koláče/dezerty/muffiny

Tekvicovo-vanilkový cheesecake

 

U mňa sa asi s tými cheesecakmi roztrhlo vrece :). Až mám výčitky, že robím toľko cheesecakov. No i tak nám veľmi chutia. Sú s minimum múky (alebo dokonca bez), plné bielkovín, svieže a vo väčšine prípadov aj ľahké. A neviem im akosi odolať.

Ešte na jeseň som z tekvíc z našej záhradky spravila tekvicové pyré. Dokonca som zopár tekvíc aj dokúpila, že však nech mám dosť toho pyré. Blázon. Narobila som toľko pyré, že som s čistým svedomím zapratala pol mrazáku. Takmer 2kg. Aj Miškove niektoré klobásky museli ísť preč z mrazáku. Občas sa samej seba pýtam, či som ok. A občas sa ma to pýta aj môj milovaný manžel. Asi by som mala o tom popremýšľať. Ale kým začnem, musím sa s vami podeliť o tento milý výtvor. Verte mi, mojím cieľom nebolo vôbec, ale vôbec urobiť cheesecake. Len som si vytiahla tekvicové pyré z mrazáku (potrebovala som tam strčiť niečo iné a čuduj sa svete, nebolo tam miesta). Nechcela som robiť obyčajný tekvicový koláč a už vôbec nie cheesecake. Len som mala chuť sa pohrať s farbami. A fakt mi možno neuveríte, ale bola to čistá-prečistá improvizácia. Hovorím si, že pri najhoršom to do seba nejak natlačím a idem ďalej. Ale nie, nie, nie. Tento krásny 4-farebný cheesecake je strašne dobrý, svieži, ľahunký. Všetkým veľmi chutil a ja som sa tak veľmi tešila z tej krásne vzniknutej farebnej kombinácie, že chladničku som otvorila snáď už asi dvetisípäťstokrát, aby som naň nakukla (a zakaždým kúsok zjedla) :). Ale neberte to ako sebachválu. Len sa teším, že medzi neúspešnými improvizovanými výtvormi je aj takýto podarený a celý môj . A soráč aj za viacej foto, ale keď ja sa z neho fáááákt vytešujem :).

Ingrediencie

  • 250g ovsené sušienky ( ja mám najradšej Hobitts)
  • 80g maslo
  • 2 PL tekvicové pyré

 

  • 400g cream cheese
  • 250g ricotta
  • 4 PL trstinový cukor
  • 3 vajíčka
  • 1ČL vanilkový extrakt
  • 120g cream cheese
  • 1 šálka tekvicové pyré
  • pol ČL škorice
  • trošku muškátového oriešku
  • trošku zázovru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 250g  kysla smotana
  • 80g cream cheese
  • med alebo agáve sirup

Postup 

  1. Tekvicové pyré si pripravíte tak, že tekvicu prekrojíme na polovicu alebo na štvrtiny, záleží na veľkosti tekvice a dáme piecť do rúry na 200°C. Po upečení stred vydlabeme a rozmixujeme.
  2. Keksíky si rozdrvíme alebo pomelieme. Maslo si rozpustíme. Keksíky zmiešame s roztopeným maslom a tekvicovým pyré. Natlačíme do formy.
  3. V miske prešlaháme 400g cream cheese, tvaroh, vajíčka, trstinový cukor a vanilkový extrakt.
  4. Z tohto množstva odoberieme 1 šálku a dáme bokom. Zvyšok hmoty, ktorý ostal v miske vylejeme na keksíkový základ.
  5. Do prázdnej misy dáme šálku tekvicového pyré. Pridáme šálku cream cheese hmotu, ktorú sme si odložili bokom a 120g cream cheese. Premiešame.
  6. K tejto zmesi pridáme škoricu, muškátový oriešok, zázvor a kukuričný škrob. Vyšľaháme na hladkú hmotu.
  7. Tekvicovú hmotu vylejeme na cheesecake a dáme piecť do rúry na 160°C cca 60minút.
  8. Povrch možno trošku popraská, teda aspoň mne popraskal, ale to nevadí.
  9. Cheesecake po upečení necháme úplne vychladnúť.
  10. Kyslú smotanu zmiešame s 80g cream cheese a podľa chuti dosladíme medom alebo agáve sirupom.
  11. Zmes rovnomerne nalejeme a rozotrieme na vychladnutý cheesecake a dáme do chladničky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *