Kari. Aj Vám príde kari exotické jedlo? Mne veľmi a dlhé roky ma ani nenapadlo ho pripraviť doma. Vlastne, stále by som rada vycestovala niekam, kde mi pripravia originálne kari. Kým sa mi to ale podari, už dávnejšie som skúsila si pripraviť jedno kari doma. Bolo síce nedokonalé, ale postupne, každým ďalším kari som objavovala nové koreniny, chute, kombinácie a tak sme si ho udomácnili, že ho robíme často. Vlastne je to super spôsob, ako prepašovať veľa zeleniny a strukovín do jedla, ktoré doma veľmi chutí. A je to hlavne vďaka koreninám, ktoré dochutia kari úplne perfektne. e
Na toto kari si pripravte zeleninu. Ľubovoľnú. Akú máte radi. Akú doma nájdete. V lete máte viac možnosti, je viac zeleniny. Teraz v zime si doma fičíme na mrkve, batátoch, tekvicu, karfiole, ružickovom keli.. ja som doma našla brokolicu, batáty, mrkvu a mrazené lusky, hrášok a kukuricu. Hrášok a kukuricu pridávam hlavne kvôli deťom. Vtedy je záruka, že všetko zjedia.
Čo sa týka korenín, môžete použiť mix jednodruhových korenín ako kmín, koriander, muškátový oriešok, čierne korenie, kurkuma, červená paprika.. Avšak jednoduchšie je kúpiť si kvalitnú zmes a máte vystarané. Ja milujem korenia od Sonnentor. Zo zmesi Vám na prípravu kari odporúčam- RAS EL HANOUT, KARI KORENIE, GARAM MASALA .. oni už obsahujú všetky jednodruhové koreniny, ktoré do kari patria, všetky v BIO kvalite, ak si ich kúpite napríklad od Sonnentoru.
A keď už máte zeleninu, strukoviny a koreniny, môžeme začať. Čaro prípravy kari začína …
Ingrediencie
- miska červenej šošovice
- olivový olej alebo prepustené maslo
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL strúhaného zázvoru
- 3- 4 dcl kokosového mlieka alebo jedna plechovka kokosového mlieka
- koreniny – zmes korenia – ras el hanout, garam masala, kari korenie, červená paprika, kurkuma, rasca, koriander, chilli
- soľ
- dva batáty
- 1 brokolica
- miska hrášku
- miska kukurice
- miska zelených lúskov
- 4 mrkvy
- koriandrova vňať
- trošku citrónovej šťavy
- basmati alebo natural ryža
Postup
- Detské kari bude obsahovať menej korenín, žiadne čili a viac kukurice a hrášku, lebo to deti milujú . Takže postup je rovnaký, iba rozdielne množstva korenín a pomer zeleniny.
- Deň vopred si namočíme šošovicu do vody. V deň prípravy ju zlejeme a poriadne prepláchneme. Šošovica je rýchlo uvarená, tak ju netreba variť zvlášť. Ak by ste chceli do kari pridať trebárs cícer, ten si uvarte zvlášť v hrnci.
- Brokolicu rozdelíme na menšie časti, umyjeme, mierne osušíme a hodíme na plech na pečenie. Osolíte, pridáme trošku kari korenia, trosku olivového oleja a pečieme na 200 stupňov, cca 20 minút. Alebo ju môžeme uvariť al dente v osolenej vriacej vode.
- Na panvicu alebo do hrnca dáme olivový olej alebo prepustené maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak a asi za lyžicu, na tenké plátky, nakrájaného zázvoru (deťom som na panvicu pridala len trošku). Všetko spolu krásne orestujeme.
- Teraz je čas pridať na panvicu všetky koreniny, stíšiť plameň, pridať 1 lyžicu vody (aby koreniny neprihoreli) a nechať koreniny rozvoňať. Deťom pridávam len kurkumu, sladkú papriku, trosku kari korenia..
- Keď koreniny rozvoňali cely dom, pridáme k ním kokosové mlieko a necháme prejsť varom.
- Bataty si pokrájané na kocky, prihodíme do kokosovej zmesi a 2-3 minúty dusíme.
- Mrkvu si nakrájame na tenké plátky a sprudka orestujeme na druhej panvici, osmahnutá mrkva je v kari úžasná.
- K batátom pridáme lusky, šošovicu, kukuricu, hrášok. Všetko dobre osolíme. Pridáme trošku vody (šošovica ju vypije) a necháme 5-10 minút variť, iba toľko, aby bola zelenina na skus uvarená a nerozvarila sa.
- Na záver jemne primiešame pečenú brokolicu, dochutíme citrónovou šťavou, hrsťou koriandru a ak je treba, soľou či korením.
- Podávame s basmati ryžou, natural ryžou, pšenom..