
Tekvicovo-fazuľová polievka
Krémové polievky máme radi. Verím, že aj vy. A špeciálne tekvicovú pripravujeme na desiatky spôsobov, podľa toho, čo doma nájdeme. S mrkvou, batátmi, petržlenom, pomarančom, šošovicou, zázvorom .. A dnes som našla v špajzi bielu fazuľu, tak som skúsila. A fungovalo to! A skvelo. Polievka je príjemne krémová a zase o kúsok inej chuti .. Doma sme hneď druhý deň robili dupľu.
Aj toto môže byť spôsob ako do polievky úplne nenápadne dostať strukoviny a polievke ešte pridáte na chuti. Polievku môžete robiť klasicky v hrnci alebo ako ja, pripraviť si ju môžete aj v Miomate. V tom prípade iba všetky ingrediencie nahádžete do miomatu, spustíte program a počkáte cca 20 minút. Je to rýchlovka, takmer bez roboty. Miomat je na to skvelý pomocník. U nás má len jednu nevýhodu. Sme veľká rodina, deti polievky milujú, často si pýtajú dupľu, občas si niekto vypýta polievku aj na večeru a ak chcem pripraviť polievku na dva-tri dni, Miomat je pre nás príliš malý. Na to potrebujem vždy hrnčisko. Ale varenie pre malinké detičky alebo v menších množstvách je s Miomatom parádne. Rovnako miomat využívam na prípravu smoothie, kaší a obľúbeného kokosového mlieka.
Tak poďme smelo do prípravy!
Čas prípravy: 25 minút Počet porcií: 4
Ingrediencie
- Pol strednej tekvice hokajdo
- 1 menšia mrkva
- cca 100 g uvarenej bielej fazule (deň vopred ju namočte, potom prepláchnite a uvarte alebo použite konzervu)
- jedna cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, kurkuma, muškátový oriešok, škorica, rímsky kmín
- plátok masla
- trošku citrónovej šťavy alebo umeoctu
Postup
- Varenie v Miomate – Tekvicu vydlabeme a nakrájame na malé kocky. Ak je domáca, nešúpeme ju. Mrkvu nakrájame na kolieska, Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Do miomatu vložíme všetky ingrediencie uvedené v zozname, doplníme vodou po rysku max a zapneme režim „soup“ a vyčkáme cca 20 minút, kým bude polievka hotová. Na záver dochutíme kúskom masla a umeoctom alebo citrónovou šťavou.
- Varenie v klasickom hrnci – Na olivovom oleji osmahneme cibuľu a cesnak. Pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a mrkvu. Chvíľku dusíme, zalejeme vodou, pridáme všetky koreniny a varíme do zmäknutia. Dve minútky pred koncom varenia pridáme do polievky uvarenú bielu fazuľu a chvíľku povaríme. Rozmixujeme tyčovým mixérom alebo v mixéri. Na záver dochutíme kúskom masla a umeoctom alebo citrónovou šťavou.