Tekvicové wafle – GAPS diéta

 Tekvicové wafle bez múky, cukru, mliečnej bielkoviny, úplne vhodné do tretej fázy GAPS úvodnej diéty. Ale pripraviť si ich môžete len tak. U nás chutili aj Miškovi a deťom. Pridať môžete aj mandľovú múku napríklad, pohrajte sa ale s ingredienciami, pretože ak pridáte múku, bude treba pridať aj mlieko. Výhodou waflí či palaciniek je skutočnosť, že môžete pridávať múku a mlieko bez toho, aby ste úplne pokazili pripravované jedlo .. Každopádne sú ľahké a vhodné len tak do ruky na zahryznutie. GAPS je o vyradení škrobov a aj cukrov ( ovocie ostáva), takže ja som cukor vyradila. Po mesiaci bez cukru môžem povedať, že mi vôbec nechýba a práve naopak, je mi oveľa lepšie. Ak už chcem kúsok sladkého, pridám trošku domáceho medu a zvyšku rodiny trosku 70-90% rozpustenej čokolády. Ale tieto wafličky, vďaka tekvici, ktorá má prirodzene nasladlú chuť, im ani čokolády nebolo treba. Je to o zvyku. Kedysi som pila kávu s dvoma lyžičkami cukru a bola závislá na bielej čokoláde. Dnes som vďačná, že sa učím fungovať bez rafinovaných a spracovaných cukrov a stačí mi chuť ovocia. 🙂

Ja som inak v druho-tretej fáze mojej GAPS úvodnej diéty, takže pár dní som si mohla tieto wafličky (ktoré sú pôvodom placky, ale mne sa lepšie z nich robili wafle) dopriať. Vzhľadom na zdravotné ťažkosti som ich momentálne  vylúčila, ale verím, že čoskoro si ich pripravím znova. A teším sa na ne, lebo v GAPS, hlavne v tej úvodnej diéte, sú tekvicové placky, či wafle, ako také malé Vianoce po dlhých dňoch na vývaroch. Ale aby som pravdu povedala, vývaru som sa stále neobjedla a čo sa týka žalúdka a trávenia, cítim sa lepšie ako už roky nie. Myslím, že stojí za to vydržať, hoci som len na začiatku :).

Tak ale poďme už na ten receptoš, nech sa páči!

Dobré vedieť: Je rozdiel, ak pečiete tekvicu v rúre a varíte v hrnci. Ja som vyskúšala obe verzie a v každom spôsobe prípravy tekvice sú veľké rozdiele a výsledné cesto je iné. Vo vode varená tekvica obsahuje viac vody a teda budete musieť prispôsobiť množstvo ďalších ingrediencii, poprípade pridať trochu ľubovoľnej múky. Ak pečiete tekvicu v rúre, vody má menej a je hustejšia a tak jej stačí pomer, aký máte napísaný nižšie v recepte.

 

Ingrediencie

  • 220g dyňove pyré ( polovica jednej menšej tekvice)
  • 70g mandľové maslo
  • 3-4 vajíčka
  • štipka soli
  • ľubovoľne-škorica, vanilka, ak chcete wafle na slano, spokojne pridajte nejakú bylinku ako bazalku či oregáno

Postup

  1. Tekvicu si ošúpeme, vydlabáme, nakrájame na pásiky a pečieme na 200°C cca 20minút (alebo nakrájame na kocky a uvaríme si ju vo vode do mäkka). Následne ju tyčovým mixérom  (bez vody) rozmixujeme na hladkú kašu.
  2. Do vychladnutého tekvicového pyré pridáme orieškové maslo a vajíčka. Poriadne zamiešame. Ak nie ste na úvodnej GAPS diéte, spokojne si do cesta primiešajte vanilku či škoricu.
  3. Do waflovača dáme dve polievkové lyžice tekvicového cesta na jednu waflu a zatvoríme. Wafle sa pečú cca 3 minutky, záleží od veľkosti.
  4. Ľubovoľne dozdobíme domácim jogurtom, smotanou a ovocím. Dobrú chuť! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.