na stránke Miriam Kalisovej. Povedzme si úprimne, griláž nebude nikdy zdravý, no ja sa vyhýbam cere a here, takže táto verzia je pre mňa lepšia. Chuťovo je tento griláž takmer identický s tým , ktorý sa pripravuje s cerou, nemusíte sa báť. A nám chutí ešte o kúskov viac. A ani tieto Vianoce nebude chýbať. S poctivými slovenskými orechmi. Lebo tie sú láska. A netreba aby cestovali pol zemegule.
A čo by to boli za Vianoce bez MEDOVNÍČKOV? Je to taká klasika, ktorú si pripravujeme aj dvakrát za Adventné obdobie. Tá vôňa perníkového korenia, med, detské rúčky, ktoré vykrajujú hviezdy a srdiečka. To sú medovníčky! A ja ich pripravujem podľa Tinky, pretože sú to široko-ďaleko najlepšie medovníky. Mäkunké, s ražnou múkou a ovsenými vločkami a my si ich pripravujeme ešte aj v januári, aby sme mali do dózy, lebo deti si ich pýtajú. Sú skvelé a veľmi jednoduché!
Tento rok sa na Vianočný zoznam nedostal Vianočný medový závin s orechmi. Je veľmi dobrý, vôbec nie suchý a keby sme už nemali plný zoznam, isto by sme si ho pripravili. Posielam recept aj naň, ak by ste si ho chceli upiecť vy doma.
VIANOČNÝ MEDOVÝ ZÁVIN
2 záviny cca 28×23 cm.
Doba prípravy: 2×15 minút Doba pečenia: 30 minút
Ingrediencie:
- 250 g celozrnnej múky
- 90 g hladkej múky (ja som použila špaldovú)
- 30 g cukru (ja som použila panelu, ale použite taký, aký zvyknete, v recepte je dosť zredukovaný a nahradený banánom a medom)
- 1 ČL vínneho kameňa
- štipka soli
- kôra z 1 bio citrónu
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 vajíčko
- 100 g zmäknutého masla
- 50 g medu
- 1 menší banán
Náplň
- 350 g slivkového džemu
- 150-200 g vlašských orechov
Postup:
- Do misy dáme všetky suché ingrediencie. Premiešame ich.
- Pridáme maslo, med, vajíčko a rozmačkaný banán. Vypracujeme jednotné cesto a dáme do chladničky odpočinúť aspoň na jednu hodinu.
- Rúru zapneme na 170°C.
- Cesto po odpočinku v chladničke rozdelíme na dve časti. Prvú časť vyvaľkáme na tenkú placku z rozmerom cca 28 na 22 cm. Takto vyvaľkané cesto potrieme polovicou slivkového lekváru a posypeme orechmi. Časť orechov môžeme nasekať na drobno, časť necháme neposekané.
- Roládu zrolujeme, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- To isté spravíme aj s druhou časťou cesta.
- Pečieme cca 30 minút.
- Po vybratí z rúry môžeme rolády potrieť medom.
A sme na konci. Toto sú naše Vianoce. A ešte oveľa viac, ale ono to podstatné sa aj tak nedá opísať, To môžeme len túžiť žiť, naplno a v radosti. A nekomplikovať si to. Veď to sami viete … Vianoce nech sú jednoduché, bez zbytočných stresov. A na Vianoce u nás platí dvojnásobne: „Menej je viac“ . 🙂
“ Vianoce budú. Bodka.“
Viete, v dnešnej situácií nevieme, či nám zakážu cez Vianoce cestovať, či navštívime svoju rodinu na Vianoce, či nám zatvoria kostoly. Je tu veľa otáznikov, neistôt, finančných, sociálnych, spoločenských. A ja chápem, že sú to neistoty, ktoré mnohých trápia. A oprávnene.. Možno ani nevieme, či budeme mať stromček či kapra. Ale naše Vianoce na tomto nestoja. Božie dieťa prichádza na Vianoce medzi nás. Bodka. Či budeme mať 5 druhov koláčikov alebo žiadne, živý či umelý stromček, to nie je podstata.
A tak Vám prajem, zo srdca prajem, nech by sa čokoľvek dialo, nenechajme si vziať radosť z Jeho narodenia, z toho malého Dieťatka, ktoré prichádza, aby prinieslo Lásku a Nádej. Prežime tieto sviatky v jednoduchej radosti a nádeji, že nikdy nie sme sami a že Láska prišla medzi nás. Vianoce budú. Bodka. Nech sú láskyplné.
komentárov 7
Lucia
Nádherný článok, prajem Vám i Vašej rodinke krásne Vianoce ❤️😊
lapetitemary
ďakujem krásne, i Vám prajem vsetko dobre do noveho roku. Vela nadeje, radosti a lásky. M.
Slávka
Krásne, nič k tomu viac netreba dodať!❤
Eva
Nadherny clanok aj si mi orosila oci nebudem ti klamat❣️
lapetitemary
ďakujem krásne .. zo srdca 🙂
Veronika
Išla som si po recepty, prečítala celý článok aj s posolstvom, ktoré ma osviežilo 😉 Nádherne napísané s upriamením na to podstatné, na Ježiša! A vďaka za podelenie sa vzácnych tipov a vychytávkových vianočných receptov, že ich nemusím hľadať inde! Žehnám nech sa Vám darí vo všetkom a nech Vašou prácou zasievate naďalej nielen veľa dobrých tipov na dobré jedlo, ale aj tie semienka, ktoré prinesú úrodu v srdciach ľudí po prečítaní článkov… a možno neskôr. 🙌
Michal Šimko
och, ďakujem za vzácne slová Vašej dobroty. I Vám prajem všetko dobre, pokojné dni a nech ste svetielkom nádeje pre tých Vašich okolo Vás. s úsmevom Mária.