nátierky,  raňajky

Vajíčkovo-tuniaková nátierka

Takú radosť mám vždy, keď si doma pripravujeme niečo naše domáce. Či už je to kváskový chlebík, kefír, náš obľúbený koláčik či lievance. alebo aj tento fermentovaný smotanový syr nabitý prospešnými látkami. Vždy mi to prinesie takú vnútornú radosť. Najradšej by som ušla niekam na farmu, kde by sme si vedeli sami zaobstarať väčšinu obživy. A to čo by sme nevedeli, by sme si vymenili s inými dobrými ľuďmi a tak by sme si navzájom pomáhali. Tak ako to bolo kedysi. Takýto jednoduchý a poctivý život je pre nás stále väčšou výzvou, i túžbou..

Poctivé potraviny nie sú utópiou, môžu byť realitou ak po nich aj my zatúžime. Ak sa neuspokojíme s lacnými potravinami bez kúska výživy, i ponuka sa bude musieť prispôsobiť požiadavkám ľudí. A potom. Viete ako sa vraví. Nech je potrava tvojím liekom. Dnes vidíme úplny opak. Veľa ľudí sa stravuje tak, že si vedome škodí. Naše jedlo je nám takmer jedom. Možno to nevidíme hneď, no raz zistíme, že sme náš život premárnili len na to, aby sme si naplnili žalúdky, jedli prázdne a spracované potraviny a trovili sme sa.

Rovnako ale nemusíme v kuchyni tráviť more času. Zdravé varenie sa dá zorganizovať tak, aby jedlá boli jednoduché, ale výživné. Stačí kúsok plánovania a zručnosti. Takýmto plnohodnotným jedlom, ak tak môžem napísať, je aj kefír. Vyžaduje si minimum nášho času a našej práce, no to čo nám kefír môže poskytnúť, je ozajstná výživa. A nie len samý kefír. Z kefíru si totižto kúzlime všeliaké dobroty, jednoducho a bez veľkej roboty. Veľa z receptov s kefírom nájdete v mojej kuchárke Medzi jedlom a láskou.

Dnes sme si pripravili smotanový syr. Ten putuje veľmi často do nátierok, ktoré máme často na večeru. Nahrádzajú nám všeliaké šunky, salámy a paštéty. Tie máme len výnimočne, za to domáce nátierky máme veľmi často. K nim stačí tanier zeleniny, domáci poctivý chlebík a vytešujeme sa.

Tak poďme na to. Vajíčkovo-tuniaková nátierka so smotanovým syrom, pažítkou, cibuľkou a nakrájanou uhorkou je úplne úžasná. Sýta a svieža zároveň, zdravá a výživná. Nech kvalita a poctivosť víťazí na našich tanieroch.


Ingrediencie

  • 4 PL kvalitného smotanového syra (domáci alebo lučina, gervais.. )
  • trošku tvarohu alebo ricotty – môžete vynechať
  • 2 vajíčka
  • 1 malá konzerva tuniaka
  • 1 cibuľka
  • trošku dijonskej horčice
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • soľ
  • hrsť pažítky
  • 1 uhorka

Postup

  1. Vajíčka uvaríme na tvrdom ošúpeme a nastrúhame na hrubo.
  2. Do misky dáme smotanový syr, nastrúhané vajíčka, trošku ricotty alebo tvarohu, tuniaka, na drobno nakrájanú cibuľku, trošku dijonskej horčice, trošku citrónovej šťavy a soľ. Zamiešame. Pridáme hrsť pažítky, na drobno nakrájanú uhorku (ak máte, môžete dať aj kyslú) a jemne zamiešame.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *