koláče/dezerty/muffiny

Tvarohový cheesecake s čiernymi ríbezľami a čučoriedkami

Máte radi hory? My rozhodne áno. Doteraz som si myslela, že ich mám len rada, ale od tejto poslednej dovolenky v Tatrách ich priam zbožňujem. Bola to úžasná dofča. Stretli sme sa skvelá partia ľudí, okrem jedeného dňa nám vyšlo aj počasie, no bolo nám jednoducho sveta žiť. Jeden deň sme dali kúpačkú, potom sme si prešli Štrbské pleso a dva dni boli mega túry. Prvú absolvoval môj Miško a druhú pre zmenu zase ja. Museli ma trošku prehovárať. Nie že by som bola lenivá a chodiť sa mi nechcelo, to rozhodne nie, ale ešte som nebola nikde viac ako na hodinku bez Esterky. Akosi som si nevedela predstaviť, že s ňou celý deň nebudem. Nie preto, že by som neverila môjmu manželovi, že sa o našu dcérku nepostará. Je ten najlepší otec, vie sa toľko s Esterkou zabaviť, že občas len čumím čo s ňou stvára. No ale nakoniec som sa dala teda nahovoriť. Nebolo to deň oddychu, kedy by som ležala s vyloženými nohami a vychutnávala si to nič nerobenie.. Taká ja nie som. Milujem prírodu, pohyb, premýšľať o živote, prechádzať, sa, robiť v záhradke. A tento deň bol pre mňa nenormálny reset. Hlavne ten psychický. Úplne som vypla, vnímala len prírodu okolo seba a svoje vnútro. Cestou hore na Teryho chatu som strávila v tichu, kráčajúc sama. Okolo mňa boli mohutné hory, občas nejaký krásny kvet a postupne som kráčala už len po skalách. A čím som stúpala vyššie, tým som sa cítila slobodnejšia. Čistý vzduch sa mi dostával do pľúc a mne sa chvíľami až ťažko dýchalo. Jasné, ja mešťanka som nebola na taký navyknutá. A keď som dorazila až hore na vrchol (2015mnm), mala som v očiach slzy aká krása je predo mnou, aká mohutnosť a čo som vlastne ja taký malý človiečik uprostred toho všetkého, čo ma obklopovalo. Bola som strašne šťastná, že som to dokázala a mala som chuť lietať… určite to poznáte.. ten pocit, keď prekonáte samého seba, máte okolo seba toľkú krásu a ste vďační za to všetko čo máte …
A na takúto chatovačku sa treba predsa vyzbrojiť aj niečím sladkým. Ja som stavila na cheesecake, ktorý sa dobre prenáša a prežije aj dĺĺĺĺhú cestu autom. Tento raz som hádzala tak poriadne od oka, a sama nechápem ako dobre vyšiel. Je zo samého tvarohu a ricotty. A pridala som černice a čučoriedky. Takže ho môžem spokojne zaradiť medzi super zdravé. A malá poznámka: je v XXL verzii. I taká sa ale hodí na blogu. Možno aj vy niekam pôjdete, alebo vás čaká oslava, tak môžete tento cheesecake pripraviť tiež. Alebo dúfam, že Vás aspoň inšpirujem…

Ingrediencie (forma priemer 28cm)

  • 400g celozrnné keksíky
  • 200g maslo

 

  • 3 vajíčka
  • 500g jemný tvaroh
  • 200g ricotta
  • 1 a 1/2 PL kukuričný škrob
  • 160g kyslej smotany
  • 80g trstinový cukor
  • 1a 1/2 ČL vanilkový extrakt

 

  • 500g jemný taroh
  • 300g ricotta
  • 2 vajíčka
  • 70g trstinový cukor
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 250g čierne ríbezle
  • 100g čučoriedky
  • 30g kukuričný škrob

 

  • 300g čučoriedky alebo čierne ríbezle (aj šťava ak máte zavárané)
  • 2 ČL kukuričný škrob
  • 3 PL vody
  • sladidlo podľa chuti

Postup

  1. Keksíky si rozdrvíme a maslo si rozpustíme nad vodnou parou.
  2. Maslo zmiešame s keksíkmi, premiešame a zmes vysypeme a natlačíme do formy na pečenie (28cm priemer).
  3. Na prvú vrstvu si zmiešame v mise tvaroh, ricottu, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a trstinový cukor.
  4. Pridáme škrob a prešľaháme. Nakoniec pridáme po jednom vajíčka.
  5. Zmes vylejeme na keksíkový základ a dáme piecť na 160°C cca 20 min.
  6. Zatiaľ si  čučoriedky zmixujeme s  čiernymi ríbezľami a cez sitko prepasírujeme.
  7. V mise si zmiešame, tvaroh, ricottu, trstinový cukor, vanilkový extrakt.
  8. Pridáme škrob a znova prešľaháme.
  9. K zmesi pridáme rozmixované a prepasírované ovocie a zamiešame.
  10. Nakoniec pridáme po jednom vajíčka.
  11. Cheesecake vytiahneme z rúry po 20 minutách. Necháme 5 minút vychladnúť a jemne lyžicou vylejeme naň plnku s čiernymi ríbezľami a čučoriedkami.
  12. Cheesecake dáme znova piecť na 160°C cca 30 minút.
  13. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.
  14. Polevu si spravíme tak, že čučoriedky alebo čierne ríbezle zmiešame s vodou a cukrom ak sladíte a necháme na miernom ohni povariť, aby ovocie úplne zmäklo. Ovocie kľudne ešte vidličkou popučíme.
  15. Kukuričný škrob si vymiešame v 1 PL vody a vylejeme do hrnca s ovocím. Za stáleho miešania necháme variť až do zhustnutia. Ak Vám pyré nehustne, kľudne pridajte ešte trošku škrobu až do požadovanej hustoty.
  16. Pyré necháme chvíľku vychladnúť a nalejem ho na cheesecake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *