
Talianske Cantuccini
Tento rok sa veľmi tešíme na zdobenie stromčeka. Sme zvyknutí ho zdobiť deň pred Štedrým dňom. Minulý rok sme čakali ako bude na rozsvietený stromček ráno reagovať naša dcérka, ale tá to mala ešte vtedy úplne na háku. Teraz ale už je vačšia a práve preto budeme určite v napätí hlavne sledovať, aké budú jej prvé reakcie, keď nájde v obývačke ozdobený a rozsvietený stromček. A ešte s väčším napätím budeme očakávať koľko ozdôb schytí či zhodí a koľko nám ich tam nakoniec ostane :). Vianoce s deťmi proste stoja za to! 🙂
Asi súčasťou každého Vianočného pečenia sú medovníčky. Je to akási klasika a my sme nimi kedysi zdobili aj stromček a moja maminka vie krásne zdobiť, takže tá z nich vytvárala fakt krásny betlehem či dokonca aj betlehem s celou dedinkou. Minulý rok som vyskúšala aj iné, ako tie maminkine medovníčky. Chcela som zdravšiu verziu, no minimálne rovnako chutnú. A ak Vám teda môžem poradiť, určite aj vy vyskúšajte medovníčky od Tinkine recepty. Pre mňa sú to neuveriteľne skvelé medovníčky a iné už robiť ani nebudem. Mäkunké, zdravšie a chutnéééé. Čo sa týka lineckých koláčikov, tie som robila minulý rok od Maťky z blogu The Story of a Cake. Sú špaldové, mäkunké tiež, krehunké a fakt mňamkavé. Maťka robila aj talianske panforte, ktoré som tiež skúšala a no ako ona sama píše, taliani nesklamali a táto čokoládová bomba s orechmi fakt stojí za to. Tak toto sú moje tri typy na Vianočné vypekaničkovanie, ktoré sú extrémne chutné, čestné pionierske :).
A čo Vám dnes pečiem ja? Tak prvý receptošík je silno taliansky. Talianske Cantuccini uričte niektorí poznajú. Och, taliani nesklamali ani tentokrát a tieto sušienkové koláčiky plné orechov sú suprovské. Ja som ich pripravila zo špaldovej hladkej múky s celkom veľkým pomerom špaldovej celozrnnej múky. Výhodou je, že tieto koláčiky Vám dlho vydržia, takže ich môžete pochrumkávať veselo ešte na Silvestra.
Talianske Cantuccini
Ingrediencie
Ingrediencie
- 2 vajíčka
- 150g trstinový cukor
- 50g med
- 100g mandlí
- 100g lieskových orechov
- 150g špaldová hladká múka
- 100g špaldová celozrnná múka
- 7g vínny kameň
- citrónová kôra
Postup
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom, medom a citrónovou kôrou.
- Pridáme mandle, orechy a preosiatu múku s vínnym kameňom.
- Zo zmesi vypracujeme cesto, ktoré necháme na 30 minút odpočinúť v chladničke.
- Z cesta vytvarujeme dva valčeky, ktoré potrieme vajíčkom a pečieme na 180°C cca 25 minút.
- Ešte za tepla nakrájame rovnako široké plátky a necháme vychladnúť.