bezlepkové,  bezmliečne

Veľkonočný mrkvovo-kokosový koláčik

Moje najmilovanejšie dni Veľkého týždňa sú tu! Zároveň tak vzácne, zároveň aj ťažké, keď si uvedomujem tú veľkú Obetu, ktorá je tu pre nás, aby sme mohli mať Život!

Prežite krásne tieto Veľkonočné dni, to Vám zo srdca prajem! 🙂

A vieme, že nejaký ten koláčik patrí aj na Veľkú Noc, však? Ja som tento rok pre Vás vymyslela tento úžasný, šťavnatý a fajnotinkový koláčik! A veru, že taký naozaj aj je! Čestné pionierske! Vytvorila som ho v spolupráci so skvelým eshopom Nutiva. Poznáte tento fantastický eshop? Nájdete tu široké spektrum produktov zdravej výživy, potravín v bio kvalite, raw jedla, výživových doplnkov, eko drogérie a mnoho ďalšieho. Ja musím za seba povedať, že som u nich našla naozaj kvalitné potraviny za parádne ceny! Napríklad taká kokosová múka! Vyskúšala som snáď 6 druhov kokosových múk a táto od nutivy je bezkonkurenčne tá najlepšia! Veľmi jemná, bez silno prenikavej kokosovej chuti a parádne sa s ňou pracuje. Presne túto múku som použila aj v koláčiku a celá rodina sa zalizovala. S kokosovou múkou sa pracuje ťažšie, pretože je veľmi savá, takže je dobré ju kombinovať v menšom množstve a pridať tekutiny alebo vajíčko. Páči sa mi aj ich nápad predávať väčšie balenia napríklad strukovín, viac druhov ryže, kokos, orechov či sušeného ovocia a veeeľa iných potravín. Je to úžasný nápad a ja som si tento slovenský eshop veľmi obľúbila a som šťastná, za túto našu spoluprácu. A ja si spolupráce vyberám a príjmam iba tie, ktoré mi dávajú zmysel a nutiva patrí určite medzi ne!

A ešte veta k nášmu koláčiku. 🙂 Tento koláčik som vytvorila tak, že je bezlepkový aj bezmliečny, no stále je pre Vás všetkých, aj múčnych žrútov, lebo je jednoducho dokonalý! Cesto je na spôsob mrkvovej torty, stredná vrstva je úžasný lemon curd alebo teda citrónový krém a na vrch som dala úplne jednoduchý kokosový krém. Všetko sa dokonale dopĺňa a chutí naozaj výnimočne.

Ak by ste ale chceli vytvoriť klasickejší koláčik alebo Vám kokosová chuť „nereže“, prezradím Vám tajomstvo. Lemon curd môžete vynechať, natrieť vychladnutý korpus iba kyselkavým džemom, napríklad malinovým a na vrch dať krém z jedného tvarohu zmiešaného s jednou vyšľahanou šľahačkou, plus trošku medu. Aj to dokonale funguje! Presne táto druhá verzia je favoritom môjho Miška.

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek verziu, verím, že si koláčik zamilujete a bude Vám chutiť rovnako ako Vám!

 

Ingrediencie

Cesto

  • 400g mrkva
  • 4 vajíčka
  • 70g kokosový cukor
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 140g kokosový olej
  • 100g pomleté ovsené vločky (v BIO obchode kúpite aj bezlepkové ovsené vločky)
  • 30g kokos
  • 60g kokosová múka
  • 2 ČL vínny kameň
  • 2 ČL sóda bikarbóna
  • štipka soli
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 1 hrsť hrozienok

Lemon curd

  • 3 žĺtka
  •  šťava s dvoch menších citrónov
  • 1 ČL citrónová kôra
  • 50g ghee prepustené maslo
  • 1 plechovka kokosového mlieka (použijeme hustú časť)
  • 1 PL med

Krém

  • 2 plechovky kokosového mlieka (použijeme iba hustú časť)
  • 1-2 PL med
  • 1/3 ČL vanilkový extrakt alebo vanilka s vanilkového lusku

 

Postup

  1. Rúru si zapneme na 170°C.
  2. Nastrúhame si mrkvu na jemno. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Pridáme olej a extrakt. Zašľaháme. K vajíčkovej zmesi pridáme všetky suché ingrediencie a poriadne zamiešame. Na záver pridáme nastrúhanú mrkvu, vlašské orechy a hrozienka.
  3. Cesto vylejeme do formy s rozmermi cca 21x30cm alebo do okrúhlej formy s priemerom 25 cm, ktorej spodok si vystelieme papierom na pečenie. Pečieme 50-60 minút. Po 45 minútach skúsime špajlou pichnúť do cesta, aby sme zistili, či je hotové. Čas pečenia je orientačný a závisí od veľkosti formy, rovnako aj šťavnatosti mrkvy. Pri tomto koláčiku platí pravidlo suchej špajle ( keď pichnete do cesta a vyjde čistá špajla, koláč je upečený).
  4. Medzičasom si pripravíme lemon curd. Nad vodnou parou si zmiešame žĺtka, šťavu z citrónov a kôru. Ručnou metličkou miešame nad parou (ja si dám hlboký tanier alebo misku nad hrniec, v ktorom mierne vrie voda), do kým zmes nestuhne. Odstavíme z ohňa, primiešame ghee maslo, med a na koniec hustú časť s kokosového mlieka. Poriadne zamiešame.
  5. Vychladnutý koláčik popicháme opačnou stranou lyžice a na celý koláč vylejeme lemon curd krém. AK je krém ešte dosť tekutý, vylejte časť krému, na chvíľu dajte zachladiť do chladničky a potom vylejte zmytok lemon curt rovnomerne na celý koláč.
  6. Na krém si krátko vyšľaháme hustú časť kokosového mlieka, ktoré sme mali cez noc v chladničke, aby sa nám dobre oddelila tekutá časť od hustej, spolu s medom a vanilkou. Dáme na hodinu do chladničky a potom natrieme na koláč. Ľubovoľne dozdobíme.

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *