koláče/dezerty/muffiny

Tvarohovo-čokoládový cheesecake (najlepší na svete)

Sedím v mojom obľúbenom tulivaku, sú dva dni pred Silvestrom a bilancujem. Čo nám rok priniesol, aký bol, čo všetko sme zažili, prežili… všetko to krásne, ale i ťažké a bolestivé… Akosi zvláštne sa prekrývali úplne krásne chvíle s tými ťažkými. Akoby nás chcel život držať pri zemi a zároveň nám dopriať krásne chvíle, vďaka ktorým zvládnem aj to ťažké. Život nie je len o tom prísť do určitého cieľa, ale vnímať aj samotnú cestu ako určitý cieľ … Potom všetko, čo nás v živote stretne, nás nepoloží alebo naopak nevynesie na piedestál ako niečo absolútne, ale toto všetko, čo sa nám denne prihodí, budeme vnímať ako niečo, z čoho sa môžeme veľa naučiť, dospieť, stať sa ľudskejším, citlivejším, múdrejším.
A keď sa tak pozerám na môj blogerský rok, vlastne sa v ňom odráža všetko, čo som prežívala sama v sebe. Niekedy bolo inšpirácí mnoho, inokedy som len skúšala a skúšala a nemohla sa dokopať dobrého receptu.  A občas som ani chuť nemala nič piecť, vymyšlať, skúšať a ešte viac fotiť a písať. Ale teším sa z každého jedného receptošu a z každého príspevku. Ako matka dvoch detí som sa snažila o jednoduché a vo väčšine rýchle recepty. Verím, že ste si spomedzi nich našli také, ktoré Vám chutia, ktoré máte radi, čo také, ktoré Vás inšpirovali k niečomu ešte lepšiemu. Ďakujem, že sem občas zájdete, ďakujem za všetku podporu a všetkým  Vám prajem zo srdca, aby nasledujúci rok bol plný krásnych a hodnotných chvíľ, radostných stretnutí, plný spoznávania nových vecí. Nech si strážite svoje srdce, otvoríte ho zase o niečo viac láske a nájdete čas na druhých, ale i na seba .
A ako posledný recept tohto roka Vám prinášam ten náš najobľúbenejší, veľa krát skúšaný, upravovaný, no pre nás, aj všetkých čo ochutnali, dokonalý cheesecake. Má 4 vrstvy, tak je o niečo pracnejší, ale tá chuť Vás odmení. Množstvo cream cheese a tvarohu môžete spokojne obmieňať podla toho, čo máte práve doma. Skyr je hustý zakysaný jogurt, ktorý nájdete v Coop Jednote alebo v CBA a má vysoký podiel proteínov. Je úžasný a nám doma veľmi chutí. Ak taký nemáte, spokojne použite kyslú smotanu. Občas cheesecake spravím celý z tvarohu, inokedy zase časť tvarohu nahradím mascarpone. A do základu som použila len časť keksíkov, ostatné tvoria ovsené vločky, mandle a aj kokos. Všetko toto môžete ľubovoľne obmieňať … Tento koláčik je pre mňa  čerešnička na torte, a právom Vám ho prinášam ako posledný tohtoročný recept ako takú perlu a verím, že si ho zamilujete rovnako ako my 🙂 …


Ingrediencie

  • 130g celozrnných keksíkov
  • 60g ovsené vločky
  • 40g mleté mandle
  • 20g strúhaný kokos
  • 100g masla
  • 400g cream cheese (pomer cream cheesu a tvarohu je len na Vás … )
  • 400g jemný tvaroh
  • 200g skyr (zakysaný jogurt, použiť môžete aj kyslú smotanu)
  • 110g trstinový cukor ( ak máte radi sladšie, cukru trošku pridajte)
  • 1 a pol ČL vanilkový extrakt
  • 4 vajíčka
  • 130g kvalitnej horkej čokolády ( aspoň 55%)
  • 120g horká čokoláda
  • 30g maslo
  • 80g smotana na šľahanie
Postup
  1. Maslo si roztopíme nad vodnou parou v hlbokom tanieri alebo v miske.
  2. Keksíky a ovsené vločky si v mixéri pomelieme na jemno, Pridáme kokos, mandle a premiešame.
  3. Pridáme roztopené maslo, premiešame, vysypeme do formy, ktorej spodok sme si vystlali papierom na pečenie. Rukou utľapkáme.
  4. Na náplň si ručným mixérom zmiešame tvaroh, skyr, cukor a vanilkový extrakt. Po jednom prišľaháme vajíčka.
  5. Polovicu zmesi vylejeme na keksíkový základ a pečieme na 160°C, 20 minút.
  6. Medzi tým si nad vodnou parou necháme roztopiť čokoládu. Keď je čokoláda rozpustená, necháme ju trošku vychladnúť a primiešame k zostatkovej tvarohovej zmesi.
  7. Po upečení prvej vrstvy cheesecake vyberieme, chvíľku počkáme a jemne naň vylejeme čokoládovú zmes. Pečieme ďalších 25 min.
  8. Cheesecake vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  9. Na čoko ganaché si v hrnci za stáleho miešania necháme rozpustiť čokoládu s maslom a so smotanou na šľahanie. Pozor, aby smotana nevrela. Miešame na miernom ohni, aby sa všetko roztopilo a spojilo. Túto čoko ganaché vylejeme na cheesecake a necháme v chladničke ztuhnúť, najlepšie cez noc.

 

 

 

 

 

 

„Cítiť, milovať, smiať sa, trpieť, obetovať sa, bude vždy obsahom života každého človeka.“

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *