
Tvarohovo-malinový cheesecake s malinovo-chia-kokosovou polevou
Prišla na mňa mega velikánska chuť na niečo sladké, ale akosi som sa nevedela rozhodnúť, na čo konkrétne. Doma sme nič nemali, absolútne nič, ani kúsok dobrej orieškovej čokolády, ktorej odolám málokedy. Takéto zúfalstvo si viete predstaviť. Chodíte po dome či byte, otvárate skrinku za skrinkou a nikde nič sveta schopné na zjedenie. No koniec sveta. Potom ma ale napadlo, že som už dávno nerobila cheesecake. On spĺňal asi ako jediný všetky kritéria- rýchlo spravený, svieži a dosť veľký aj na ďalšo-dňovú návštevu (nech reku zabijem dve muchy jednou ranou). Len tá doba čakania kým vychladne … och .. Ale statočne som sa obetovala pre dobro šíreho sveta, oželela som tú akútnu chuť na sladké a vrhla sa na cheesecake. Ani neviem ako som hádzala do gýblika tvaroh, kokos a iné vecičky, a zrazu už bol v trúbe. Rýchlovka, však? A malinove pýré? Tak na to som obzvlášť hrdá! Asi ma chvíľkovo osvietilo, čo sa často nestáva :). Jemne povarené maliny som zmiešala s chia semiačkami a kokosom, pchááá, to bol nápad! Funguje to! Chia semiačka pekne naviažu tekutinu a vďaka nim a teda z časti aj vďaka kokosu, je pyré pekne tuhé a drží na cheesecaku ako velice seriózna poleva. Celý cheesecake je prudko jedlý, to Vám ručím.. a ja som sa opäť raz presvedčila, že motyka vie vystreliť, keď to najmenej čakám :). Takže ani vy moc neotáľajte a vyskúšajte túto fajnotinkovú dobrotu. Dobrú chuť!
Ingrediencie (forma s priemerom 24cm)
- 270g celozrnné keksíky
- 100g maslo
- 500g jemný tvaroh
- 250g hrudkový tvaroh
- 180g kyslá smotana
- 90g trstinový cukor
- 1 a pol ČL vanilkový extrakt
- 2 vajíčka
- 3 PL kokos
- maliny ( za hrsť )
- 200g maliny
- 3 PL strúhaný kokos
- 3 PL chia semiačka
- 1 PL med
Postup
- Keksíky si rozdrvíme a maslo si rozpustíme nad vodnou parou.
- Maslo zmiešame s keksíkmi, premiešame a zmes vysypeme a natlačíme do formy na pečenie (24cm priemer)
- Do misky si dáme oba tvarohy, kyslú smotanu, cukor, vanilkový extrakt a zľahka premiešame ručným mixérom.
- Postupne pridáme po jednom vajíčka, zašľaháme.
- Nakoniec pridáme strúhaný kokos a opäť len krátko prešľaháme.
- Na keksíkový základ poukladáme za hrsť malín.
- Zmes vylejeme na keksíkový základ s malinami a pečieme na 160°C cca 50 minút.
- Po upečení necháme cheesecake vychladnúť.
- Na pyré si dáme do hrnca maliny a med a za občasného miešania krátko povaríme. Malinovú zmes odstavíme z ohňa a ešte rozmixujeme ponorným mixérom, ak je treba. Pridáme chia semiačka a kokos, zamiešame a necháme 10 minút odstáť.
- Následne malinové pyré vylejeme na cheesecake, uhladíme a necháme v chladničke stuhnúť.