
Tekvicovo-vanilkový cheesecake
U mňa sa asi s tými cheesecakmi roztrhlo vrece :). Až mám výčitky, že robím toľko cheesecakov. No i tak nám veľmi chutia. Sú s minimum múky (alebo dokonca bez), plné bielkovín, svieže a vo väčšine prípadov aj ľahké. A neviem im akosi odolať.
Ešte na jeseň som z tekvíc z našej záhradky spravila tekvicové pyré. Dokonca som zopár tekvíc aj dokúpila, že však nech mám dosť toho pyré. Blázon. Narobila som toľko pyré, že som s čistým svedomím zapratala pol mrazáku. Takmer 2kg. Aj Miškove niektoré klobásky museli ísť preč z mrazáku. Občas sa samej seba pýtam, či som ok. A občas sa ma to pýta aj môj milovaný manžel. Asi by som mala o tom popremýšľať. Ale kým začnem, musím sa s vami podeliť o tento milý výtvor. Verte mi, mojím cieľom nebolo vôbec, ale vôbec urobiť cheesecake. Len som si vytiahla tekvicové pyré z mrazáku (potrebovala som tam strčiť niečo iné a čuduj sa svete, nebolo tam miesta). Nechcela som robiť obyčajný tekvicový koláč a už vôbec nie cheesecake. Len som mala chuť sa pohrať s farbami. A fakt mi možno neuveríte, ale bola to čistá-prečistá improvizácia. Hovorím si, že pri najhoršom to do seba nejak natlačím a idem ďalej. Ale nie, nie, nie. Tento krásny 4-farebný cheesecake je strašne dobrý, svieži, ľahunký. Všetkým veľmi chutil a ja som sa tak veľmi tešila z tej krásne vzniknutej farebnej kombinácie, že chladničku som otvorila snáď už asi dvetisípäťstokrát, aby som naň nakukla (a zakaždým kúsok zjedla) :). Ale neberte to ako sebachválu. Len sa teším, že medzi neúspešnými improvizovanými výtvormi je aj takýto podarený a celý môj . A soráč aj za viacej foto, ale keď ja sa z neho fáááákt vytešujem :).
Ingrediencie
- 250g ovsené sušienky ( ja mám najradšej Hobitts)
- 80g maslo
- 2 PL tekvicové pyré
- 400g cream cheese
- 250g ricotta
- 4 PL trstinový cukor
- 3 vajíčka
- 1ČL vanilkový extrakt
- 120g cream cheese
- 1 šálka tekvicové pyré
- pol ČL škorice
- trošku muškátového oriešku
- trošku zázovru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 250g kysla smotana
- 80g cream cheese
- med alebo agáve sirup
Postup
- Tekvicové pyré si pripravíte tak, že tekvicu prekrojíme na polovicu alebo na štvrtiny, záleží na veľkosti tekvice a dáme piecť do rúry na 200°C. Po upečení stred vydlabeme a rozmixujeme.
- Keksíky si rozdrvíme alebo pomelieme. Maslo si rozpustíme. Keksíky zmiešame s roztopeným maslom a tekvicovým pyré. Natlačíme do formy.
- V miske prešlaháme 400g cream cheese, tvaroh, vajíčka, trstinový cukor a vanilkový extrakt.
- Z tohto množstva odoberieme 1 šálku a dáme bokom. Zvyšok hmoty, ktorý ostal v miske vylejeme na keksíkový základ.
- Do prázdnej misy dáme šálku tekvicového pyré. Pridáme šálku cream cheese hmotu, ktorú sme si odložili bokom a 120g cream cheese. Premiešame.
- K tejto zmesi pridáme škoricu, muškátový oriešok, zázvor a kukuričný škrob. Vyšľaháme na hladkú hmotu.
- Tekvicovú hmotu vylejeme na cheesecake a dáme piecť do rúry na 160°C cca 60minút.
- Povrch možno trošku popraská, teda aspoň mne popraskal, ale to nevadí.
- Cheesecake po upečení necháme úplne vychladnúť.
- Kyslú smotanu zmiešame s 80g cream cheese a podľa chuti dosladíme medom alebo agáve sirupom.
- Zmes rovnomerne nalejeme a rozotrieme na vychladnutý cheesecake a dáme do chladničky.