Tekvicové wafle bez múky, cukru, mliečnej bielkoviny, úplne vhodné do tretej fázy GAPS úvodnej diéty. Ale pripraviť si ich môžete len tak. U nás chutili aj Miškovi a deťom. Pridať môžete aj mandľovú múku napríklad, pohrajte sa ale s ingredienciami, pretože ak pridáte múku, bude treba pridať aj mlieko. Výhodou waflí či palaciniek je skutočnosť, že môžete pridávať múku a mlieko bez toho, aby ste úplne pokazili pripravované jedlo .. Každopádne sú ľahké a vhodné len tak do ruky na zahryznutie. GAPS je o vyradení škrobov a aj cukrov ( ovocie ostáva), takže ja som cukor vyradila. Po mesiaci bez cukru môžem povedať, že mi vôbec nechýba a práve naopak, je mi oveľa lepšie. Ak už chcem kúsok sladkého, pridám trošku domáceho medu a zvyšku rodiny trosku 70-90% rozpustenej čokolády. Ale tieto wafličky, vďaka tekvici, ktorá má prirodzene nasladlú chuť, im ani čokolády nebolo treba. Je to o zvyku. Kedysi som pila kávu s dvoma lyžičkami cukru a bola závislá na bielej čokoláde. Dnes som vďačná, že sa učím fungovať bez rafinovaných a spracovaných cukrov a stačí mi chuť ovocia. 🙂
Ja som inak v druho-tretej fáze mojej GAPS úvodnej diéty, takže pár dní som si mohla tieto wafličky (ktoré sú pôvodom placky, ale mne sa lepšie z nich robili wafle) dopriať. Vzhľadom na zdravotné ťažkosti som ich momentálne vylúčila, ale verím, že čoskoro si ich pripravím znova. A teším sa na ne, lebo v GAPS, hlavne v tej úvodnej diéte, sú tekvicové placky, či wafle, ako také malé Vianoce po dlhých dňoch na vývaroch. Ale aby som pravdu povedala, vývaru som sa stále neobjedla a čo sa týka žalúdka a trávenia, cítim sa lepšie ako už roky nie. Myslím, že stojí za to vydržať, hoci som len na začiatku :).
Tak ale poďme už na ten receptoš, nech sa páči!
Dobré vedieť: Je rozdiel, ak pečiete tekvicu v rúre a varíte v hrnci. Ja som vyskúšala obe verzie a v každom spôsobe prípravy tekvice sú veľké rozdiele a výsledné cesto je iné. Vo vode varená tekvica obsahuje viac vody a teda budete musieť prispôsobiť množstvo ďalších ingrediencii, poprípade pridať trochu ľubovoľnej múky. Ak pečiete tekvicu v rúre, vody má menej a je hustejšia a tak jej stačí pomer, aký máte napísaný nižšie v recepte.
Ingrediencie
Postup
Telefón : 0949 143 648
Email : info@mariasimko.sk
IČO : 56579292