Veľkonočná hrudka

Veľkonočné sviatky mám asi najradšej. To tajomno, to prežívanie Niečoho Veľkého, čo pre nás Boh spravil ma vždy ponorí do väčšej vďačnosti a hĺbky vlastného srdca … Ako dieťa mi prišli tieto sviatky strašne dlhé a akési o ničom. A k tomu ešte tá „šibačka“. .. Dnes už viem, že je to celé o niečom, lepšie povedané, o Niekom inom…

Na Veľkú Noc sa u nás vôbec nevypeká tak, ako na Vianoce. Ja by som chcela tento rok pripraviť profiterolky, ktoré má môj Miško tak rád a ja ich tak málo robím :). A skôr ako sladké, máme naše tradičné slané recepty, na ktoré nedáme dopustiť. Je to „pečka“ alebo niekto to volá aj Veľkonočná baba a už pár rokov sa na našom Veľkonočnom stole objavuje aj hrudka. Keď som ešte bývala doma, vždy som považovala za strašnú vedu pripraviť hrudku. Maminka ju pripravuje v „pískacom“ hrnci. Poznáte taký hrniec? 🙂 Má veľmi hrubú dno, kam sa naleje voda. Ani neviem, či ešte také vyrábajú. Ja som sa rozhodla pre Vás hrudku pripraviť. Úplne obyčajne. Bez špeci hrnca. V úplne klasickom, aj keď, vyberala som kvalitný hrniec, najlepšie s hrubším dnom. Hrudka vyšla super a zistila som, že to nie je vôbec veda.

My do hrudky nepridávame príliš korenín a dochucovadiel, pretože popri údenom, pečke a šaláte, mierne slankavá a viac neutrálna hrudka krásne dotvára spojenie všetkých chutí.

Tak nech sa páči, náš recept! 🙂

Ingrediencie

  • 1 liter mlieka
  • 10 vajíčok
  • 1 ČL soli
  • 1/4 ČL korenie
  • ľubovoľne (vegeta, pažítka, petržlenová vňať)

Postup

  1. Do hrnca, najlepšie s hrubším dnom vylejeme mlieko, pridáme vajíčka, soľ, trošku korenia a poriadne ručnou metličkou zamiešame. Za stáleho miešania zmes pomaly privedieme do varu. Varíme veľmi pomaly, občas premiešame. Trvá to pár minút.
  2. Miešame dovtedy, kým sa te­kutá zmes nezmení na hrudkovitú hmo­tu. Potom stiahneme z ohňa a zmes necháme chvíľu vychladnúť.
  3. Pripravíme si sitko s čistou gázou alebo utierkou. Zmes opatrne precedíme cez gázu, hrudku  zaviažeme a zavesenú ju necháme vychladnúť a poriadne odkvapkať pár hodín. Ja na začiatku celú zmes v utierke stláčam, aby vytieklo, čo najviac tekutiny a celý proces odkvapkávania nebol tak dlhý.
  4. Hotovú hrudku premiestnime do dózy a uskladňujeme v chladničke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.